No i wiadomość o E-30 zniknęła:( A co do samego aparatu dosyć ciekawy chociaż boję się o upchanie Mpix. Ciekawe też jak rozpiętość tonalna, bo w E-510 to jest masakra:(
Wersja do druku
No i wiadomość o E-30 zniknęła:( A co do samego aparatu dosyć ciekawy chociaż boję się o upchanie Mpix. Ciekawe też jak rozpiętość tonalna, bo w E-510 to jest masakra:(
Wiadomo już czy będzie do niego grip?
U konkurencji już nowe lustra filmy kręcą ciekawe czy nowy olympus też będzie potrafił.
Moze i konkurencja kreci, ale jakość jest dla mnie średnia, sample z C5mk2 nie powalają jak się ogląda 1:1, chciałby się żeby każda stop-klatka wyglądała jak zdjęcie - niestety tak nie jest.
A mnie drazni w moim sprzęcie E-510 skok wartości isoX2 i tego mi brak bo między 400 a 800 chętnie bym porobił zdjęcia. Mam nadzieję że będzie w E-30 podobnie jak w E-3.
Dobra pucha się szykuje - takie mini E-3. Będę miał się na co przesiąść, kiedy mój E-410 przejdzie na emeryturę. E-30 na pewno będzie pod każdym względem lepszy... Cena też będzie atrakcyjna - zawsze Olympus miał ciekawe ceny, tylko trzeba poczekać 3-4 miesiące od premiery. A te narzekania już tak mnie męczą, że nawet fotografować mi się momentami odechciewa.
Nie wiem jak jest w E-3, ale np. w Canonach te ISO co 1/3 EV jest robione software'owo i wcale nie jest takie fajne jak się przyjrzeć. Na 90% w Olympusach jest tak samo.
Ale wątek ma wzięcie! A jak hula!
ja sie bardzo ciesze z nowości, mam 410 - w końcu zacznie mi brakować
stabilizacji do teleobiektywów - to nabędę jakąś fajną puchę bo będzie w czym wybierać.
Narazie składam na 50/2 i lampusie :D wiec fajnie że się dzieje,
fajna niespodzianka, że nie trzeba czekać od prototypu do niewiadomo kiedy - juz jest :)
Zawsze się znajdzie ktoś kto będzie jojczył ale o ile jojki wynikają z obiektywnej oceny a nie z nudów - są jak najbardziej na miejscu.
emotka na specjalne okazje :esystem::cool:
E tam, wszyscy się cieszą z nowego E 30, a tu dopiero co zmieniłem swoją "500" na nowszy E-510 i już Olympus nowym modelem kusi. Cholera, nie wyrobię na te zmiany.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ciekawa nowość, warta uwagi i... pozostania w systemie dla niektórych zapewne. E-30 to chyba taki "następca-zastępca" dla E-3 i pewnie przejmie jego (spadającą) cenę wchodząc na rynek. A zamiast lampy będzie 14-54, interesująco.
A w wątku jak na ten moment, więcej jest jojczenia moderatorów o jojczeniu onanistów, niż jojczenia tych ostatnich ;)
Co tu dużo gadać. Bardzo fajnie, że się pojawia. Jak dobrze pójdzie to kupię Asi na urodziny.
A co! ;)
Świetnie, że wyjdzie nowy Olek :). Ja mimo wszystko liczę na E-3 w przyszłym roku, za około ~2000zł. Jak wejdzie nowszy model to będzie na to szansa.
E30 mnie jakoś nie kręci, choć zobaczymy co będzie mieć na pokładzie.
Taka ciekawostka, że pod względem rozdzielczości nad aparatami 4/3 i aps-c góruje kompaktowy canon G10 (wg. dpreview w poziomie 2450 x 2750* a w pionie 2500 * 2750). I to wszystko za ok. 1600 zł. Lustrzanka z obiektywem dającym taką rozdzielczość w zakresie 28-130 kosztuje naprawdę niemałe pieniądze. Oczywiście jest to kompakt i w większości zastosowań nie będzie miał porówniania do lustra, nie mniej jednak do krajobrazu i architektury może być bardzo dobrym zamiennikiem.
Może lepiej by było gdyby olympus zrobił "superhybrydę" m43 która da rewelacyjny obraz w wysokiej rozdzielczości i bardzo niskie szumy do iso400? W końcu nie każdy aparat musi być narzędziem "skrojonym" pod kotleciarzy.
Jestem za!!!!!!!!!!!!!!!
A sprzęt taniał i ZAWSZE będzie taniał.....chyba,że poczekać kilka stuleci ;) ...ale ja nie mam tyle czasu :)
Ktoś tu wspomniał wcześniej o matrycy SuperCCD fuji...
Normalnie się rozmarzyłem, jakość i rozpiętość tonalna jaką dają te matryce dała by system idealny jak dla mnie, przy tej jakości szkieł jakie są.
FF nie była by do niczego potrzebna.
Ale to pewnie pieśń przyszłości.
Aparat mi bardzo odpowiada. Jest to dobry ruch Olympusa.
Natomiast zastanawia mnie nowy 14-54. Napęd w starym jest ok, ale mogli by dać SWD. Czyżby jedyną zmianą miał być contrast AF? I czy to oznacza, że do "starego" nie zamierzają zrobić contrast AF? Dziwne :roll:
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o many,many...
Mam nadzieję,że stary ZD14-54 nadal będzie wykonywał Cudowne fotki...oczywiście z naszą niewielką pomocą.
Jak wyjdą testy to zobaczymy czy i jak ulepszyli to zacne szkło. Szkoda, że nie wypuszczą jakiejś zupełnie nowej konstrukcji...
Czy E-30 będzie od E-3 różnił się tylko obudową (bardziej plastik) i tym wizjerem? W zamian inna matryca - o które nie wiadomo, czy szumi, a jak szumi, to jak. Ciekawe.
E-3 obecnie bez lampy to, załóżmy, 3k. E-30 musi być tańszy, żeby być klasyfikowany jako aparat 'pomiędzy'. Jak nie będzie tańszy, to znaczy, że, za niedługo następny model TOP PRO MEGA FULL :)
A swoją drogą, to zastanawiam się, czym się kierować w wyborze pomiędzy taniejącym E-3 (co tańsze to gorsze?) a wchodzący E-30.
Chciałbym rozwiać złudzenia tych, którzy myślą, że jak wyjdzie E-30, to E-3 będzie do kupienia za 1999 zł i na dodatek jeszcze z lampą gratis. Otóż E-3 jest teraz taki tani dlatego, żeby się sprzedało go jak najwięcej, zanim E-30 pojawi się na półkach. On po prostu robi miejsce dla młodszego brata. Kiedy ten już się pojawi, to promocja na E-3 odejdzie w siną w dal. Kto wie, może w magazynach zostaną już ostatnie sztuki E-3.
Dokładnie tak kranik zakręcą 31 XII 2008
Jeee :D Super! :)
Akurat, iżby na kwiecień staniał i go dość ludzi przetestowało ;p
Na razie zapowiada się pięknie ;p Nowe wnętrze w futerku E-Trójki :twisted: Mniam! :) AF........ :twisted::twisted::twisted:
Ciekawa jestem, co to za nowości do 14-54 wprowadzili... I właściwie to po co... Cóż, czekamy na premierę, byle nie do PMA ;)
Proponuje kontynuować tu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15045
i tu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15044
Pozdrawiam