Ja dałem, ale od siebie - za Ciebie musi dać ktoś inny :)
@nyny Dzięki za pokazanie możliwości takiego zestawu.
Wersja do druku
Kapitalny wątek. Dziękuję za opisy ptaków. To ostatnio zaczęło mnie interesować. Pozdrawiam serdecznie. Kasia
nyny - fotki kapitalne, podziwiam i zazdroszczę pasji :) Plusika dać nie mogę, ale jak tylko będę mógł to dam :)
mam pytanie natury technicznej choć pewnie naiwne i zdradzające moją amatarszczyznę - jak jest z celowaniem taką długą lufą w takie małe obiekty? zwłaszcza w te ptaki lecące po niebie? wszak kąt widzenia obiektywu jest bardzo wąski i (tak się wydaje) że trafienie w mały punkt gdy brak punktów odniesienia może być trudne. Czasem przydałby się pewnie jakiś szukacz - taki jak na lunetach astronomicznych.
przeczytałem : ) boli trochę że nie są to zdjęcia w pełnej krasie (rozdzielczości) - jednocześnie widać że brakowało trochę mm - szkoda ze nie ma do dyspozycji EC-20. Dodałem plusika za świetny pomysł na test i zaangażowanie.
Widze, ze przypadlo troche do gustu :)
Dzieki :)
@Jan_S: kwestia wprawy, troche juz strzelam z luf i lornetka od wielu lat sie posluguje, wiec niejako juz nawyki mam wyrobione. Troche praktyki i da rade bez wiekszych problemow opanowac. Jak masz zuuma to najpierw na szerokim cos chwyc, chwile zlap rytm przesuwania obiektu, a nastepnie zoomuj az bedziesz zadowolony ze zblizenia. Jesli chodzi o AF ja uzywam do takich sytuacji albo punktowego, albo wlaczone mam wszystkie punkty, wtedy bez problemu trafia, zwlaszcza ze GO juz jest sporawa wiec to co nie trafi to jest szansa, ze w GO sie zmiesci.
@glee: jeśli chodzi o konwertrery to owszem, ale to juz sie na spacery średnio nadaje 600mm z reki i do tego jeszcze crop, nie bedzie komfortowo, a i czasy juz duzo nizsze(przyslona z 2.8 leci na dzien dobry na 5.6), wiec o poruszenia i nietrafienia nie trudno. Jesli chodzi o te mm, to faktycznie brakowalo czasami, jakbym ubral sie w ghile, to bylaby duza szansa podejsc blizej, ale tez zamiar byl nieco inny. Pokazane mialo byc spacerowe podejscie do tematu z tym zestawem, jesli chodzi o zblizenia to mysle , ze postaram sie cos przy okazji nastepnej czesci pokazac.
pozdro
nyny fotki genialne, plus zasłużony poleciał. Czekam na jeszcze. Mam nadzieję, że część kolejna nastąpi
nyny - wiesz, z zoomem to sobie radzę dokładnie tak jak opisałeś ale zastanawiałem się jak to jest z obiektywem stałoogniskowym, do tego bardzo długim...
Nyny - świetny wątek. Ciekawe zdjęcia z opisami ptaków - interesujące i pouczające.
Gratuluję i czekam na dalsze relacje.
Pozdrawiam
"Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty nyny." :-(
Również czekam na dalsze uwagi!