to body jest plastikowe ?Cytat:
Zamieszczone przez blady
Wersja do druku
to body jest plastikowe ?Cytat:
Zamieszczone przez blady
a jakie ma to znaczenie ze jest plastikowy? Plastik przepuszcza wode i uszczelki sie nie trzymaja takiej obudowy???
Własnie doczytałem że E-330 nie kręci filmów.... :cry:
blady:
tak, ale tylko w zestawie WATER PROOF z dołączonym przezroczystym parasolem...
filmy kręci, 3 fps, 7 MPIX (lepiej niż HDTV), tylko limit jest do kilku sekund i brak dźwięku...
Niestety jeszcze trzeba poczekać, aby dowiedzieć się rzeczy najważniejszej!!!--CZY OLYMPUS WYCIĄGNIE dobre kolory i dynamikę z nowej matrycy podobnej do CMOS???
KaarooL: Po cholerę Ci USB2 w aparacie--z pewnością Cię stać na czytnik!
Lepiej wystrzegać się podłączania aparatu do komputera--jeden mi wybuchł (C-3000)i spalił się doszczętnie...
Panowie najwazniejsza bedzie jakosc zdjec :) bo przypuszczam ze nastepca E-1 bedzie mial taka sama matryce! IMO ten 330 to taki tester rynku i możliwości - podejrzewam ze Olek od dluzszego czasu pracowal nad tym rozwiazaniem i nad nowymi matrycami i jak juz mial zadowalajce efekty to wypuscil to (szybko po e500) w body po e300 po malym faceliftingu! Dostosowal produkcje e300 do e330 i chcial jak najszybciej powiadomic o tym swiat bo konkurencja nie spi a teraz na swiecie jest prawziwy bum na dslry!!! Podejrzewam ze e330 pokaze kilka bledow ktore zostana poprawione i wszystko to bedzie wrzucone do nowego olka semiprofi czy cos w tym stylu :) Na nastepce E-1 trzeba poczekac bo poewnie olek walczy ze wstawieniem stabilizacji itd Olek nie moze pozwolic sobie na bledy przy nowym profi body bo go konkurencja zje - lepiej poczekac i miec cos dopracowanego :)
Nooooo, to zupełnie zmienia, postać rzeczy.... :wink:Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
a tu akurat mogliby się bardziej postarać jak ma być konkurencja do R1Cytat:
filmy kręci, 3 fps, 7 MPIX (lepiej niż HDTV), tylko limit jest do kilku sekund i brak dźwięku...
A co do dynamiki i kolorów to blado mi to wygląda, ale nie chcę zapeszać i nie będę rozwijał myśli - poczekam na więcej zdjęć z E-330.
irek50:
jedni lubią tak, inni inaczej. mamy rok 2006 i USB o prędkości standardu 1.1 uważam za porażkę. za niewygodne uważam korzystanie z czytnika przy każdorazowym przewalaniu fotek. z racji budowy złącza CF myślę, że nie jest to zdrowe dla tych pinów... to moje zdanie, możesz mieć inne -> wprawdzie mamy katoland, ale to teoretycznie wolny kraj.
mówisz że OLEK 3000 popłynął??? może miał już swoje latka... podłączałeś przepisowo czy na żywca, przy odpalonym aparacie?
a jejdnak konkurencja dla E-500, szumy zniwelowali dzięki nowej matrycy... pytanie tylko co zepsuli? :D
Oho... E-330... Z kadrowaniem na LCD... Dżihaad zbliża się wielkimi krokami do wojen systemowych...
Na twarze niewierni, giaury, gady plugawe...
Jeden jest Olympus, a E-330 jest jego Prorokiem...
- Kurde, chyba za długo siedziałem na planówce dzisiaj ... <twisted>
I nan sprawa, ze jakoś tak, po raz pierwszy popatrzyłem na mojego E-1 jakby nieco krzywo... Może by tak zamienic na to nowum?
Kurde, no zadziwia mnie ta firma... Jak tak dalej pójdzie to przy premierze nastepcy E-1 pójde na dół do fotopstryków i zarżne jakiegoś Canoniera, albo Nikonowca na ofiarę...
NO to OLEK ma nową matryce . Spełniły się moje przekleństwa na Kodaka . HUUUURRRRRAAAAA
Mr Radio mial puscic wiecej pary z geby jak juz minie odpowiednia godzina!
miał póścić z rana ;)Cytat:
Zamieszczone przez Dag
Bomba. Przeszła mi przez głowę myśl... Sprzedać body E-300, jak najszybciej, za byle ile, bo zaraz cena poleci... Pewnie już poleciała? Z drugiej strony chyba lepiej poczekać na następcę E-1. Lubię mocne rzeczy, a całkowicie plastikowa obudowa do mnie nie przemawia. No i szumofobom argumenty przeciw Olkowi upadły. Nie ma co tez demonizowac tego USB. Wszystkie te niby USB2.0 nie są szybsze od USB1.1
KaarooL: W czasie podłączenia USB wybuchł C-3000 razem z płytą główną komputera --sytuacja nietypowa, ale warta uwagi!: MIAŁEM PODŁĄCZONĄ równocześnie do aparatu (kabelkiem) sieciową lampę błyskową z przebiciem fazy ...
irek50:
trzeba było od razu rozwinąć myśl, niezły z Ciebie zawodnik...
Joki:
ciekawe to, co piszesz o USB. w takim razie dlaczego po USB 2.0 mam pod Linuchem zapis 10 MB/s zamiast 0,7 MS/s skoro niby nie jest szybciej. 15x to za mało?
zrzucanie 1 GB fotek z E-1 to moment w porównaniu do zrzucania tej samej ilości z E-300/E-500... 8 a 30 minut to mała różnica?
trzymaj ciśnienie, E-300 nie sprzedawaj. niewiele już stanieje, bo i nie ma z czego, ale E-330 będzie taniał...
Do E-330 zachęca mnie wysokie ISO, EVF i zniechęca mnie brak szczelności a raczej potrzeba zaopatrzenia sie dodatkowego akcesria jakim jest parasol P-1.
Liczyłem na ta szczelność, bo na reklamowce przedpremierowej w necie widzialem pana ktory jakby mial ochote wpasc do rzeki, wiec myslalem, ze nie pozalowali uszczelek skoro mozna z aparatem "wpasc" do rzeki...
czytaj między wierszami: Zawodnik kroczył w powietrze, bo był tak przyklejony do mini wizjera, że nie widział co dzieje się dookoła... teraz będzie mógł kadrować przez LCD, rozglądając się...
widzisz ja wyczytalem miedzy wierszami, ze jak gosc idzie to nawet przez rzeke przejdzie z E-330 nie odrywajac wzroku od wizjera...
podejrzewam, że wszyscy tutaj już czytali preview na dpreview :?:
Dempsey a coś ciekawego wyczytałeś na depreview w preview?
No... dość ciekawie pokazane jak działa ten live view, że są dwa rodzaje:
jeden z dodatkowej małej matrycy (wtedy działa AF i pomiar ekspozycji)
oraz drugi wykorzystujący główną matrycę (po podniesieniu lustra i otwarciu migawki). Każdy z nich ma jakieś wady pierwszy daje 92% krycia, nie są wprowadzane korekty ekspozycji... a w drugim widać głębię, ale działa tylko ręczny fokus (bo lustro podniesione) - jest na stronie www.dpreview.com kilka fotek ze schematem E-330 i widokami wyświetlacza itp. W sumie polecam, choć konkluzja autorów z dpreview była w skrócie taka:
jeżeli nie potrafisz zrobić czegoś na prawdę porządnie to lepiej nie rób wcale. Generalnie mieli sporo zastrzeżeń - niemniej polecam lekturę :-)
jak dla mnie to jest całkiem logiczne z tym live view
jak chcesz korzystać z AF - to nie możesz korzystać z 10x powiększenia, gdy kadrujesz z podniesionym lustrem, to tylko MF - super sprawa do makro. (przynajmniej ja tak uważam)
Sciągnał ktoś fotki z E-330? Tamten link juz nie dziala, a jestem ciekaw.
Swoja droga to cieszy mnie ze olympus wymysla nowe rzeczy i E-System kroczy do przodu :-). Dobrze to rokuje. Aczkolwiek mam nadzieje ze nie okarze sie ze matryca 4/3 jest po prostu za mala aby upchnac tam duuzo pixeli.. np 10M.
Jakby ktos mi przyslal na mejla zdjecia to bede happy: 4style@poczta.fm
Zakup E-1 to byl dooobry pomysl :-)
pzdr
A dla mnie nie. Wszystkie kompakty, czyli jakieś 50 milionów aparatów mają AF robiony na matrycy. Dlaczego E-330 tego nie ma?Cytat:
Zamieszczone przez aranek
mamy sample :)
Mi sie podoba a co Wy sądzicie ?
http://www.olympus-esystem.com/dea/p...ple/index.html
ostatnia fotka przy czasie 2.5s . Zobaczcie na cienie :)
Bardzo ładnie wychodzą przykładowe zdjęcia z nowego E-330 i najbardziej podoba mi się 35mm F3.5 Macro :) Ciekawe ile moze kosztowac ten obiektyw....
630 na allegro. juz jest
a zdjecia maja faajne kolorki :-)
szkoda ze jest tam tylko na 100 iso... ciekawe ze od 400 w gore jest juz iso boost...
Poszła para, a cokolwiek o aparacie napiszę Wam najwcześniej jutro, kiedy (może) dostanę sztukę testową.Cytat:
Zamieszczone przez Dag
ok, ale przy makro w kompakcie, to ja wolę MF, bo jak zacznie mi kręcić AF, to mnie trafia, i do tego po 5 sekundach ustawia się tam, gdzie bym sobie tego nie życzył...Cytat:
Zamieszczone przez P
a tak na marginesie, to wydaje mi się, że ten podgląd z matrycy jest robiony właśnie pod precyzyjne ustawianie ostrości na MF, jak chcesz AF, to po co Ci powiększenie 10x i byle jaki system (bo tak by należło go określić) ostrzenia na matrycy, skoro możesz skorzystać z szybkiego i pewnego ustawiana ostrości, spokojnie przy okazji kadrując na LCD...?
Jeśli założyć, że tryb B jest tylko do makro to faktycznie ma to sens...
Tutaj jest jeszcze jeden opis http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/e330.html
Poniższy wyjątek brzmi baardzo zachęcająco :D
The excellent image quality of the Olympus E-System takes a giant step forward with the EVOLT E-330. Newly developed specifically for this camera, the 7.5-megapixel Live MOS image sensor, with its high dynamic range, captures photos with accurate true colors, detail from edge-to-edge and lower noise.
no dobra... dość pitolenia...
KTO kupuje jako pierwszy i testuje? hę?
:twisted:
Nie ma chetnych, wszyscy kupili już e-500 8)
Zaraz! Raster! a może nie kupiłeś jeszcze d70s? Zobacz jaki śliczny aparacik! to co? może kupisz e-330? :wink:
RasteRNie podpuszczaj nas. Ja kiedyś pójde w Twoje ślady , chyba że też wrócisz na łono Oli , to wtedy wezmę na wstrzymanie.
RasteR ja go biorę :) dajcie mi tylko sklep w którym go można dostać... a podobno ma być dostępny szerszemu gronu od marca?
Moog to ja Ci współczuję długiego czasu oczekiwania. Jak Ty sobie z tym poradzisz?
Jestem już miesiąc bez aparatu, wytrzymam i drugi :) ale racja - łatwo nie jest. Narazie dawkuje sobie kupowanie akcesoriów do niego... wypatruje okazje (jak nie dawno na forum EX-25 300zł ;) ) Narazie mam ten pierścień pośredni, UV'ke Marumi WPC, pamiątke CF exIII i czytnik też Sandisc'a jeszcze lampa, głowica, statyw ... jakoś sie doturlam do marca. Jestem ciekaw czym jutro nas zaskoczy RadioErewan
Jak ja byłem drugi tydzień bez aparatu, tylko ze statywem i kartą, to o mały włos nie kupiłem jakiegoś fajnego kompakta dla poręczności takiego rozwiązania. no i zawsze byłoby czym focić :)
Naszczęscie mam też aparaty analogowe, to skończyło się tylko na zakupie 3 filmów.... ale nad kompaktem dalej myślę... musi być wodoszczelny...
ciekawi mnie też czy w E-330 będzie możliwość zakupu Dual kitu, 40-150, 14-45 :) bo jak nie to trzeba będzie szukać tele :(
Jak mi skradziono Dimage'a i musialem zyc bez cyfry przez prawie 4 miesiace, to o malo co nie zglupialem (tak, to juz chyba nalog :twisted: ). W sumie nieco z rozpaczy a nieco z koniecznosci siegnalem po Zenita TTL i po wystrzeleniu ok 6-7 filmow ... po raz pierwszy naprawde pokochalem lustrzanki i docenilem ich wizjery optyczne :-) Co by nie mowic na poczatek dobrym rozwiazaniem jest zaawansowany kompakt / hybryda - dopiero po nauczeniu sie jak wszystko dziala mozna brac sie na powaznie za lustrzanki :-)
Pozdr.
R.
abc