To takie życzenie, znaczy, tak?
Wątpię, żeby się ono spełniło.
Wersja do druku
To nie życzenie, to pewniak. Technologia matryc idzie do przodu. Jeśli jeden producent potrafi zrobić taką, pozostali mogą być z tyłu, ale w końcu go dogonią.
Nie zdziwię się jednak, jeśli w RAWach ten Canon zachowa się podobnie jak GH1, EP-1, a tylko w JPG będzie gładki. ;)
A dlaczego Canon mialby udostepnic swoja technologie konkurencji?
Panasonic moze nie miec planow na wydawanie $$$ na rozwoj obecnej matrycy w najblizszym czasie jesli uznaja ze jest wystarczajaco dobra.
Po jakim czasie od pojawienia sie 5DmkI pojawil sie inny konkurencyjny aparat FF?
Popatrz na obecny stan E-Systemu, na obecny flagowy model Olympusa. I odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego po wypuszczeniu E-30, który jest praktycznie bliźniakiem E-3 pozbawionym jednak bandingu, Olympus nie wypuścił drugiego flagowca, dającego więcej niż Trzydziestka?
Być może za rok czy dwa Olympus wypuści nową profi puszkę, która pozwoli na bezstresową pracę nawet przy ISO1600, a kto wie czy nie 3200, znów jednak będzie to konstrukcja spóźniona w stosunku do konkurencji.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A tak, jasne, tak samo jak do tej pory wymuszała, a Panas tym wymuszeniom ulegał :)
Jak zrobi, to wypuści. Wszystkich na raz nie zadowoli.
Nie sądzę, żeby była spóźniona. Na pewno będzie miała sporo fajnych gadżetów na czasie. A że puszki w tym segmencie wypuszczane są przez Olka rzadko, to nie ma się co dziwić, bo to najwyraźniej nie jest jego główny target.
Przecież każda z kolejnych generacji matryc Panasa jest lepsza.
...miejmy nadzieję...
Olympus coś słabo tego lata dba o swoich klientów, ja już nie mogę się doczekać na jakiekolwiek nowości w świecie lustrzanek OLKA, ale nie mam tu na myśli propozycji typu Olympus E-600 - bo nie wiem po co to komu... miały być nowe obiektywy do E-systemu, a tu tylko m4/3 i m4/3 , i tak w kółko...
Będą jeszcze w tym roku jakieś premiery sprzętu dla E-systemu, wie ktoś ?
Konkurencja się przegania cały czas - a to nowe obiektywy, a to jakieś nowe korpusy w zapowiedziach, a u Olka za bardzo spokojnie.
Chyba histeryzujesz. Olympus w tym roku pokazał naprawdę dużo sprzętu, fakt że nie ma nowych obiektywów. Mamy jednak kryzys. Na wiosnę jedyne newsy pochodziły ze stajni Oly/Panas.
W tym roku MBSZ to już koniec premier. Wszyscy się szykują na świąteczną sprzedaż. Coś więcej będzie pewnie na PMA i Photokinę 2010.
Pozdrawiam
Jak dla mnie, to w tym roku Olek może nic więcej nie pokazywać - i tak na razie nic bym nie kupił, bo już się obkupiłem i jeszcze przez rok będę spłacał kredyt ;) Ale żeby uszczęśliwić innych, to mógłby zrobić na święta jakąś promocję lojalnościową albo cashback na puszki i szkła. Wtedy ludzie nie będą narzekać, że nie ma nowości (a jakby były, to narzekaliby, że są drogie, jak to nowości).
Witam !
A kiedy to wprowadza ?
http://www.fotografuj.pl/News/Czarny...SiOnyx/id/2445
Pozdrawiam
Nad czarnym krzemem na pewno pracują już wszyscy czołowi producenci matryc. Nawet gdyby już były gotowe do wprowadzenia, nie dostaniemy ich w korpusach dopóki sprzedają się obecne, dopóki można coś z nich wycisnąć, poczarować softem, zrobić cokolwiek, żeby sprzedać obecną, tańszą technologię. Tak jest ze wszystkim. Warto jednak pamiętać, że to, co mamy obecnie nie jest szczytem możliwości i czeka nas rozwój. Pewnego dnia producenci po prostu przejdą na czarny krzem tak jak z CCD na CMOS. Będzie to matryca nędznej jakości dająca i tak lepsze rezultaty, a potem przez 20 lat będziemy dostawać ulepszone wersje:wink:
To jak jest czuly to ciekawostka, to czy mozna go uzyc do rejestrowania obrazu to inne pytanie, moze byc 101 problemow technologicznych i technicznych ktore moga utrudnic/uniemozliwic wykorzystanie.
Detektor ktory pozwala zarejestrowac pojedynczy foton mam na biurku w pokoju obok, nazywa sie fotopowielacz, znane sa od kilkudziesieciu lat. Ale ciezko z nich zrobic matryce.
W sumie dla niektórych fakt, że nie jest to FF i że ma aż tyle MP, się przyda...
do makro - nie mal nie trzeba kupować nowego obiektywu - wystarczy wykadrować ;)
Naprawdę aż tak bardzo brakuje Wam nowych gratów? Mnie niczego nie trzeba więcej niż to co mam. Gdybym był zawodowcem to pewnie kupiłbym Canona albo Nikona. Ale dla amatora to jest świetny system.
a ja sobie porównałem obraz produkowany przez 7D i D700 (cenowo bardzo podobne) i niestety 7D sporo do nikona brakuje,właśnie na wysokich ISO (przede wszystkim szczegółów nie jest więcej mimo większej liczby pikseli, a kolory to jakaś pomyłka, mdło i plastikowo)
Cenowo to może i podobnie, tylko że zupełnie inne puszki.
D700 to FF natomiast 7D to crop przecież, no i różne rozdzielczości matryc - 12 vs 18 MPx,
więc nie wiem czy można tu coś porównywać.
Pozdrówka!
można, dokładnie to co napisałem, czyli np. ilość szczegółów i kolory, w tym przypadku D700 (mimo mniej zasobnej w piksele i starszej matrycy) jest sporo lepszy. Pozostałe parametry, cóż szybkostrzelność identyczna (w Nikonie z gripem) i obrazowanie lepsze, a sam rozmiar sprzętu i waga dość podobne. Jakoś tak bez sensu ten segment, bo to nic innego jak model xxD, co oznacza, że xxD się zdewaluuje.
No tak, ale to nie FF więc zrób porównanie do analogicznego cropa Nikkona.
Bo D700 można bezpośrednio porównać chyba tylko z 5Dxx.
To trochę tak IMHO jak by porównywać 50D z D700.
Cóż, postanowili zrobić cropa "pro" lub dla "pro" (ptasiarzy, lotników itp.)
co objawia się tylko trybami podstawowymi na kole nastaw.
Nie wydaje mi się by seria xxD na tym ucierpiała.
Ale czas pokaże...
Pozdrówka!
Canon po prostu lubi megapiksele i zawsze chce ich mieć najwięcej, prześcigając w tym nawet Sony. Tak było zawsze i właściwie nikogo nie powinno to już dziwić.
porównałem sobie obrazki z 50D i 7D i także nie jestem pod wrazeniem jakiegoś kroku naprzód. Wybitnie lepiej nie jest, a do ISO3200 to praktycznie niezauwazalne różnice. Myślę, że to 7D to tylko taki chwyt marketingowy (odnośnie wiekszej ilości mpixów).
Niom, wiadomo na takich "chłytach" jedzie świat "matłetingu" ;)
7D już się świetnie "sprzedaje", pomimo że jeszcze nie ma go w sklepach, ma już wielu nabywców.
Chłodno się temu przygladam bo to nie mój target.
W moim 50D brakuje mi jedynie odchylanego wyświetlacza do szczęścia.
Pozdrówka!
7D to polka D300.
Skoku w szumach per pixel duzego w stosunku do 50D nie ma, ale przy 18mpix majac umiejetnosci mozna zrobic ladne 10mpix.
Zobaczymy jak wygladaja mRAW'y, mozna ustawic na stale i problem z nadmiarem mpix z glowy.
oj ważą, jeden jpeg 14MB...:
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...=7-10042-10239
http://www.balta.pl/foto/opis.php3?ID=39652
ciekawe czy błąd?
Juz cene wyprostowali, ja zamowilem, czekam co dalej
Dokumenty sprzedaży:
LpNazwaIlośćDo realizacjiCena bruttoWartość brutto1
CANON EOS 7D + 15-85mm IS1- 5 499.00 5 499.00
RAZEM 5 499.00
A tak w temacie, kolega kupil 7D. Rewelacyjna puszka, szybkosc dzialania i mozliwosci AF'a fantastyczne, wysokie ISO lepsze niz w moim 40D. Roznica miedzy puszkami spora.
Z jego relacji puszka bez wad. Chyba ze ktos za wade uzna brak FF, ale nie kazdy FF potrzebuje. Przesiadl sie z 30D.
z regulaminu :
4.........Zawarte na witrynie informacje nie sa ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.
10. Informacja o cenie ma charakter wiążący po potwierdzeniu jej drogą telefoniczną przez pracownika firmy Balta.
A czy ten kolega jest w stanie odnieść szybkość działania tego AFa do szybkości działania AFa w E-30 ??
Pytam, bo jestem bardzo zadowolony z działania AFa w E-30 a z uwagi na dostępność szkieł, których do Olka brakuje rozważam ten aparat jako kandydata na zamiennika E-30 w przyszłości...
Co by nie mówić, to konfiguracja AF wygląda dosyć ciekawie.
http://www.northlight-images.co.uk/c...d/af-modes.gif
Do zadnego olympusa nie porowna, ja moge porownac najwyzej do E-510 ;)
Pomiedzy 30D a 40D w af'ie byla spora zmiana, ja na AF z 40D nigdy nie narzekalem, jest swietny i nic wiecej mi nie potrzeba w tej dziedzinie. Jest blyskawiczny i celny.
7D ma unowoczesniona wersje AF'a z 1DmkIII, nie wierze by E-30 mialo lepszy. Plusem 7D bardziej odczuwalnym jest jego mozliwosc konfiguracji, dodajac inne ustawienia przy roznych pochyleniach aparatu. Trzeba na ten temat sporo poczytac w manualu.
Ja nie zmieniam, tylko rozważam (jeśli pojawiły by się możliwości finansowe), a nie AF jest powodem, tylko brak szkieł o ogniskowej ok. 100-400 (nie mówię po przeliczeniu, czyli 50-200 odpada) za kwoty rzędu 5-6 tysięcy złotych.
A zarówno w Canonie jak i Nikonie takie szkiełka są dostępne a oprócz tego są jeszcze do tych systemów szkiełka Sigmy np. w podobnych ogniskowych (Tamrona podejrzewam, że też). A do Olka kurka nic i nie spodziewam się, żeby się pojawiły (chyba, że Sigma cos ruszy w tym temacie)...