To też zależy od tego, jaki masz czytnik kart SD w komputerze.
Bo zakładam, że korzystasz z takiego.
USB 2.0 ma maksymalny odczyt na poziomie 30 - 42 MB/s (za wikipedia.pl), szybciej będzie jeśli masz czytnik na USB 3.0
Wersja do druku
To też zależy od tego, jaki masz czytnik kart SD w komputerze.
Bo zakładam, że korzystasz z takiego.
USB 2.0 ma maksymalny odczyt na poziomie 30 - 42 MB/s (za wikipedia.pl), szybciej będzie jeśli masz czytnik na USB 3.0
I tak, i nie. Prędkość odczytu nie zależy od użytego w budowie złącza, a procesora włożonego w czytnik. Najtańszy czytnik na USB3.0 może być dużo wolniejszy od parametrów tego z USB 2.0 :)
A co do samej karty: ja bym kupił Sandisk/Panasonic/Lexar - Kingston (z moich doświadczeń) robi gorsze mechanicznie karty.
Może to głupio zabrzmi ale... co znaczy że karta jest szybka? i co to są te classy?
Zamówiłam sobie xz2, futeralik wybrany... tylko karty brak :)
A że o kartach nie wiem nic to moje pytanie: czy skoro to kompakt to i tak wybór karty szybka/wolna nie ma znaczenia, bo te szybkie to są dla superprofesjonalistów?
Chciałabym żeby było dobrze, ale nie wiem co znaczy dobrze w tym przypadku.
Jeśli ktoś wie co powinnam kupić (oby duża była, od 8gb przynajmniej i nie za droga) to byłabym wdzięczna za radę:)
do XZ-2 pasują takie:
- kompatybilność z kartami SDHC™ i SDXC™ oraz SDHC UHS-I;
- kompatybilność z kartami Eye-Fi pozwala bezprzewodowo przesłać zdjęcia do komputera lub na stronę www;
- kompatybilność z formatem FlashAir™ zapewnia transfer zdjęć chronionych hasłem do wybranych smartfonów i portali społecznościowych;
W duuużym skrócie: kup sobie taką na jaką cię stać. Nie pakuj w to akcesorium duży kasy tylko niezbędne minimum.
Preferuj raczej pojemność a nie szybkość (dotyczy twojego XZ-2).
Obecne na rynku karty są pewnie za szybkie dla XZ-2, ale gdzieniegdzie mogą mieć sklepy stary zapas więc staraj się kupić kartę nie wolniejszą niż C10 (Class 10 / Klasa 10). Osobiście preferuję karty firmy Sandisk, ale jak kupisz Kingstona to też ci się fotki/filmiki nagrają.
Ja kupiłem do XZ-1 Sandiska 8 GB, C10; dokładnie takiego jak na fotce w poście #3 :mrgreen:
szał :) taką też szałową pojemność miała moja pierwsza mp3...
Dzięki za rady karciane! :)