Owszem, owszem, ale już nie przerysujesz tak ładnie tym obiektywem jak 28 mm.Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Wersja do druku
Owszem, owszem, ale już nie przerysujesz tak ładnie tym obiektywem jak 28 mm.Cytat:
Do jakiś szerszych kadrów bym sobie 14-45 zostawił bo jakiś wyjątkowo dobry egzemplarz mi się trafil ,że aż żal sprzedawać za 300-400zl (cena 2 dobrych filtrów). A poza tym w ogóle nie focę architektury . Wolę zrobić zdjęcia dla psa lub konia. Tak naprawdę to do prawdziwych wygibasow to chyba trzeba 7-14 ale jakoś wtedy człowiek ginie w takim szerokim kadrze , człowiek czyli to co lubię focić.
Ja lubię podejść na metr - półtora - dwa do człowieka z 28 mm. Dla mnie to podstawowa ogniskowa. Mógłbym mieć drugi koniec krótszy.Cytat:
Sorki za OT. Myli mi się ten wątek z "gdybaniem".
no no :-) prosze gdybac w innym watku :-)
no chyba ze o Sigmie. Szkoda ze nie ma Sigmy 70-300 dla Olka :(
Ciekawe jak dziala Sigma 50-500mm F4-6.3... takie szkielko z przyjemnoscia potestowalbym ;-)
jako ze nabralem troche doswiadczenia w tej materii, podziele sie opinia
kupilem wlasnie 2 szkla sigmy, jedna ze sklepu (po uprzednim przetestowaniu), druga z netu (nie widzialem jej wczesniej na oczy) - obie sa swietne optycznie, nic im nie dolega jesli chodzi o rozrzut jakosciowy czy ukryte wady
jest obiegowa opinia ze sigmy maja kiepska powtarzalnosc, co prawda nie znam nikogo kto sie nacial na wadliwy egzemplarz, ale pojawialy sie takie glosy na forach
w kazdym razie moj przypadek temu przeczy, zycze wszystkim udanych zakupow sigm
GARY Heee no to przyznaj się wreszcie jakie to szkiełka ostatnio dopadłeś . Pewnie jedno to 30mm f1,4 ?????/ a drugie ???
Ja też ostatnio kupiłem SIGME zomika do analoga i jest bardzo OKI.
Daj więcej :)Cytat:
Zamieszczone przez gary
również pozdrawiam. Daj wiecej.Cytat:
pozdrowienia od Anki
I jak ta sigma ma się do nikora 50 1,8?
wiecej sigmy czy Anki? ;)
grizz - na f1,4 sigma jest zyleta praktycznie jak nikkor przymkniety do 2,8
nikkor na 1,8 jest slabszy od sigmy na 1,4- mowie tu o odczuciach z fotek - testow nie robilem i nie zamierzam :)
sigmy & Anki... chociaz inne fotki niz portetowe tez mozesz pokazac ;-)
No właśnie napisz Twoje subiektywne wrażenia z porownania nikora 1,8 i tej sigmy 1,4 pomijając różnicę w ogniskowej choć może i o tym warto wspomnieć jak z ta szerokością tej sigmy czy mocno trzeba dreptać nożnym zomem.
Gary jesteś teraz "NASZ" jesteś JEDI więc dawaj tu szybko swoją opinnię.
Anię z Sigmy. Chociaż może niekoniecznie z Sigmy :D , moze masz Anię z ZUIKO ? ;)Cytat:
wiecej sigmy czy Anki?
daj cos w kolorze bez obrabiania ;-)
a dziękuję, dziękuję... pozdrawiam wzajemnie... :)Cytat:
Zamieszczone przez gary
Wydaje mi się jednak, że sigma może nie poradzić sobie z 8 Mpix/10 Mpix w e-systemie i jakość obrazu może być deko słabsza niż w przypadku matrycy nikonowskiej.
Dodatkowo jeśli chodzi o jasne szkło to w niewiele większej cenie jest 50mm ZD z utytułowaną jakością i jeszcze makro ma w opcji. Miałbym niezły orzech do zgryzienia gdybym potrzebował stałego jasnego obiektywu.
blady, nic nie rozumiesz
nie chodzi o cene tylko o ogniskową, 100mm to nie 60mm (w ekwiwalencie 4/3) wiec nie ma co "wybierac" co tansze tylko co komu potrzeba bo z 100 nie wszedzie wejdziesz
60mm to tez duzo ale taki urok przelicznika 2x
poza tym f1,4 to 2/3-1 ev jasniej niz f2 czyli mozesz zejsc z iso o działke
Jakieś dziwnie znajome te zdjecie mi się wydaje. Po co taki szeroki parking dla fiata UNO ???Cytat:
Zamieszczone przez gary
gary czy te fotki ktore tu pokazales to sa Sigma + Olek? czy Sigma + Nikon? bo sie zamotalem....Cytat:
Zamieszczone przez blady
Jeronimo !!! Gary lubi Olympusy , ale na codzień używa NIKONA
gary, ale ja właśnie o tym zagajam - co komu potrzeba... mi chodzi o jakość obrazu i małą GO, do zdjęć w poblizu 30mm wybrałbym cuś innego. Co do tej sigmy mam watpliwosci, jak sie zachowuje na matrycach olka, natmiast jak pracuje zd 50mm wiem i raczej bym szedł w tym kierunku.Cytat:
Zamieszczone przez gary
błąd - gary, lubi ludzi którzy używają aparatów marki trOlek. :mrgreen:Cytat:
a Olympusa by do ręki na dłużej niż 5 min nie wziął ;)
Jeronimo spojrz na zdjecie Anki - przeciez na 100km widac ze to trupie nikonowskie kolorki (zdjecie nieobrabiane oprocz kontrastu)
:mrgreen:
wszystko to d70
blady a co masz jasnego okolo 30mm w 4/3? chyba nie mowisz o f3,5? to nie jest jasno
bedzie jasno jak bedzie 25/1,4
gary, nic nie rozumiesz... dla ogniskowej brałbym 35mm, dla ogniskowej...Cytat:
Zamieszczone przez gary
Ale jak potrzeba komuś, f1.4 i 30mm no to tylko Sigma. Dalej mam watpliwosci. Moze Robin fundnie sobie ta sigme i bedzie beta testerem w e-systemie.pl? Co Ty na to Robin?
no wlasnie zobaczylem EXIFy!Cytat:
Zamieszczone przez gary
Kurcze wprowadzasz ludzi w blad!
to sa zdjecia Sigma + Nikon !
nastepne zdjecia z nikona wywalam na inne forum - przeciez to E-system.
no ale watek jest o obiektywie SIGMY... wiec zdjecia przynajmniej w 50% zgadzaja sie z tematem... :twisted:Cytat:
to sa zdjecia Sigma + Nikon !
nastepne zdjecia z nikona wywalam na inne forum - przeciez to E-system
spoko, nastepnych nie bedzieCytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
najgorsze jest to ze podobaja mi sie te fotki... te "trupie nikonowskie kolorki" jezu... nie moge brac do reki Nikona :oops:
P.S.
na drugi raz przynajmniej zaznacz ze to z nikona... bo nie chce pisac ze mi sie Nikon podoba :razz:
/EDIT
jak sa chetni na ogladanie zdjec sigmy z nikonem to nie rozumiem dlaczego dla nich nie mozesz wrzucic fotek do watku na forum Aparaty cyfrowe pozostałych firm
/EDIT2
o ten obiektyw mi chodzilo (na mocowanie 4/3) - http://www.four-thirds.org/en/products/single.html#02
szkoda , liczyłem na więcej i ,że się w końcu przyznasz jakie masz teraz obiektywy.Cytat:
Zamieszczone przez gary
Blady - chętnie bym był niby testerem tej sigmy 30mm , ale wiesz za drogo jak zwykle dla mnie . Chociaż kto wie ostatnio kilka stówek znalazlem w spodniach wędkarskich które chyba tam schowałem przed rokiem . Wiesz pewnie przed kim....
spoko wrzucilem tylko dlatego ze mnie robin sprowokowal tym swoim ciekawskim pytaniemCytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
juz nie mieszam :)
pzdr
aha robin
Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
Po wywaleniu z mojegp E-500 słynnego zuiko 14-45 i zastąpieniu go sigmą, aparat fotografuje tak:
o dokladnie na jakas Sigme zastapiles 14-45mm?
Jest już cena na 24/1.8. Ponoć ostre szkiełko, tylko cena jakby wysoka :cry:
foto-raj
Gdyby to było <1kpln toby było git, a tak to ..... sam nie wiem :D
taka cena byla do wymyslenia - pewnei uda sie cos taniej ;) zaczynam sie tym szkielkiem interesowac..
Myślę, że 24mm/1.8 poleci w dół po pół roku. Również zaczynam ostrzyć na nią oko ;). Ciekawe czy na krótkim końcu nie będzie 'letko' mydlana.
NIby dlaczego miałaby polecieć? Dla innych systemów kosztuje dokładnie tyle samo ...Cytat:
Zamieszczone przez WG
Zdawało mi się, że to nowość. Więc chyba można się spodziewać spadku ceny. Wiadomo,Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
że nie spadnie poniżej 1k. Ale nie zaczynajmy gdybania na ten temat ... proszę :).
Czy ktoś już miał do czynienia z Sigma 150 mm f/2,8 EX DG Macro FT??? (to mogłoby
mi zastąpić manualnego Zuiko 135mm/2.8)
szkła to nie body, ceny nie spadają(jakoś znacznie - kilka pln to tak ale nie wiecej)Cytat:
Zamieszczone przez WG