Odp: [Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 - portretowo i nie tylko;)
fajne ptaki, u mnie w wątku jest kilka zdjęć ptaków z pobliskiej Czantorii robionych 75-tką:
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1013209
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1013534
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Miałam wersję czarną. W komplecie z czarnym body - klasyczna elegancja. Myślę, że srebrny prezentowały się nieco mniej szlachetnie w tym zestawieniu - bo to jednak spore szkło przy małym ciałku EM10.
Jednocześnie miałam też do testów 17/1.8 - ten okazał się srebrny. Przy otwieraniu pudełka poczułam lekki zawód;), jednak po przypięciu do aparatu stwierdziłam, że bardzo stylowo całość się prezentuje - trochę w stylu vintage:cool:
Jednak 17tka to maluszek - naleśnik i całość zestawu tez pozostaje malutka.
75mm jest dużo większy.
Gdyby mnie było na 75mm/1.8 stać i kupowałabym nowy, to do czarnego body ja wybrałabym wersję czarną.
Nie wykluczam, że są tez zwolennicy innych kombinacji;)
Srebrny z czarnym body mi nie pasuje za to ze srebrnym super. Niejednemu w oku łezka się zakręciła, szczególnie że często biorą je (75 + E-M5) za analogi :grin:
Srebrne body ma tę jedyną "przewagę" nad czarnym, że pasują do niego zarówno czarne jak i srebrne obiektywy.
Z tym, że nie wiem, czy to dobrze, bo chyba jest tym większy dylemat, którą wersje obiektywu wybrać;)
alnico - świetne foty. Czantoria jest o tyle łatwiejsza w fotografowaniu, że jednak nieco mniej ludzi tam dociera.
Gdyby komuś się zapragnęło odwiedzić ustroński PLN w celach foto - to zdecydowanie odradzam weekendy, święta, wakacje, ferie i inne okazje. Najlepszy jest dzień powszedni, albo z rana, albo tuż przed zamknięciem - teraz robi się coraz trudniej, bo zmierzch zapada wcześnie. Jak ktoś wybierze się w weekend, to zastanie zatłoczony disneyland i zwierzaki pochowane daleko, albo przeciwnie - wszystkie stłoczone na centralnym pastwisku, uciekające przed ludźmi. Ptaki często w odruchu ucieczki włażą do budek i ...tyle ich widziano. Ja spędziłam przy ptasich stanowiskach prawie godzinę, byłam tam sama, miałam pozwolenie podejścia za barierkę - to wszystko nie może się udać, kiedy tabun zwiedzających napiera zewsząd, niczym Krupówkami.
Park pamiętam z czasów kiedy powstał i wiedzieli o nim miejscowi plus kuracjusze - i ceny biletów były bardziej dla ludzi i możliwości fotografowania znacznie większe.
Ech - kiedyś wszystko było lepsze;)
Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN;1136064 [I
Czantoria[/I] jest o tyle łatwiejsza w fotografowaniu, że jednak nieco mniej ludzi tam dociera.
Na to wygląda, jak tam byłem rok temu to było tylko kilka osób i z fotografowaniem żadnych problemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Świetne zdjęcia. Pytanie kto za nie bardziej odpowiada, 75/1.8 czy TOKIN
Na ogół o jakości (nie tylko zresztą zdjęć) decyduje najsłabsze ogniwo - w tym przypadku wszystkie ogniwa okazały się mocne:-)
1 załącznik(ów)
to ja dorzucę fotkę z 75... polecam to szkiełko do panoramowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
to ja dorzucę fotkę z 75... polecam to szkiełko do panoramowania.
Fajne:)
Kolka?;);)
6 załącznik(ów)
cd
3/ Architektura - wybrane fragmenty.
75mm można także potraktować jako krótkie tele i wyznaczyć mu zastosowanie inne niż portretowe. Jeśli obiekt nie znajduje się zbyt daleko, a upatrzony fragment jest wystarczająco duży to w tym zastosowaniu ten obiektyw też może się sprawdzić.
Załącznik 132610Załącznik 132611Załącznik 132612
4/ A jednak portret.... szkoda, że czasami ograniczenia aparatu nie pozwalają użyć obiektywu w pełni otwartego - nie jest to przeszkoda nie do pokonania, ale czasem bywa trudno;)
Poniżej para młoda, zastałam ją wraz z gośćmi weselnymi na cieszyńskim rynku w porze najmniej odpowiedniej do robienia zdjęć... niestety nie mam filtra szarego...
Załącznik 132613Załącznik 132615
Myślę, że dla ślubnych foto ten obiektyw to absolutne "must have". Filtr szary wydaje się koniecznym uzupełnieniem, przynajmniej dla niektórych aparatów:wink:
Na tym kończę relację z mojego niedługiego obcowania z obiektywem m.ZD 75/1.8. Okres testowania to dni pełne pozytywnych wrażeń. Szkoda, że cena tego obiektywu sprawia, że nigdy nie znajdzie się on na mojej krótkiej liście zakupowej:evil: