Ten link to szajs. To ja czekam na link z pełna ścieżką dostępu.
Odpowiedzi to się doczekasz.
Wersja do druku
Dlaczego szajs ? (Nie udało się ściągnąć ? )Bardzo zależałoby mi na odpowiedzi, ale pewnie też nie dostanę.
Nawet jakbym znalazł tą pełną ścieżkę dostępu przecież i tak by to nic nie zmieniło, nieprawdaż ?
Już nawet nie wiem czy ich chcę...
To jest odpowiedź, dlaczego szajs ?:grin:
Ja odpowiem, nie zmieniłoby kompletnie nic.
Jakbyś miał odrobinę dobrej woli odniósłbyś sie np. do postu 74.
Tam masz dostęp do niezmanipulowanego (nie-szajsowatego innymi słowy) RAW-a.
Chociaż kto wie, może i tam sięgają moje możliwości:)
To jest szajs a nie raw.
Jeszcze raz. Podaj źródło.
A tak, przy okazji. Mógłbyś to jakoś wyjaśnić.
Załącznik 163856
Ja sobie tego RAW-a nie stworzyłem, wymyśliłem. Jeśli coś z nim jest nie tak, to nie z mojej winy.
Może ten z postu #74 jest odpowiedni ? Wnioski, spostrzeżenia, mam takie same. Przy wyzerowanych suwakach odszumiania i wyostrzania w LR i DxO obrazek niewiele się różni.
To chyba rozwiąże problem:
Data "powstania" ORF w tym przypadku to data jego zapisania na dysku komputera, ściągacza.Kod:File Name : P1010016.ORF
Directory : C:/Users/Sab/Downloads
File Size : 17 MB
File Modification Date/Time : 2015:12:17 10:24:10+01:00
File Access Date/Time : 2015:12:17 10:23:59+01:00
File Creation Date/Time : 2015:12:17 10:24:05+01:00
File Permissions : rw-rw-rw-
File Type : ORF
File Type Extension : orf
MIME Type : image/x-olympus-orf
Exif Byte Order : Little-endian (Intel, II)
Image Width : 4640
Image Height : 3472
Bits Per Sample : 16
Ad 1. Jaki ma sens to pytanie, skoro w drugim dałeś sobie odpowiedź? No, chyba,że nie mogłeś sobie odmówić złośliwości.
Ad 2. Odpowiedź masz tutaj.
https://forum.olympusclub.pl/threads...t=#post1158809 #570
Przypomnę. Brałeś tam aktywny udział, z właściwą sobie dociekliwością.
Ad 3. To swoiste kuriozum w którym wzajemnie sobie przeczysz. Warto mu się bliżej przyjrzeć.
Pytasz "Czy to są docelowe możliwości Zonera jeśli chodzi o usuwanie szumu ?" i odpowiadasz sam sobie "Jeśli tak to chyba przyznasz, że duża kasza na zdjęciach." Następnie: "Wolałbym zobaczyć możliwości docelowe usuwania szumu w Twoim wykonaniu i tylko z Zonera.", by dalej "Z kolei ja przyznam, że na drugim tego szumu kolorowego nie ma."
Z pytania 2. wynika, że przestudiowałeś sobie exify. Odpowiedz! Co przeszkodziło Ci wyciągnąć dwa i tylko dwa wnioski?
Wiedziałeś przecież, że oba zostały wywołane ZPS15 (Zoner Photo Studio 15) a różniły się tylko tym, co potwierdziłeś, że jeszcze raz zacytuję: "duża kasza na zdjęciach" i "na drugim tego szumu kolorowego nie ma". Doprecyzuję: na tym drugim usunąłem tylko szum kolorowy.
Wnioski zatem są następujące i pozwolę je sobie wyciągnąć za Ciebie:
1. Oba wycinki zostały wywołane tym samym programem,
2. Różniły się tylko stopniem odszumienia.
Ale ja Cię rozumiem. Wszak jak piszesz: "Jeśli tak to chyba przyznasz, że duża kasza na zdjęciach." i "Z drugiej strony jak pisałem wcześniej, jeśli takie są możliwości Zonera w usuwaniu szumu z tego RAW-a to słabo to wygląda w porównaniu do DxO czy LR. "
Jeśli tak, to wniosków wyciągnąć się nie da. Po co zatem się "dopytujesz?"
Powiedzmy, że to wszystko przyjmuję (oprócz Ad 2) i nawet nie zaprzeczam tak od razu, ale dlaczego w EXIF miałeś z tego szajsowatego RAW-a (może i był szajsowaty i dlatego z podanej strony szybko zniknął) użyty program Adobe Dng Converter ? Na to pytanie nie dopatrzyłem sie odpowiedzi...
Twoim zdaniem dobrze to wygląda ? Nawet jeśli w Twoim wykonaniu tego szumu kolorowego nie ma (w drugim przykładzie) to jest ten zwykły szum i dobrze to nie wygląda, ale dajmy może już spokój temu akurat plikowi RAW, bo są co do niego wątpliwości. Przyznaję. Jak ściągam RAW to jednak nie patrzę na wszystke parametry (mój błąd) np. data oryginalna zrobienia zdjęcia - powinna być w RAW (tak mnie sie wydaje, a na to nie zwracałem uwagi )
Linka nie musisz ponownie wklejać. Przeczytałem post #570, zbyt nie wpłynął na to co wcześniej pisałem, czy dokładniej o to co się pytałem.
ad2. Porównywałem jaki efekt można uzyskać z dość zaszumionego zdjęcia w wywoływarkach RAW (LR i DxO),
Zoner tak później wypadł (głównie za moją przyczyną, przyznaje ) i niestety (u mnie, i u Ciebie) z Zonera wypadło najgorzej (odszumianie z zachowaniem detalu) i tu chyba przyznasz rację ?
Owszem użyłem tylko ZPS15 i to co on tam ma...
w opcjach dla RAW mam zaznaczone tak:Załącznik 163996
po wywołaniu przeszedłem z zakładki RAW (tej po prawej u góry) do zakładki Edytor. Tam zrobiłem kropa 1:1 i zapisałem do jpg.
przy zapisie do jpg takie okienko sie pokazuje: Załącznik 164001
W EXIF tak zapisanego zdjęcia jako użyty program widnieje nazwa Version 1.1
I to będzie wersja kanoniczna? Konkret odpowiedzi to: "Jeśli nie chce Ci się pisać jaśniej to naprawdę nie ma sansu...". I możesz wyjaśnić co by mi tu z tego i na co mogło się przydać?
Coś Ci odpowiem.
1. To jest bardzo jasne.
2. Nie Ty tutaj będziesz określał sens.
Pytanie. Czy możesz zobrazować zrzutem z ekranu jak wywoływałeś RAW'a. I sekwencje czynności aż do przejścia do edytora?
Skoro prosiłeś o pełnego jpega to chyba w jakimś celu ?, czy ot tak sobie bez żadnego celu ?
Teraz prosisz o:
Nawet jak wstawię te zrzuty odpowiedź pewnie będzie podobna jak wyżej, więc nie wstawię.
Mogę co najwyżej napisać całe "wywołanie" polegało jedynie na manipulowanie suwakami odszumiania i wyostrzania. Dokładnie jak w LR i DxO (oczywiście wartosci suwaków w każdym programie inne, to chyba wiadome, wole jednak napisać).
W ZPS15 - red. szumu 75 ; red. szumu kolorowego 100. Wyostrzenie: siła 140 ; promień 1,3 ; próg 4. Po tych zmianach przeszedłem do Edytora aby zrobić kropa i zapisać do jpg.
Zadziwiająca jest ta niechęć do współpracy oraz łatwość stawiania i udawadniania swej postawionej tezy.
A przy bogato ilustrowanym starannie opracowanym dowodzie niecheć do jego analizy, takie polskie chciałabym a boję się?
I najchetniej drobne uszczypliwiwości w stronę współrozmówców.
Gratuluję metody rozmowy....
Dowodzie na co ? Chyba nie na to :
Z prostej przyczyny, RAW od Panasonica, a nie od Olympusa użyty.
Ta Twoja teza o wpływie ustawień w aparacie:
chyba też upadła po teście przeprowadzonym przez kol. szafir51 w poście #42
Jego końcowy wniosek:
Jeszcze na koniec rozwinięcie nieco (dodany OV3) mojego postu # 74 z zamieszczonym tam linkiem do RAW-a z OMD-EM5 (co do którego nie ma już żadnych wątpliwości). Kropy 1:1 z całkowicie wyłączonym odszumianiem w programach (PSE użyty do uzyskania kropa)
DxO:Załącznik 164059 LR: Załącznik 164057 OV3:Załącznik 164058
Nie widzę aby LR dał tu odszumianie od olka. Tym razem ja opieram się na praktyce, a Ty teoretyzujesz.
Że się spytam bez złośliwości, czy Wy macie jeszcze czas na robienie zdjęć....?
Obdzieracie fotografie ze wszystkiego co przez lata było jej domeną...Nutki romantyzmu , swoistej nieobliczalności, po prostu radochy z wykonania fajnego zdjęcia.
Praca u podstaw. Kuweta , wywoływacz, utrwalacz, fenal... i od początku fotografia. Może ambitniej: kolor, filtracja, dobór ręczny filtrów , znowu "maczanie" w chemikaliach.., suszenie w suszarce, a może na szybie w oknie.. Itd, itp.
A Wy odczłowieczacie fotografię, jakby zdjęcie robił aparat, program a nie człowiek.:???:
Źle się bawicie...
Zapomniałeś? mam swoje rawy z G1 - strzelasz jak kulą w płot...
Oby upadła, tablicę mam wciąż jeszcze w budowie, więc nie naglacy w terminach mój własny test poczeka.... Mam niejasne przekonanie, że ustawienie wyostrzania w plikach Olympusa jest zapisywane w RAW i jest dziedziczone w czasie wywoływania. I ma wpływ na wynik obróbki (głównie jakośc szumu). Chciałbym się mylić....
Znowu uciekasz od zasadniczych rozważań...
Ciekawym powodów, niezwykle aktywny spamer ma tak niewiele do pokazania dowodów w kwestii swojego eksperymentu?
Przez głowę mi nie przeszło by to sprawdzać - pozbyłem sie kłopotu wraz z aparatem. Nie ma to dla mnie żadnego praktycznego znaczenia. W przeciwieństwie do ew. znaczenia tego elementu w twojej fotografii
I prawdopodobnie są wprowadzone jakieś ustawienia w produktach Adobe wraz z korekcją cyfrową. OV3 nigdy nie użyłem do wołania rawów. Nie mam zdania.... Ale dotąd tego nie dowiodłem lub nie wykluczyłem.
No my tu gadu-gadu a jck nadal czeka na zrzuty...
Mnie też.
Dopiero po Twoim wpisie, iż LR (ACR) różni sie tym od DxO, że bierze pod uwagę ustawienia olkowe w puszce odszumiania/wyostrzania i stosuje je do wywołanego RAW-a.
Wtedy przyjrzałem się dokładniej i nic takiego nie stwierdziłem. Nie tylko ja zresztą. Dokładniej sprawdził to szafir51.
Jest jakiś sens wrzucać zrzut ekranowy ustawienia pięciu suwaków (których podałem wartości). Bez przesady...
Skoro tak, to wstawię te zrzuty ekranu, ale to i tak nic nie zmieni. Przecież dopiero teraz mogłem otworzyć te RAW-y w ZPS15, czyż nie tak ?:grin:
"Masz rację" cały czas "oszukiwałem", nawet nie mam zainstalowanego Zonera:wink::grin:
Załącznik 164119 Załącznik 164120
Żadnym innym, znaczy także w LR ani w DxO ?
Wiesz, zależy jeszcze co się rozumie przez obróbkę bo może i masz racje.
Tu jak pisałem (chyba kilka razy) chodziło o takie manipulowanie suwakami odszumiania i wyostrzania aby uzyskać możliwie dobry efekt to znaczy jak najmniejszy szum przy jeszcze dobrym zachowaniu detalu.
W razie co, to pokaż na tym drugim (nieszajsowatym) RAW-ie jak powinna wyglądać prawidłowa obróbka (tylko z Wywoływarki RAW czyli Zonera, bo to porównujemy). Wystarczy przed i po. Może być tylko krop 1:1.
Rozumiem jaja sobie robisz ? Post #94, masz tam pełnego jpega (na Twoje życzenie zresztą).
Ty masz chyba wyższe studia co ? przyznaj się ?:)
Tak nawiasem mówiąc można (będąc w zakładce RAW w Zonerze) wyeksportować/zapisać zdjęcie do .jpg ?
Przechodziłem do zakładki Edytor i dopiero zapisywałem do .jpg o czym już też pisałem.
Panowie, pitolicie tak, że aż się czytać nie da. Nie wiadomo już o co chodzi w tej dyskusji.