Wersja do druku
Do krajobrazu to ja bym kupił teraz Sony A6000 z SEL 10-18 f/4 albo nawet z Samyangiem 12 f/2. Optycznie i w zastosowaniach landszaftowych taki zestaw złoi Canonowi d..., a przy tym będzie 2-3 razy mniejszy i lżejszy oraz o 3-5 tys. zł tańszy.
Janeczek, :D
Jak by autor tematu rozważał wybór D600/610 vs 6D to może przydadzą się te linki:
http://lenspro.pl/konfrontacja-afu-c...vs-nikon-d600/
http://lenspro.pl/konfrontacja-filmo...vs-nikon-d600/
Propozycja jaką dał epicure jest bardzo sensowna i też bym się skłaniał ku takiemu rozwiązaniu :)
Siemasz Fatmanu, kope lat:)
Ja wszystko rozumiem i wiem, ze niektorzy sie staraja ale....
pozdroofka
odnosząc się do pytania z pierwszego postu - mnie też po głowie chodzi przesiadka na (bieda) FF ale żal się rozstawać z ruchomym ekranikiem czy stosunkowo poręcznymi wymiarami.
No i jak dla mnie ważne też jest że E-M5 (czy byle jaki inny bezlusterkowiec tej klasy) zrobi chyba 9 czy 10 zdjęć na sekundę a 6D może 4...
Jak Ci chodzi po głowie to się nie przesiadaj tylko kup sobie jako dodatkowy/główny sprzęt.
Szybko się przekonasz, że będąc przyzwyczajony do wszechstronności i wszechzabieralności :cool: mikrusa kloc fufu wraz ze swoimi słojami po ogórach często będzie zostawał sam w domu bo nie będzie Ci się chciało go tachać ze sobą.
Dla jednych bédzie warto, dla innych nie. Obawiam sié, ze nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi. Do niektórych wyborów trzeba dojsc metoda prob i bledow.
ps. w przyszlosci daje to wymierne efekty.
pps. sorki za brak polskich znakow, cos mi sie wlasnie pokopalo z klawiatura.
Przesada - pytanie jakich szkieł się potrzebuje. Mój zestaw z 3 głównymi szkłami waży tylko 1,7Kg - o jakieś 500g więcej niż E-M1 z gripem i porównywalnymi szkłami. Dramat - plecy się urywają - ale przynajmniej AF działa i nie stresuję gdy muszę w krytycznych sytuacjach wejść na ISO 6400 ;)
Jednak długo bez aparatu nie wytrzymałem i skusiłem się na D610 (nie jest idealny, ale takie aparaty niestety nie istnieją ... ). Do tego w torbie mam zawsze trzy Nikkory AF-S, które ogarniają jakieś 95% kadrów: 28 F/1.8, 50 F/1.8 i 85 F/1.8. Ewentualnie just for fun wrzucam jeszcze Samyanga 14 F/2.8.
Póki co jeszcze chyba nawet nie sprawdzałem jak działa wbudowana lampa błyskowa :)