Odp: Nikon A - kompakt DX 28mm f/2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Mnie się wydaje, że ten Nikon miał być takim bardziej kieszonkowym rywalem Fuji X100.
Sterowanie źle nie wygląda: ring wokół obiektywu, pierścień na górze i kółko z tyłu, do tego jasny obiektyw, brak filtra i pewnie sprawdzony AF Nikona.
Osobiście nie podobają mi się: Migawka 1/2000, brak filtra ND? i zbyt krótka mało uniwersalna ogniskowa.
Cena wg mnie jest z kosmosu - powinien być sporo tańszy od Fuji X100.
Fuji nie ma magicznego napisu Nikon ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Fuji nie ma magicznego napisu Nikon ...
Fuji ma magiczny napis Fuji :) :) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Sterowanie źle nie wygląda: ring wokół obiektywu, pierścień na górze i kółko z tyłu, do tego jasny obiektyw, brak filtra i pewnie sprawdzony AF Nikona.
Ten ring służy tylko do ręcznego ustawiania ostrości, plus jest tam gwint do mocowania tulei na filtry.
Do sterowania zostają tylko dwa dwa pokrętła. Podobno tego drugiego nie można użyć do kompensacji ekspozycji. Przynajmniej przy obecnym firmware.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
TPodobno tego drugiego nie można użyć do kompensacji ekspozycji. Przynajmniej przy obecnym firmware.
To będzie kluczowe usprawnienie w modelu Nikon A-2 :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Mnie się wydaje, że ten Nikon miał być takim bardziej kieszonkowym rywalem Fuji X100.
Osobiście nie podobają mi się: Migawka 1/2000, brak filtra ND? i zbyt krótka mało uniwersalna ogniskowa.
Cena wg mnie jest z kosmosu - powinien być sporo tańszy od Fuji X100.
- przypuszczam, że nie konkurentem, ale innym segmentem
- i znów przypuszczam (materiał prasowy nazywa go kompaktem), że zastosowano migawkę centralną, dlatego ograniczenie najkrótszego czasu do 1/2000, ale też plusy, czyli cicha praca i synchronizacja z błyskiem przy wszystkich czasach (ale to moje przypuszczenia)
- cena wyjściowa porównywalna z systemem nikon 1, więc przy "marnej sprzedaży" w naszym kraju można się spodziewać szybkiego spadku ceny, a być może już w okolicach nowego roku wielkiej przeceny (patrz nikon 1)
dla zainteresowanych, aparat przetestowany przez fotopolis.pl
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16865&nikon-coolpix-a-test
Oceniony widzę bardzo wysoko za osiągi matrycy.
Szkoda, że w recenzji są takie kwiatki stylistyczne:
Cytat:
daje dużą lepszą jakość zdjęć na wysokich czułościach
Gdyby jeszcze był tańszy, to bym pomyślał o kupnie :D
Jak dla mnie dwie wady (jak na kompakt tak czy inaczej): drogi (kwestia punktu widzenia) i stałoogniskowy (spokojnie dałoby się zrobić chyba składany 18-55 2,8-5,6 choćby).
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Jak dla mnie dwie wady (jak na kompakt tak czy inaczej): drogi (kwestia punktu widzenia) i stałoogniskowy (spokojnie dałoby się zrobić chyba składany 18-55 2,8-5,6 choćby).
Myślę że trzeba jeszcze chwilę poczekać. Sam śledzę rynek małych gabarytem a wielkich możliwościami aparatów. Pewnie już niedługo zacznie się ostra walka w tym segmencie i zaczną się pojawiać bardzo interesujące propozycje.
Niestety póki co te propozycje które już są na rynku straszą ceną. (zresztą to pojęcie bardzo względne, niestety mocno uzależnione od mediany zarobków w danym kraju)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Myślę że trzeba jeszcze chwilę poczekać. Sam śledzę rynek małych gabarytem a wielkich możliwościami aparatów. Pewnie już niedługo zacznie się ostra walka w tym segmencie i zaczną się pojawiać bardzo interesujące propozycje.
Niestety póki co te propozycje które już są na rynku straszą ceną. (zresztą to pojęcie bardzo względne, niestety mocno uzależnione od mediany zarobków w danym kraju)
nie trzeba czekać. trzeba robić zdjęcia, a narzędzie każdy może sobie wybrać pod siebie. poza tym, dla przeciętnego kowalskiego nie ma różnicy czy to mała małpka czy lustro, bo zrobione zdjęcia wyglądają tak samo. co innego profesjonaliści, ale oni doskonale wiedzą czego chcą. i najtrudniejsza chyba grupa - pasjonaci nowych technologii (w tym forumowicze wszystkich producentów) - im najtrudniej dogodzić, zawsze coś jest nie tak i bez końca czekają na poprawki :)