Odp: [Fotopolis] Olympus OM-D E-M5 - opinia Marcina Dobasa
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
12-35 i 35-100 panasa są uszczelniane. Czyli znamy już 4 szkła. 3 z nich mam to wiem.
Może nyny go nie liczy bo w instrukcji od 12-35 oprócz stwierdzenia "This lens has a dust-proof and splash-proof construction" napisali też tak :
Cytat:
This lens is not waterproof and cannot be used to record underwater.
ale zaraz się okaże że to
a) mało szkieł
b) drogo
c) Panas a nie Olek
d) zakres 12-100 to żaden zakres
e) uszczelnienia są ale nikt nie wspomniał że to tylko IPx1 więc tylko pionowo spadające krople a nie pod kątem 45 stopni nie wspomniał oczywiście matacząc i ukrywając prawdy oraz celowo manewrując i niedopowiadając....
choć może padnie jakiś zaskakujący argument :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zix
W m43 chyba jeszcze panas 12-35 jest uszczelniony
faktycznie, z opisów wynika, że 12-35 i 35-100 są "splash proof".
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Oh, moj blad calkiem zapomnialem o 12-50, byc moze, przez to ze lezy gdziesz w szufladzie nieuzywany.
To faktycznie zmienia postac rzeczy, i mamy pelnowartosciowy uszczelniony system sprawdzajacy sie w kazdej sytuacji ;)
Bez mala 5 lat na rynku systemu m4/3 do dyspozycji mamy jeden uszczelniony korpus oraz dwa szkla o tej samej charakterystyce, to chyba coby nie pisac i jakby nie liczyc jednak troszke malo ;)
pozdro
może mało ale w stosunku do czego? DSLR odpada dla mnie i dla wielu, którzy podróżują czyli ani Nikon ani Canon. Podobno zostaje tylko Sony i z tym systemem jest sens porównywać.
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
zawoalowane (od "woalka")
polska język trudna język
Używając słów, których się nie zna lub nie rozumie, traci się wiarygodność i/lub staje się pośmiewiskiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tendencyjny ten artykul, i nawet slepy tego nie zauwazy.
o tak, dla nyny! polska język trudna język
językoznawca z Ciebie żaden, to czego ten ślepy ma nie zauważyć?
ale fotograf pełną gębą :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tendencyjny ten artykul, i nawet slepy tego nie zauwazy.
Pitolisz jak zwykle.
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
o tak, dla nyny! polska język trudna język
językoznawca z Ciebie żaden, to czego ten ślepy ma nie zauważyć?
ale fotograf pełną gębą :smile:
Nastepny co wybiorczo czyta
Przypomne moze, zaraz na poczatku dyskusji:
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nie moge zedytowac jak Ty...
i potem jeszcze przypomnialem:
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Juz wczesniej pisalem, nie mam mozliwosci edycji w tym dziale swoich postow, a "pisanie dotykowcem" nie zawsze jest doskonale. Wiec smialo mozesz sobie to nazywac jak chcesz, jak Tobie sprawi to przyjemnosc no na zdrowie:)
Wiec zanim znowu jakis "Miodek" bedzie chcial zablysnac poprawna polszczyzna, niech skupi sie na przeczytaniu wiecej niz dwoch postow w dyskusjii...
pozdro
---------- Post dodany o 11:16 ---------- Poprzedni post był o 11:13 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Pitolisz jak zwykle.
Oooo, Ty tez....
pozdro
---------- Post dodany o 11:20 ---------- Poprzedni post był o 11:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
choć może padnie jakiś zaskakujący argument :)
Swoje argumenty wypisalem i nie zamierzam sie powtarzac.
---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post był o 11:20 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
może mało ale w stosunku do czego? DSLR odpada dla mnie i dla wielu, którzy podróżują czyli ani Nikon ani Canon. Podobno zostaje tylko Sony i z tym systemem jest sens porównywać.
Dla Ciebie duzo, dla mnie malo.
Pisalem wyzej jak na system z 5 letnim dorobkiem to wybor jest zaden, i wybor ten jak juz tak mocno pozbierac wszystkie sily konczy sie jak slusznie zauwazylisci na 100mm, pewnie to wystarczy "landszafciarzom", ale fotoprzyrodnicza to chyba jednak szerszy zakres.
Jak dodac do tego, ze omd nie wszystkim musi sie z roznych wzgledow podobac na tyle by to kupic, to osobiscie mam do dyspozycji jedno uszczelnione szklo 60mm, i nic wiecej, i o zgrozo nie mam tez do czego GO przypiac.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
jak dodac do tego, ze omd nie wszystkim musi sie z roznych wzgledow podobac na tyle by to kupic, to osobiscie mam do dyspozycji jedno uszczelnione szklo 60mm, i nic wiecej, i o zgrozo nie mam tez do czego go przypiac.
Pozdro
gh-3 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
gh-3 ?
Dziekuje, nie potrzebuje czegos co wyglada jak lustro bo takowe juz mam ;)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dziekuje, nie potrzebuje czegos co wyglada jak lustro bo takowe juz mam ;)
pozdro
Tylko dyskusja jest trochę o tym co jest w systemie, a nie co akurat Ci się podoba lub nie.
Napisałeś, że jest jedno szkło to w pokazaliśmy, że są 4. Napisałeś, że nie ma do czego podpiąć to pokazaliśmy, że są dwie fajne puszki.
To, że coś Ci nie pasuje, nie oznacza, że nie istnieje. Na małych ptaszkach strzelanych z obiektywów o ekwiwalencie 600mm świat się nie kończy.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Tylko dyskusja jest trochę o tym co jest w systemie, a nie co akurat Ci się podoba lub nie.
Dyskusja toczyla sie w temacie moich wrazen z przeczytania artykulu.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Napisałeś, że jest jedno szkło to w pokazaliśmy, że są 4. Napisałeś, że nie ma do czego podpiąć to pokazaliśmy, że są dwie fajne puszki.
Odmiany nie zauwazyles? Jasno jest napisane, nie MAM do czego podpiac, bo omd nie pasuje z roznych wzgledow, identycznie jest ze szklami.
Jedna puszka to zaden wybor, moglbym tez napisac ze panasonic to nie olympus i nie interesuje mnie.Jednak nie interesuje mnie z innych powodow: osiagow i tego ze jest "klocem", przy ktorym argument wielkosci nieco sie rozmywa, a jak mam taszczyc to cos, to bez urazy wole taszczyc zoltego kloca, ktory lepiej sie sprawdzi w tym do czego jest uzywany.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
To, że coś Ci nie pasuje, nie oznacza, że nie istnieje. Na małych ptaszkach strzelanych z obiektywów o ekwiwalencie 600mm świat się nie kończy.
Pewnie, ze sie nie konczy, i swiat fotoprzyrodniczej nie konczy sie landszaftach, krootkich zumach, przedziale 12-100, powiedzialbym, ze sie nawet zaczynac raczy.
Uwazam z mojej strony za temat wyczerpany.
pozdro