Tyle że ZD35 zaczyna się od f/3,5 ale jak ktoś nie potrzebuje totalnego rozmycia tła to polecam.
Wersja do druku
Ja mam dokładnie to samo z 12-60 na E3. Sigma 30/1.4 to zacne szkło, ale trafić trzeba na dobry egzemplarz. Nie tak znów dawno był u mnie rafrog rozczarowany tym szkłem i wyszło, że jego egzemplarz nie jest niestety wolny od wad. Polecam zakup np. poprzez sieć sklepów EURO. Kupujemy w internecie i odbieramy w sklepie, mamy możliwości przestrzelenia kilku zdjęć (zabieramy oczywiście nasz aparacik i laptopka) i oglądamy na lapie jak to wychodzi. Jeżeli jest OK, to bierzemy, jeśli nie, to prosimy o nowy egzemplarz.
Czy naprawdę nikt nie ma Olympusa i Sigmy 50mm 1,4f ?
Chciałbym jakąś wypowiedź na temat tego składu, a w szczególnosci tego obiektywu. Jak on się spisuje z systemem 4/3?
Ja posiadam E-520.
A zajrzyj no, kolego, kilkadziesiąt postów wcześniej - tam użytkownik dzieli się wrażeniami z użytkowania. Poza tym wiem, że posty o sigmie przewijały się w paru wątkach kilka razy. Wiem, choć forum czytam stosunkowo krótko, ale rzuciły mi się po prostu w oczy te tematy. Trzeba zakasać rękawy i poszukać.
mxc : przeczytaj caly watek - nie bede wklejal wlasnych wypowiedzi ;)
przypinam sigme i do 520 i do 3 nie widze zadnych roznic w pracy AF pzdr
:grin:
I już jest w domu " SIGMA 50mm 1.4f " :-P
Jeszcze nie mogę się wypowiedzieć na jego temat, ponieważ jeszcze go nie uzytkowałem za dużo . Jeżeli chodzi o wady to ma na pewno dwie: duży i ciężki, ale myślę że można będzie sie do tego przyzwyczaić. Robiłem test z E-520 bf i ff, ale nie bardzo to mogę odczytać. Raz wydaje mi się że minimalnie przestrzeli, a raz minimalnie się cofnie. Niby na statywie robiłem, a jednak mam takie odczucie.
tak naprawdę wydaje mi się że jak ustawiam ostrość na dany punkt to ten celowniczek jest hmmmmmmm, tak jakby za wysoko, że on ostrzy troszkę poniżej tego celowniczka. Wrzuciłbym fotki, ale nie wiem czy w tym temacie można.
Pozdrawiam
Za ktotkiem wrzuc cos na forum bo umieram z ciekawości. Sam rozważam zd50 czy tą sigme wziąć. a posty typu zuiko to zuiko wywołuja tylko usmiech na mojej twarzy. Za zuiko przemawiaję jak dla mnie tylko uszczelnienia i makro ale kosztem AF i światła.
Problem w tym ze to inny rozmiar matrycy i wyniki pod 4/3 będą zapewne różne.
geo zdjęcia pokaz a nie się denerwujesz. Pokaz na f2 jakies foty z tej sigmy robione olkiem. Zuiko wiem jakie robi foty więc nie muszę mieć nawet porównania.
Moja sigma 105-ka na f2,8 jest dużo ostrzejsza niż ZD50.
Czy to jednak wazne w portrecie?
Ja przeleciałem chyba 5 albo więcej egzemplarzy ZD50 w sklepie testując puszki E-3. Jest to dla mnie szkło referencyjne, wszystkie sztuki tak samo ostrzyły na focustestchart czego nie mogę powiedzieć o innych szkłach Zuiko. ZD50 prawie nie używam bo wolę L-X025, IMHO najlepsze w tym systemie do portretów.
Na rozrzut w szkłach Sigmy bym się specjalnie nie obrażał. Skoro Olympus produkuje puszki z BF i FF to dlaczego Sigma miała by robić inaczej :-?. Wszystko trzeba sobie samemu sprawdzić :-).
chyba Ci nie wierzę z wszystkich szkiełek jakie miałem zd 50 było najostrzejsze co wcale nie świadczy ze najlepsze. Ostatnio kupiłem nikkora 35/1.8 który jest uważany za ostrzejszy od nikkora 50/1.4G(też go mam) i wcale nie jst ostrzejszy od zd 50. Poniżej ogólne doststepne sample(cropy) z sigmy i zd 50. Aha cropy maja jedna wadę zd jest na f2.0 a sigma na f2.8 ....:)
Cropy z różniej wielkości matryc wg mnie nie maja sensu.
Zdjęcia zrobione Olympus E-520 + Sigma 50mm 1,4 EX DG
Na matówce ostrość ustawiałem tylko centralnym tzw. celownikiem. Kierowałem się na kroplę umieszczoną na ogonie motyla.
Widać że ten kwadracik może nie mieć dosłownego odniesienia. Punkt ostrości widocznie jest delkatnie pod tym kwadracikiem, który widzimy na matówce. te zdjęcie robione było na statywie także nie mogło mi się przesunąć. Któryś z kolegów tu miał rację mówiąc już o tym. A tu widzimy dowód na to.
Zdjęcie nr 1: F 1,4
Zdjęcie nr 2: F 2,0
Gdyby ktoś w Szczecinie miał obiektyw Zujko i chciałby zrobić teścik z Sigmą, z miłą chęcią możemy sprawdzić.
Pozdrawiam
Maciek
Witam ponownie.
Poniżej przedstawię zdjęcia zrobione Olympus E-520 + Sigma 50mm f1,4.
Zdjęci abyły robione przy zachmurzonym niebie w lesie.
Zdjęci aktóre przedstawiam nie były poddane żadnej obróbce.
Wszystkie były robione w jpg.
Zdjęcie nr. 1) ISO 100, f 1,4,
Zdjęcie nr 2.) ISO 100, f 1,4,
Zdjęcie nr 3) ISO 100, f 1,8
Zdjecie nr 4) ISO 400, F 2,0
Zdjęcie nr 5) ISO 200 F2,5
Co sądzicie o tym obiektywie ?
Jeśli chodzi o obiektyw to zdjęcia robi jak dla mnie bardzo ładne. Z tym, że IMHO 1 ostrość z przodu. Chciałbym jednak zobaczyć jego pracę w gorszych warunkach przy ostrym świetle.
Ostanie zdjęcie bardzo mi się podoba :-)
Witam serdecznie.
Czy ktoś z Was testował Leicę SUMMILUX-D 25mm. f1:1.4?
Ekwiwalent 100mm. nie pomaga w pomieszczeniach i taki odpowiednik 50mm. byłby bardziej użyteczny. Co o nim myślicie?
Pozdrawiam.
Świetne szkiełko.
Podobają mi się 1 i 2, ale chyba w 1 ciut "uciekła ostrość ( nie tam gdzie być powinna).
Pozdrówka.
Dziekuję wszystkim za ocenę . dotyczy Sigmy 50mm f 1.4.
A jeżeli chodzi o ciężkie warunki to coś niebawem postaram się wrzucić.
Pozdrawiam
Maćko
Ciemne pomieszczenie. Sigma 50 mm. F1.4. Priorytet przesłony. 1/25s. E510 złapał ostrość błyskawicznie.
fajne zdjecia studioart,
ciekaw jestem co lepiej się sprawdzi 30mm czy 50mm sigmy do portretów tych ciasnych i nie tylko
Jeżeli chodzi o moje body tj. E-520 i obiektyw Sigma 50mm f1,4. To mam wielką tragedię, czasami w o wiele jaśniejszych warunkach niż kolega powyżej. Nie potrafi ustawić ostrości. Nie pozwoli AF wyzwolić migawki, kręci i kręci. nie wiem czy AF w puszce walnięty, czy obiektyw. Ustawienia aparatu sprawdzane. Nawet wspomagając lampą błyskową nie radzi sobie. Może ktoś ma podobny zestaw w Szczecinie ? Chciałbym dowiedzieć sie co jest zgrane.
Pozdrawiam
Witam
Ja z moim mam dokładnie tak samo jak ty.Pisałem juz wczesniej że byc może z lepszym body np ta Sigma wspólpracuje lepiej gdyż na youtube widziałem ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=w4TKa...eature=related Wprawdzie pokazuje on Sigme 30 ale może ona miec ten sam naped HSM.Z moim Olkiem moja 50-ka działa dokładnie tak jak ta 30-ka z tym D80.Jednak widac że w połączeniu z D300 AF tejże 30-ki działa znacznie sprawniej.Może ma ktos Sigmę 50 f1.4 i /30?
Dosc mocno mnie ten temat zainteresował wiec postanowilem sprawdzic ten obiektyw w innym systemie.Poszedlem wiec dzisiaj do Saturna i zabaczyłem to szklo z mocowaniem Canona.Krotka rozmowa ze sprzedawca i 500D + Sigma 50mm wylądował w moich rekach.Musze przyznac ze obiektyw spisywał sie lepiej niż dobrze.Ustawiał ostrośc dośc pewnie i szybko.Rzadko dokonywał jakiejkolwiek korekty.Wygląda na to ze ten obiektyw nie jest taki zły - a dokładniej jego AF ale we współpracy z wybranymi body.Mmoże Sigma jest jednak dosyc kaprysna?
Sigma jest dosyć nierówna. Jest naprawdę wysokie prawdopodobieństwo, że Twój egzemplarz jest uszkodzony.
W taki razie może powinienem oddac mój egzemplaż do serwisu?
No to bardzo ciekawie rozwija się ten wątek.
Wiem co zrobię :-P. Pójdę ze swoim body do sklepu sigmy i założę sobie ten obiektyw. Może rzeczywiście mam problem z tym egzemplarzem hmmmm?
A może ten obiektyw po prostu tak współpracuje z E-520 :shock:.
Tak czy inaczej czekam na innych spostrzeżenia z tym obiektywem za co bardzo dziękuję.
Pozdrawiam