A mi się 18 bardzo podoba :)
Wersja do druku
A mi się 18 bardzo podoba :)
Najbardziej podoba mi się tło na 19 :) Super jesienne :)
Plus za oryginalne ujęcie makro - ta obszrpana różyczka... Generalnie kwiatków nie lubie w kadrach, ale ten się broni. Taki charakterny, na pewno będzie zawziecie bronił tego swojego ostatniego listka przed jesienną zawieruchą :mrgreen:
A czy możesz polecic jakąś lekturę do przeczytania, bo ja też mam lustrzankę od niedawna i stawiam pierwsze kroki :wink:: w kadrowaniu, obróbce, ustawieniach aparatu ...
Polecam książki Bryana Petersona -Czas naświetlania bez tajemnic i pozostałe z tej serii. Naprawdę fajnie napisane i zrozumiale. Poszukaj ma forum wiem, że jest sporo polecanych.
Mam problem z tymi kolorami :wink: Kolory są super, ale kadr mi średnio leży.
Cześć JacekO,
Fajne te twoje podróżnicze fotki, widać, że warto pojechać w te miejsca.
KOledzy radzili jak rozjaśnić prostować itp itd, ale pamiętaj o tym podczas robienia zdjęcia. Szukaj też czegoś innego, niż wyłacznie widoków - jak zrobisz widok szerokiego planu, to 'poczęstuj' odbiorcę jeszcze jakimś detalem z otoczenia, jak masz detal, to pokaż jak był on osadzony.
pozdrawiam i życzę sukcesów,
Zaglądam do Twojego wątku dość regularnie....
Te ciekawsze:
15, 16, 17. Wszystkie te zdjęcia są w/g mnie delikatnie mdłe. Rozumię, że zdjęcia były robione w trudnych warunkach pogodowych mgła etc. ale nie jest to usprawiedliwieniem na brak wyrazistości np w 16 drzewa to jakieś plamy zieleni w 17 troszkę lepiej to wygląda. Jeżeli już robisz zdjęcia w takich warunkach to postaraj się to poprawić bardziej agresywną obróbką np tak na szybko:
Załącznik 26381
Załącznik 26382
Ogólnie jest coraz lepiej
Pozdrawiam
Dzięki za wizyty w moim wątku;)
iszi--jesteś wielki!!! Teraz widzę, że moje pstryki nabrały wreszcie wyglądu.
Niestety pierwsze fotki obrabiałem na laptopie i nie był to najlepszy pomysł. Później przesiadłem się na kompa stacjonarnego i wyglądało całkiem znośnie. Ale kilka dni temu na forum przekonałem się, że monitor jest rozkalibrowany. Poprawiłem trochę ustawienia i teraz lepiej. Ale i tak Twoje poprawki dodały życia tym fotkom. Do tego dochodzą jeszcze złe ustawienia które miałem no i brak pojemnej karty(brak RAW). To wszystko błędy początkującego i mam nadzieję, że będzie lepiej.
Jeszcze raz wielkie dzięki.:grin: Oczywiście zaglądaj jak najczęściej. :grin:
Przyjemne w odbiorze są kropelki na igłach podkreślone ładnie rozmytym tłem.
Idź za radami isziego :) on się na tym zna :)
Witam i ponownie poproszę o ocenę. Chciałbym choć trochę pokazać piękno tych skał.
dla mnie za ciemne i brakuje światła.
Światło, faktycznie nie było Twoim sprzymierzeńcem.
Skały, pięknie by się prezentowały na tle niebieskiego nieba z białymi chmurkami. Dołu można by (MZ) się pozbyć lub maksymalnie zminimalizować (ależ to brzmi :wink:) tyle, żeby widać było wielkość tych skał.
Na pierwszy i ostatnim nie ma takiej tragedii ze światłem na skalach :) No ale piękne niebo by się z tym ładnie komponowało :)
Niebo skup się na niebie. RE na fototv łądny artykół o dodawania nieba do dobrze naświetlonego obiektu przewodniego.
Zdjęcie nr. 20 fajne ale ciemne, dołączam się do przedmówców co do nieba można by było troszkę przy tym porzeźbić.
Ps. ciekawa miejscówka, górki niczego sobie :grin:
IMHO niebo nie jest tematem i można go nawet "pożyczyć" z innego zdjęcia ;-).
Ważne jest aby wyciągnąć rzeźbę skał bo one są tu najciekawsze.
Wielkie dzięki za wszystkie opinie. Będę walczył dalej. Niestety jak poprawiam skały to tracę niebo. Pobawię się jeszcze może coś poprawie. Jednak teraz widzę, że lepiej więcej czasu poświęcić na cyknięcie fotki niż później kombinować z obróbką:oops:
Przyznam szczerze, że z tymi warstwami to dopiero raczkuje. Trochę przykrywałem ale ono i tak jest jakieś cienkie. A najgorsze to nie wiem dlaczego. Akurat na tych pogoda była całkiem, całkiem. Pokąbinuję z podmianą nieba(jak dojdę co i jak).
helmuth -zobaczę jeszcze jak to będzie kiedy "zminimalizuję" doły.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dzięki znalazłem. Zabieram się za próby.
Poniżej próby poprawy ostatnich fotek i jedna nowa. Kombinuję jak podmienić niebo ale muszę pokombinować.
Ohhhh, jakiep piękne wspomnienia wywołują we mnie te zdjęcia :roll:
A szczególnie 21A, bo jakoś kojarzy mi się z pewną tawerną i najlepszą mussakę jaką jadłam w życiu i do tego szklaneczka zmrożonego uzo :wink: :grin:
I zatesknilam za urlopem :)
Urlop to jeszcze trochę trzeba popracować (niestety).:grin:
Ma ktoś może namiary na jakiś poradnik do Gimpa o podmianie nieba? Jak to zrobić? Znalazłem kilka do Ps ale nie mogę ich "przerobić" na gimpowskie.
Może coś znajdziesz tu: http://www.maniooo.pl/tutoriale.php#blendingexposures
Wielkie dzięki. Fajne i napisane ta, że chyba wreszcie coś zaczynam łapać.:grin:
23.fajny pstryk...
23. skaly zostaly swietnie pokazane a "fajny pstryk" to bylo na plus..:-)
Spoko ja się nie obrażam nawet jakbyś miał na myśli "gniotka".:grin: określenie "pstryk" na tym forum nie jest pozytywne, wyjaśnia to "słowniczek"
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15238
jako:
pstryk - pierwsze lepsze zdjęcie, cyknięte "ot tak", inaczej gniot
Ale dzięki za wyjaśnienie.:wink:
JacekO, uwazaj z ta wymiana nieba, bo to wcale nie musi sprawic, ze ostatnie fotki beda lepsze.Mysle, ze bardziej powinienes sie skupic na wyeksponowaniu skal, ich faktury, a pozniej mozesz powalczyc z chmurkami :wink: Ale to tylko opinia rownie poczatkujacej osoby jak Ty. Wydaje mi sie, ze najpierw warto zaglebic sie w walke ze swiatlem, a pozniej w sztuczki.