Trafione :) Peryferia Reykjaviku - jak bede mial chwile to wywolam to czyms lepszym niz OV
Wersja do druku
Do teleskopów systemu dobsona są specjalne platformy paralaktyczne, które obracają i pochylają w ograniczonym zakresie cały teleskop. Ale wygodne to to nie jest.
Tak dla podtrzymania wątku, może ktoś wie co jest na tym zdjęciu?
Załącznik 84371
E-620 + Chinon 1.7 55mm
Bingo !!!
Ludziska, wrzucajcie fotki, wiem ,że macie ich bez liku.
Przy montażu są 2 precyzyjne pokrętła. Jak ustawisz oś obrotu montażu paralaktycznego równolegle do osi obrotu Ziemi a cały statyw zgodnie z kierunkami świata, to kręcąc delikatnie 1 pokrętłem wędrujesz za pozornym ruchem nieba. Najlepiej to ogarnąć na jakimś schemacie. W miejsce pokrętła wystarczy napęd, obiekty nie ruszają się w polu widzenia i można używać długich czasów.
Są dostępne specjalne sterowniki, które przy zastosowaniu 2 napędów same ustawiają teleskop na wybrany obiekt.
Cała zabawa jest generalnie droga, porządny i sensowny sprzęt sporo kosztuje. Synta 150mm z montażem eq3 za 1kpln to mało trochę do astrofotografii. Może na początek.
A do tego wszystkiego trzeba duuuużo cierpliwości, czasu i dobrego miejsca obserwacji najlepiej poza miastem. Ja wymiękłem...
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Wczoraj, po pochmurnym dniu, pogoda się zlitowała i wieczorem niebo się przejaśniło. Wyskoczyłem nad Wisłę w ciemne i odludne miejsce by przy pomocy Rubinara 500/5,6 uwiecznić zaćmienie półcieniowe. Znaczy się takie delikatne muśnięcie cieniem ziemi powierzchni księżyca :grin:
Załącznik 86849Załącznik 86850
Świetne, całkiem dobra jakość, z chęcią pooglądałbym więcej zdjęć z tego szkła
Trochę udało mi się poprawić ruski montaż, lekko odkręciłem menisk i soczewki korekcyjne (zbyt mocno dokręcone odkształcają się) i jest lepiej. Przydało by się pogrzebać jeszcze przy lustrze głównym ale na to nie mam odwagi. Zdjęcia w pełnej rozdzielczości są dosyć miękkie ale księżyc był nisko i podczas ustawiania ostrości widać było falowanie powietrza. Zdjęcia astro najlepiej robić w środku nocy lub nad ranem, kiedy atmosfera jest najbardziej stabilna. Podobno:wink::mrgreen: