A w kartach SD wbudowany pochłaniacz wilgoci... :mrgreen:
Wersja do druku
Zamawiam piątki, jednak różnica w filmach na ich korzyść jest konkretna - piątka naprawdę nagrywa w HD, dziesiątka sporo niżej i interpoluje w górę. Można to zobaczyć np. na samplach z optycznych (po odrzuceniu cudów, które robi operator zamiast wstawić sprzęt na statyw, zgodnie ze sztuką filmową). Co prawda ostatnio nagrywam głównie blackmagickiem, a i mały nikon (5300) lepiej to robi od olków, ale być może coś podziałam z 3D w filmie więc lepiej mieć... lepiej.
Najbardziej będzie mi żal własnych trybów. Nawet nazwałem je zgodnie z napisami: iauto - moje do szybkiego pstrykania, art - moje naj-naj-naj, scn - do skanowania pomieszczeń (czyli do roboty dokumentacyjnej), ikonka obok fimu - do ustawień w filmie, które z jakichś powodów na pozycji filmowej są niedostępne (np. autolupa). A teraz znowu powrót do przeszłości, czyli upierdliwe czytanie setów z menu...
Ja ze swojej strony dodam, że w M5.2, pierwszy raz użyte, gniazdo microHDMI lata jak starej krowie...
Cały Oly, zawsze coś!
Ps. Obraz po HDMI jest bez osd.
Umiłowani, który jest lepszy. Cena identyczna w sklepie Olka.
Prosze nie oszczędzajcie osobistych przemyśleń.
ten post https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1187999
i kolejne
I ten wątek. https://forum.olympusclub.pl/threads...E-M5-vs.-E-M10
Na przyszłość kolego użyj szukajki zamiast założysz setny wątek o tym samym.
Wielkie dzięki.
---------- Post dodany o 05:38 ---------- Poprzedni post był o 05:36 ----------
To było z rozpędu. Dzięki za przypomnienie tematu. Oczywiście mój temat zamknięty.
PS ( na przyszłość - fajnie znowu poczuć się jak na forum Nikona:)
EM5. I nieważne uszczelnienia, które zdecydowanej większości użyszkodników się nie przydają. Dla mnie podstawą jest pionowy grip. Dopiero z nim bezlusterkowiec nadaje się do fotografowania. Bez niego mamy komfort pstrykania jak kompaktem, z gripem pracuje się jak z lustrzanką.
I to dla mnie przepaść między tymi aparatami. Reszta - nieistotne szczegóły.
UszcElnienia przydają sie w wakacje na plazy.
W zime jak pada snieg.
Na ognisku jak popiół lata... Itd
Szkło tez uszcElnione byc powinno.
I mz to nie szczegół. Te uszczelnienia. To ma wpływ na czas działania klamotow.
Wiem cos o tym. W śniegu, piachu etc focilem (inny zestaw) i działa bez syfu w srodku.
Jesli matryca podobna, to wybieram uszczelniony. Zawsze.