Na stronach oficjalnych faktycznie ciężko znaleźć jakąś informację o tym.
Ale te modele powinny mieć gniazdko uniwersalne pseudo-USB 12-pinowe do którego można podłączyć kabel USB/audio/video jak i wężyk spustowy RM-UC1.
Wersja do druku
Mozliwe ze jest ,narazie za mało danych. Trzeba poczekać na dokładniejsze specyfikacje .
FOTOCLUB.pl Nikon-P80.
Dziś byłam w sklepie, chciałam się dowiedzieć czegoś więcej, może pooglądać, dotknąć, polizać, no i dowiedziałam się, że ...były, już nie ma. No cóż, albo trzeba poczekać na kolejną dostawę albo pojść do innego sklepu.
Równiez próbuje namierzyć gdzies ten aparat w celu pomacania, ale nie udaje mi sie to. Dziwna trochę rzecz, kiedy zerkam na www.dpreview.com na tabelke Top 20 cameras of the last five days to SP570 od paru dni cieszy sie sporym zainteresowaniem userów i gości tej strony zajmując czołowe miejsce w rankingu kliknięć.Wydawałoby się, że takie kompakty sa coraz mniej pop. przy nawałnicy luster.Pozdrawiam.
Nadal nikt nie przebił jak na razie sp570.
NIKON P-80 zaprezentował to samo , producenci nie starają się wprowadzić czegos więcej , nadal nieruchomy ekran,inne parametry podobne,zastój czy reguła.?
Ten NIKON gdyby miał odchylany tylko w poziomie ekran ,pobiłby sp570 a również FZ18
o FUJI nie wspomnę [ze względu na interpolację pikseli].
Dziwne.kompakty kreatywne są stworzone do wszechstronnych zastosowań na niezłym poziomie.
Z drugiej strony stały ekran ogranicza [ bardzo ] możliwości programu MAKRO .
Może Panasonic [ulepszy] 50-tkę,ale mam nadzieję że OLYMPUS też otworzy oczy.
Chociażby dlatego ,aby w przyszłości nie musiał robić " WIELKICH OCZÓW ''
Ni przebił, bo najpierw trzeba zrobić odp. obiektyw 20x a to nie takie proste dla malutkich matryc.
zrobic coś nowego to jest napewno SZTUKA.,nie ma to tamto .z taką matrycą napewno nieżle się napracowali aby uzyskać 20X
Jednak czy da się używać 520mm ,skoro wykazuje taką beczkowatośc.
Chyba dopiero na 400mm-450mm można być zadowolonym z pracy tego zoomu chociaż to i tak bardzo duże ogniskowe bez względu na klasę aparatu.
Mam, kupiłam :) Pierwsze wrażenie: super!!! zdjęcia robione z ręki, przy max zoomie w pochmurny dzień wyszły nawet ostre :) Stabilizacja jest ok. Bawiłam się trochę w sklepie SP-560tką i tam było gorzej. Na podglądzie w powiększeniu zdjęcia były poruszone.
To tyle na razie. Idę bawić się dalej ;) Pobawię się trochę ze statywem :)
Jedyną wadą - jaką znalazłam - jest brak możliwości podłączenia wężyka spustowego. Nie wiem jak wygląda sprawa z pilotem? W instrukcji nic nie ma na ten temat. W akcesoriach na stronie Olympusa wymieniony jest przewód do pilota zdalnego sterowania, jednak w dokładnym opisie wymienione są tylko aparaty serii E... Bez tego czas B zupełnie się nie sprawdza. Mimo zamontowania aparatu na statywie zdjęcia wyszły poruszone.
Ellen: jeśli w aparacie jest złącze (gniazdo) które wygląda podobnie jak mini USB - to jest to.
Spróbuj w aparacie na statywie wyłączyć stabilizację i przetestuj na samowyzwalacz 2sek. Będzie ostro.
ELLEN. --wężyk jest.Nieścisłe dane w opisach to zmora przedstawicieli sprzętu w Polsce.
Dlatego osobiście dzwoniłem do Olympus-pl.Więc jest tak,wężyk podłącza się w gniazdo usb , z tego co przekazała mi pani zserwisu OLYMPUS ,wynika że można podłączyć tylko jeden typ wężyka tzn..wężyk RM-UC1. Robiąc zdjęcia ze statywem koniecznie wyłącz stabilizację ,statyw jest sztywniejszy od naszych rąk a więc przenosi drgania z podłoża na aparat. Napisz coś więcej o tym nabytku.
pozdrawiam ,Marek.
beycen
Dzięki za info. Pomyślę o wężyku za jakiś czas, na razie się spłukałam :). Interesuje mnie jeszcze telekonwerter ale to też za jakiś czas. Jak na razie próbuję z samowyzwalaczem. 12-13 s. spokojnie wystarczy na nocne zdjęcia. Kilka(dziesiąt a może set ;)) fotek wczoraj zrobiłam, jednak wszystkie przez szybę. Mimo, że robione przez szybę wyszły całkiem przyzwoicie. Przy niskich ISO w nocy z max zoomem szumu właściwie nie było widać. Za to było widoczne światło odbite od kurzu w powietrzu.
Kris-1
tak właśnie robiłam, wyłączyłam stabilizację i robiłam z samowyzwalaczem z czasem migawki 12-13 sekund. Jak już pisałam wyżej robiłam przez szybę, nie na wprost tylko pod kątem, dlatego na razie na temat ostrzenia się nie wypowiadam. Jedynie chodziło mi o czas B. Bez wężyka ani rusz. Aparat przy naciskaniu spustu i tak się poddaje, więc zdjęcie jest poruszone.
Aparat trzeba dobrze poznać, żeby nie szukać przez 10 minut w menu potrzebnej funkcji. Wiele ustawień i tak jest wyprowadzonych "na zewnątrz" ale do menu musiałam zaglądać wiele razy. Tym bardziej, że część opcji przy pewnych ustawieniach jest niedostępna. Trzeba zapamiętać co z czym nie działa, a co z czym działa. Potem może wrzucę kilka fotek.
ELLEN,-możesz zrobić kilka fotek na czasach B w formatach RAW oraz JPEG , będziesz miała porównanie ,tyle że jeśli robisz przez szybę ,to jesli to możliwe [ustawienie statywu], po ustawieniu ostrosci i zoomu ,należy dosunąć obiektyw do samej szyby.Nie będzie odbić refleksów swietlnych nawet w dzień .Ponieważ robisz testy warto przetrzeć szyby ,aby wykluczyć paproczki smugi i inne takie .
powodzenia.
Jest to mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich serdecznie!
Olympusa SP570 posiadam od miesiąca, jak na razie 1,5 tys. zdjęć więc mogę kilka słów powiedzieć. Proszę jednak uwzględnić fakt że jestem amatorem, do tej pory pstrykałem starą małpką od Samsunga. Po kilku latach postanowiłem zmienić body, a że w pro nie chcę wchodzić, więc zawęziłem wybór do kompaktów. Zakupu dokonałem wg potrzeb: pełny manual, dobre makro, zoom do wypadów na łono natury. W dalszej kolejności Mpx i inne ficzery.
W Madrycie, w El Corte Ingles (wiem, przepłaciłem nieco ale możliwość oddania aparatu jak mi się po tygodniu nie spodoba była ważniejsza) aparat kosztował (i nadal kosztuje) 499 euro. Do tego 2 GB od olka (do panoram) 30 euro, akku Varty 2700 mAh - 18 euro za kpl.
Akumulatory starczają na dłuuuuugie zabawy zoomem, AFem, video itp.
Jakość zdjęć jak na moje oko bardzo dobra - z pełną lufą, przy wcale-nie-najlepszych warunkach zdjęcia wychodzą ostre bez problemów (nie wiem, może ja mam jakąś dobrą rękę, pstrykałem katedrę z ręki w nocy na 1/30s i wyszła super).
Jeśli chodzi o "poruszone zdjęcia nocne" jak wspomniała Ellen: zaopatrzyłem się w statyw Velbon Sherpa 750R (115 euro) i po solidnym przykręceniu do stopki nic mi nie drży, statyw jest diabelnie stabilny, chociaż oczywiście manfroty to inna klasa ;)
Jedyne do czego mogę się w tym momencie przyczepić to pierścień zooma, a dokładniej fakt, że występuje minimalne opóźnienie zanim ruszy silniczek a przez to występuje maleńki skok startowy. Ale można się do tego przyzwyczaić i opanować to. Najwygodniej (imho) ostrzy się też pierścieniem.
Inne wady mi się nie ujawniły i mam nadzieję że tak pozostanie.
Pozdrawiam,
R
egonmadrid-najważniejsze to zadowolony uzytkownik i opinia właśnie uzytkownika aparatu, a nie wirtualmego wirtuoza danych i zbieracza niekiedy pseudoopinii o sprzęcie który zna sie tylko z bajek/komp. prasa/ Ten sprzet, który masz to dobrze wyposazona maszyna i jak tylko Twoja ocena zdjęć jakie on umożliwia zrobić jest pozytywna to chyba taki zoom jest wart nabycia dla nie chcacych DSLRów Śledze forum dpreview i tam juz jest kilka opini o SP570-same co najmniej dobre. Prześlij jakieś fotki z Madrytu.Pozdrawiam.
OK, kilka fotek z ostatnich dni: dziedziniec Pałacu Królewskiego, dwa z ogrodu różanego w parku Retiro i panorama Toledo. Panorama była robiona bez statywu więc pewne niedociągnięcia są.
Wszystkie fotki zmniejszyłem do wysokości 768 px.
Mozliwosci to ten SP570 ma-co widać na zalącznikach. Jakości fotek z tak skompresowanych-przycietch zdjęć nie ma co się podejmować. Jeszcze ostatnie pytanie-jak z ergonomią i jak ustawia sie ostrość pierscieniem/ chodzi mi o szybkość/ Pozdrawiam.
egonmadrid , witaj :-)
A nie mógłbyś zapodać linka do fotek w pełnym rozmiarze. Jakiegoś RAW-a ?
Pozdr.
Potencjał to TO ma, ale do jakości mam drobne zastrzeżenia. Pewnie to kwestia "ćwiczeń" i wprawy.
Pozdrówka.
Ustawianie ostrości podzielone jest na dwie części: 0 - 1m, 1m - nieskończoność. W przypadku ostrzenia na małych odległościach jest odpowiednio wolniejsze (ostrzysz w zakresie jednego metra, a "pasek postępu" jest tak samo długi jak przy ostrzeniu powyżej). Nie mam jakiegoś miarodajnego porównania czy to szybko czy wolno, jednak do dynamicznej akcji gdzie obiekt zbliża się i oddala raczej użyłbym AF / blokady AF / ręcznego ostrzenia o większej głębi ostrości - szczególnie jeśli chodzi o obiekty typu poruszające się ptaki / lądujące / startujące.
Wcześniej też padło pytanie o czas gotowości - w granicach 2,5 - 3 s i można naciskać spust. Jeśli się korzysta z AFu to trzeba oczywiście doliczyć czas na elektronikę.
Linka do jakiegoś pełnowymiarowego zdjęcia / RAWa umieszczę w jakiejś wolniejszej chwili, teraz mam nawał roboty i nieszczególnie mam czas, wybaczcie. Nawiasem mówiąc gdzie byście polecili umieścić takie pliki? Jak by nie było spory plik wyjdzie, nawet po kompresji.
Na początek chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów bo jestem tu nowiutki...
Generalnie rzecz biorąc jestem właśnie na kupnie tego Olka SP570, w związku z tym mam pare pytań do egonmadrit. Powiedz mi jak jest z zapisem na karty xD - wiele ludzi narzeka że są powolne - a jednocześnie widziałem już karty HxD lub xD+, które podobno są ciutke szybsze (i niestety droższe). Drugie pytanie dotyczy poniższych zdjęć, a mianowicie na jakich ustawieniach były robione (o ile pamiętasz)... Aha no i jeszcze jedna prośba ponieważ aparat kupię w USA (podobno polskie menu jest tak czy siak) ale nie będę miał polskiej instrukcji obsługi i jakby ktokolwiek miał taka instrukcję (w języku polskim) to chętnie odkupię (może nawet być kserokopia czy skan)...
Pozdrawiam
Generalnie na prędkość zapisu nie narzekam, tym bardziej że generalnie nie strzelasz fotek co mniej niż te 1,5-2 s, a jeśli ==> tryb poklatkowy ;)
Co do fotek:
- ogród "w środku" - f/5,6; czas 1/125s; ISO64
- ogród "tunel" - to samo, czas 1/100s; to samo
- panorama - to samo, czas 1/320s; to samo, blokada ekspozycji
- pałac królewski - to samo, czas 1/400s; to samo
Mała uwaga - olek podaje że panoramy "z automatu" czyli bez składania w PC ale bezpośrednio w aparacie mogą być wykonane tylko jak masz orginalną kartę Xd od olka. Nie mam innej karty żeby sprawdzić, ale tak do wiadomości tylko.
Jeśli natomiast chodzi o polską instrukcję to byś musiał poszukać kogoś kto kupił w PL, ale - obsługa aparatu jest intuicyjna, menu przejrzyste i proste - nie sądzę żeby ktokolwiek miał problemy ze zrozumieniem aparatu, oczywiście przy założeniu że ma jakiekolwiek pojęcie co to jest ISO, AF, WB itp.
Pozdrawiam,
R
Dzięki za odpowiedź...
Fajnie by było pooglądać jeszcze kilka zdjęć wykonanych tym aparatem... :wink:
A mi pomału zaczyna E-510 chodzić po głowie bo to tylko 150 $ różnicy w cenie a kasa mnie aż tak bardzo nie boli... Tylko że ja amatorkiem jestem totalnym i obawiam się że E-510 może się okazać dla mnie "za dobrym" sprzętem... Dlatego póki co myślę popstrykać z rok 570-tką żeby wprawy nabrać a potem przesiąść się na DSLR (chyba że mnie ktoś przekona żeby od razu od 510-tki startować)...
Egonmadrit - jeśli napstrykasz jeszcze jakieś foty, proszę Cię podziel się z nami...
Z góry dziękuję i pozdrawiam...:lol:
Jak i tak w przyszłości myslisz o lustrze, to kup je teraz... nie ma co się ociągać... to nie jest nie wiadomo jakie czarodziejskie ustrojstwo.
Możesz nawet na programach tematycznych jechać... tak jak w kompakcie, a jakosć nieporównywalna.
Bierz e510
No właśnie... dla mnie jednak jakość zdjęcia ma duże znaczenie (chyba decydujące) i dlatego ciągle nudzę egonmadrit o kolejne zdjęcia... Generalnie mam czas do 13 maja na podjęcie decyzji bo wtedy znajomy jedzie do USA... Nie mniej jednak w pierwszym momencie największą moją uwagę przykuła 570-tka. Taki mały, zgrabny i jednak ambitny z niego typ... No i te pierwsze zdjęcia egonmadrit mi się podobają (zwłaszcza ta panorama Toledo)... A poniżej wklejam linki do sprzetu który mnie interesuje:
Amazon.com: Olympus Evolt E510 10MP Digital SLR Camera with Olympus 14-42mm Zuiko Lens + Olympus 40-150mm Zuiko Lens [Outfit] + Spare BLM-1 Battery for Olympus + Transcend 4GB 133X CompactFlash (CF) Card + High Speed USB 2.0 CompactFlash (CF) Card Reader + Cameta Incognito 1000 Deluxe SLR Gadget Bag (fits E300, E330, E410, E500 & E510): Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51uEg9rUgiL.@@AMEPARAM@@51uEg9rUgiL
oraz
Amazon.com: Olympus SP-570 UZ 10 Megapixel Digital Camera + Lenses + Filters + Pro Accessory Kit: Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51WC9O0aTsL.@@AMEPARAM@@51WC9O0aTsL
Jakoś innych aparatów (innych producentów) nie biorę pod uwagę (czy to źle???)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Poniżej wklejam link do galerii zdjęć zrobionych 570-tką... hehehe... oprócz tego że ten ludzik ma fajny aparat to furaka ma też niczego sobie... (czy jak kupie sobie 570tke albo 510tke to będę snobem????) :mrgreen:
http://www.flickr.com/photos/24960882@N08/
Oglądnijcie szanowne panie i panowie, oceniajcie i napiszcie parę słów waszej opinii - są one bardzo cenne.. :)
Z tą jakością to też nie jest tak, że im więcej kasy wydasz tym lepsze zdjęcia wyjdą - oczywiście do pewnego stopnia to prawda, ale:
- zależy co focisz
- zależy od czystości powietrza (plenery / panoramy - szczególnie w miastach),
- zależy od tego "gdzie" jesteś - słońce nad Hiszpanią jest jednak w innej pozycji niż nad PL i stąd w tak samo upalny dzień niebo nad PL jest mimo wszystko ciemniejsze i bardziej "surowe",
- fotki promujące sprzęt są robione w możliwie idealnych warunkach, często na zasadzie uwypuklenia kontrastem - żółty kwiatek na zielonym / niebieskim tle i wyglądają super, ale w warunkach "normalnych" zdjęcia wcale nie wyglądają tak super,
- przy wysokich ISO nie ma bata, muszą być szumy niezależnie ile floty się wyłożyło na sprzęt
- no i chyba najważniejsze - to nie aparat tylko człowiek pstryka foty - można skiepścić najlepsze ujęcia źle dobierając parametry jak i z kiepskich warunków zrobić niezłą fotkę
tak jak wspomniał grizz - jeśli chcesz wejść w pro albo masz aspiracje do pstrykania lustrem - od razu kup lustro i na początek możesz zacząć od "auto", potem "P", a potem odpowiednio do potrzeb tryby A, S, M :)
A czy ktoś próbował zamiennika? http://www.ceneo.pl/1100793
Jest znacznie tańszy...
Heh...statyw mam słaby, przy naciskaniu spustu migawki trochę się poddaje, stąd zdjęcia poruszone. Musiałabym kupić dobry statyw...jednak chyba wolę na początek kupić wężyk. Pytałam w pobliskim sklepie foto, jednak akurat nie było. Podobno wszystkie akcesoria do Olków schodzą na pniu :|. Umówiłam się na przyszły tydzień.
Jeśli chodzi o zapis na kartę, to mam jeszcze małego kodaka na karty SD i nie widzę specjalnie różnicy w długości zapisu. Jeśli robi się serię zdjęć to oczywiście zapis trwa dłużej, ale to chyba normalne jeśli aparat musi zapisać kilka czy kilkanaście zdjęć.
Panoramy na karcie Olympusa bez łączenia w PC robi świetnie. Są dwie opcje, trzeci to opcja z łączeniem w komputerze. W pierwszej opcji aparat robi drugie i trzecie zdjęcie sam, w momencie gdy punkt odniesienia pokryje się z punktem wyjścia (chyba tak to można określić). Świetna sprawa. Szkoda tylko, ze nie robi więcej klatek jak trzy.
Nie ma sensu zakup ciężkiego i stabilnego statywu do tak lekkiego aparatu.
Wężyk załatwi problem całkowicie.Jeżeli zakup- to najlepiej statywu wielofunkcyjnego tzn..
zmożliwościuą niskiego ustawienia -przydatne do macro , z przestawianą kolumną w pozycję
poziomą .jest duzy wybór w przystępnych cenach .takie statywy tzw.. niewypasione dobrze sprawdzaja sie w terenie , na wycieczkach, są lekkie i naprawde wystarczajace do kompaktów.
Znajomy ma solidne lustro z jeszcze bardziej solidnym obiektywem -prawie 4-kilogramy razem
wiec musiał zakupic solidny statyw i ma zestaw OK. ale noszenie tego fajne nie jest , tyle że koniecznie niezbędne .ale i tak używa wężyka - prawie zawsze .
PANORAMA-jeżeli robi tylko 3 fotki w tej funkcji ,to moze gdyby zrobic dwie panoramy {oczywiscie starajac się zachować ciągłość kadru} a połączyć je w całość już na PC np. panorama 180 stopni lub więcej ,byłoby ciekawe.
Statyw mam zwyczajny, jakich wiele kupiony za 39 zeta w Vobisie. Jest możliwość ustawienia aparatu pionowo, z tym, że niezbyt wysoki max 125 cm. Ma nawet zamontowaną małą poziomicę.
co do panoramy to oczywiście pokombinuję ;) można w ten sposób spróbować nawet zrobić panoramę 360. Na razie eksperymentuję w domu. Ale ładna pogoda jest, więc czas wyjść gdzieś w plener :)
W związku moimi zamiarami zakupu (pisałem wcześniej) udałem się wczoraj do Fotojokera, żeby sobie oba aparaty trochę pomacać i popśtykać guziczkami, ale i zaciągnąć trochę języka sprzedawcy (celowo piszę "sprzedawcy" zamiast "znawcy")... Rozmowę i macanie z panią sprzedawczynią (bez skojarzeń.. :grin: ) zacząłem od SP-570... Więc najpierw opisze moje wrażenia: aparat naprawdę super leży w dłoni i sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji, rzeczywiście jest minimalne opóźnienie podczas używania zooma, ale to kwestia przyzwyczajenia, z prędkością AF to cięzko mi się wypowiadać bo nie mam porównania z innymi aparatami ale nie wydaje mi się żeby trwało to jakoś bardzo długo. Bardzo mi się podoba to że jest mały (w porównaniu z lustrzankami) a jak na kompakty to w miarę duży... Natomiast sprzedawczyni jakoś nie była przekonana do tego aparatu, ale wydaje mi się że poprostu nie była przygotowana do rozmowy na temat tego aparatu... Próbowałem coś ją podpytać i w zasadzie nie powiedziała mi nic. Powiedziała tylko że ten aparat jest dobry tylko dla tych którzy potrzebują dużego zooma i że ona poleciłaby zdecydowanie G9...
Potem, przeszedłem do 510-tki i tu pani też nie błysnęła... Miałem wrażenie że na siłę próbuje mi sprzedać sonika alfa 200 bo ciągle o nim mówiła i o D80... Tak więc obawiam się że pani nie była obiektywna... A moje wrażenia o 510tce są jaknajbardziej pozytywne. Jego ergonomia jest wspaniała... Sami wiecie jak to jest jak się tylko czyta o aparatach a całkiem inaczej jest jak się weźmie je do ręki...
Tak więc po wczorajszej wizycie jestam bogatszy o własne namacalne doświadczenia z tymi aparatmi. Niestety obiektywnych opinii mi nie przybyło :))
O obiektywne opinie zawsze trudno. Każdy chwali to co zna i co mu się podoba. I chyba można pokusić się o stwierdzenie, że nie ma obiektywnych opinii. Wszystko to rzecz gustu i tego co będziemy focić danym aparatem. Aparatu do wszystkiego nie znajdziesz. Inaczej poważni fotograficy nie mieliby w swoich zbiorach po kilka aparatów i walizki obiektywów. Wystarczyłby im jeden :)
A mam do Was jeszcze jedno pytanie... Gdybym zdecydował się na E-510 to z jakimi obiektywami najlepiej 14 - 42 + 40 - 150 czy może sam 18 - 180??? Generalnie myślę że sporo będę focić plenerów (góry, woda, budynki), ludzi i może trochę roślinek i (czy te obiektywy nadają się do makro???)... I jak to mniej wiecej ma się do zooma w SP-570...
18-180 - zapomnij.
14-42 i 40-150 świetny zestawik. Jakość lepsiejsza niz z kompakta z całą pewnością.
Dzięki Grizz za błyskawiczną odpowiedź :lol:.... Poza tym na plus zestawu 14-42 i 40-150 przemawia również cena....
rany, ludzie nie kupujcie, takich obiektywów....
nie słuchaj, takich durnych podszeptów.... Nie na darmo Olek w kicie daje dwa obiektywy....
takie obiektywy uniwersalne to załamka
miałem dwa dni 18-180 sigme i K10D....... dramat ....
To nie wiele lepsze od kompaktu jest
Uzytkowników sp570 proszę o podanie danych zawartych w instrukcji odnośnie rozdzielczości.Według specyfikacji w necie są to kolejno- 10, 5, 3 2, i 1,2 MP
Natomiast w reklamie od 10 do 1,2 w skoku co 1MP .informacje niescisłe a równiez wprowadzające w błąd to typowe dla sklepów .szkoda że przedstawiciele sprzętu na kraj również tak postępują.dotyczy to danych tech.. .,wyposażenia oraz możliwości zastosowania dodatkowych akcesorii .Najlepszym sposobem pozostaje nadal kontakt z uzytkownikami sprzetu .
pozdrawiam,Marek.
Aparacik jest miodzio. Focę nim już dokładnie 1 miesiąc i 1 dzień. Zrobiłem jakieś 1000 zdjęć. Kapitalny system ustawień, jak w lustrzankach. No i ten zoom. Podobno testem zoomów (na forach) jest zdjęcie księżyca. Zrobiłem ostatnio... Sam byłem zaskoczony.
Odpowiadam na pytanie: 10M to tylko w RAW. Normalnie w JPEG w trybie FINE na wyświetlaczu pokazuje się ikonka 5M a plik ma 3,5-4M. Pliki 3M to wtedy jak fotografujemy seryjnie (naprawde daje 12-13 zdjęć/sek). Sqsyn jest szybki. Trzepie jak kałach ;-))
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dysponuję polską instrukcją do 570 (pdf, ok 4 M).
Mogę wysłać na priva. Zresztą, zadzwońcie tak jak ja do serwisu Olympusa. Miła Pani przesłała mi mailem bez nikakich.
FATMAN-1 ,czy w formacie RAW tylko i wyłącznie 10 , czy dalej bedzie 8, 7 , 6 itd..
nie pamiętam strony z reklamą , ale tam prezentowano zdjęcie { to samo tylko w 9, 8 7 MP ]
W jpg: 10, 5, 3, 2, 1, VGA, 16:9.
Kompresja do wyboru: MAŁA albo NORMALNA
W RAW - tylko jeden rozmiar dostępny: 10M, 3648 x 2736, bez kompresji