Dla mnie pomijając technikalia zdecydowanie najciekawsze pierwsze. Nie daj się I nie rób zdjęć "pod forum" tylko wybieraj tematykę, która Cię interesuje.
Wersja do druku
Dla mnie pomijając technikalia zdecydowanie najciekawsze pierwsze. Nie daj się I nie rób zdjęć "pod forum" tylko wybieraj tematykę, która Cię interesuje.
Uprzejmie proszę o wypowiadanie się w temacie, mając na uwadze że wątek tej jest w dziale dla początkujących.
Wszelkie niemerytoryczne posty odbiegające od tematu " pomoc dotycząca zdjęć początkujących" będą moderowane.
Proszę nie eskalować, lecz komentować i pomagać odnośnie zdjęć zamieszczonych we wątku.
Mam nadzieję że widać jakieś postępy w moich zdjęciach.Moderatorów przepraszam za nie przeczytanie regulaminu :-)
1
Załącznik 150900
2
Załącznik 150901
Tak subiektywnie to lepiej nie jest ale fotografia to hobby wiec liczy się też dobra zabawa i poznawanie nowych okolic/ludzi a czasami odkrywanie tych już znanych na nowo. Teraz po kolei:
Zdjęcie nr 1. Jak dla mnie najciekawsze kompozycyjnie. Niestety technicznie pozostawia spore pole do poprawy. Jest poruszone więc też nieostre. Takie zdjęcia wymagają statywu. Druga sprawa to obróbka - sporo mógłbyś tu zdziałać bawiąc się balansem bieli i suwakami. Można wyciągnąć pewne elementy z cienia, ukryć inne.
2. Nieciekawa kompozycja i przepalone niebo
3. Podobnie jak nr 2 nic ciekawego na tym zdjęciu nie widzę
4. Ciekawe ale zmasakrowane nadmierną obróbką. Pobawiłbym się tym zdjęciem i jak chcesz się uczyć to przedstaw jakąś inną wersję tego zdjęcia
5. Niestety jak dla mnie mało ostre i poobcinałeś detale budynków co mnie trochę razi.
6. Zbyt ciasno i do tego krzywo. Generalnie kadr nieciekawy
I teraz trochę ogólnie - powinieneś popracować nad samą kompozycją i ostrością zdjęć. Na zdjęciu powinno być coś co przykuwa uwagę co powoduje, że mimowolnie zatrzymujesz się i patrzysz na nie dłużej. Zdjęcia nocnej architektury czy też wodospadu wymagają zazwyczaj statywu. Z krajobrazami będziesz miał jeszcze ten problem, że sporo osób się w nich specjalizuje i robi je perfekcyjnie. Tu musi wszystko się zgrać - kompozycja, ekspozycja i do tego świetna postprodukcja. To samo dotyczy pomników i elementów architektury. Musisz pamiętać, że wiele zdjęć tego typu, które podziwiamy to zasługa nie tylko doskonałej kompozycji ale również późniejszym zmianą. W takich zdjęciach bardzo często usuwane są zbędne element takie jak słupy, linie energetyczne i inne "przeszkadzacze".
Ważna jest też tematyka, którą starasz się przedstawić. Popatrz na inne wątki forumowiczów. Niezwykle rzadko zdarza się aby ktoś robił świetne zdjęcia krajobrazów, makro, streeta i portrety. Zazwyczaj zauważysz większą lub mniejszą specjalizację i tak ktoś kto robi perfekcyjne krajobrazy raczej nie pokazuje zdjęć streetowych i odwrotnie. Jak dla mnie na początek najważniejsza jest kompozycja i nad tym bym pracował bo złej kompozycji nic nie uratuje.
I na koniec praktyka czyni mistrza. Ostatnie zdjęcie jest zupełnie nieciekawe i do tego krzywe. Może dobrym pomysłem byłoby w ramach ćwiczenia poprostować je trochę i pokazać efekt. Mamy na forum sporo specjalistów od prostowania więc w razie czego pewnie Ci pomogą.
Pozdrawiam i miłej zabawy życzę.
Dziękuję za cały wykład bardzo mi pomoże ;) i zgadzam się że liczy się dobra zabawa przy robieniu zdjęć ale chce też wiedzieć z czym mam do czynienia i mieć chodź cząstkową wiedz na temat fotografii.
Kolejne zdjęcie do oceny .Dla odmiany kościółek w Sułkowicach :-)
Załącznik 151154
Pozwoliłem sobie grzebnąć. To a'propos tego co Saboor pisał. Przy okazji zmniejszyłem dość sporo nasycenie i zdjąłem trochę z czerwonego kanału - dopasowując kolor do balansu postaci na frontonie kościoła.
Załącznik 151168
Czyli obróbka na czworakach u mnie :-) myślę że postęp jest :-) pozwalam na grzebanie i dzięki za pokaz profesjonalnej poprawki.
Moja rada dot. obróbki (u mnie się sprawdza) - jak skończysz już obrabiać zdjęcie i będziesz zadowolony z efektu to zmniejsz wszystkie suwaczki o połowę :)
Czytaj, oglądaj, fotografuj. Naprawdę ciężko jest, żeby było coraz gorzej, dużo większe prawdopodobieństwo, że będzie coraz lepiej. I bez cudowania, zobacz ile w wątkach pojawia się zwykłych kadrów. Dobrze wykonane i obrobione wyglądają lepiej niż te na siłę kombinowane.