Odp: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
jeszcze raz potwierdzasz to co cały czas mówię, że "dzisiejsze" aparaty mają wąską specjalizację i trzeba trafić na "swojego" ;), a wojna systemowo-konstrukcyjna nie ma sensu
co znaczy - waską specjalizację ?
wszystkie robią zdjęcia, chyba ze są jakieś które robią coś innego , ale o tym nie wiem :)
tak, zgadzam sie z twierdzeniem , ze trzeba wybrać dla siebie taki który spełnia oczekiwania odnosnie produkowanych obrazków, ergonomii uzywania , wagi , itp
dlatego jest tylu producentów korpusów, szkieł i sprzetu "pomocniczego", a ludziska wszystko to kupują( pomijając siłe marketingu , i owczy pęd)
wracając do wagi :
OMD - 425 g
m12-50 : 211g
razem 636g
e620 -535g
zd14-54: 435g
razem 970g
różnica 334g
róznica jest , ale bez przesady !!
przecie forum jest po to żeby se pogadać i się pożalić i po przekonywać, jak by wszyscy byli tego samego zdania i mieli taką samą wiedzę to forum nie miało by racji bytu.
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
przecie forum jest po to żeby se pogadać i się pożalić i po przekonywać, jak by wszyscy byli tego samego zdania i mieli taką samą wiedzę to forum nie miało by racji bytu.
jest róznica między wymianą doświadczeń , pisaniem co się podoba , a co nie ( dostrzegam , ze to ostatnie przez niektórych forumowiczów jest postrzegane jako głos szatana :) ) , a klasycznym biciem piany i spinaniem sie co jest lepsze.
Tak, chodzi mi o amatorskie focenie. Gdybym miał zarabiać, kupiłbym to ciężkie D4 z ciężkimi obiektywami, ale wtedy nikt mi by nie kazał tego nosić po górach, czy tachać przez pół świata w plecaku. Sprzęt do bagażnika i się jedzie na zlecenie.
Co do zmiany obiektywów, recepta jest jedna, dwa body, do tego docelowo dążę, bo tak fotografowałem lustrzankami i zdawało to egzamin.
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
co znaczy - waską specjalizację ?
wszystkie robią zdjęcia, chyba ze są jakieś które robią coś innego , ale o tym nie wiem :)
tak, zgadzam sie z twierdzeniem , ze trzeba wybrać dla siebie taki który spełnia oczekiwania odnosnie produkowanych obrazków, ergonomii uzywania , wagi , itp
dlatego jest tylu producentów korpusów, szkieł i sprzetu "pomocniczego", a ludziska wszystko to kupują( pomijając siłe marketingu , i owczy pęd)
wracając do wagi :
OMD - 425 g
m12-50 : 211g
razem 636g
e620 -535g
zd14-54: 435g
razem 970g
różnica 334g
róznica jest , ale bez przesady !!
mój poręczny plecak 11,5 kg
nikon d300 - bardzo szybki fotoreporterski (gorsza jakość obrazka, cel szybkość i niezawodność)
nikon d700 - to samo z większą matrycą
nikon d800e - studyjny, reklam
nikon d800 - "ślubniak" ;)
nikon 3-4 - przede wszystkim, szybkość, wytrzymałość szerokie iso
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
nikon d800 - "ślubniak" ;)
36MPix na ślubach? Chyba zeby robić z pojedynczego zdjęcia fototapety na budynku.
Pokaz mi klienta który Ci rozróżni ślubne klatki z d300/d700/d800.
Normalna kolej rzeczy D700 zastąpione przez D800...
Zejdź z kolegi
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Pokaz mi klienta który Ci rozróżni ślubne klatki z d300/d700/d800.
D300 - trafi po prostu.
D700 - czczczysta fotka z kościoła.
D800 - panie, ale my nie byliśmy na plenerze w górach! Nie, nie proszę pana to nie krater, to tylko pryszcz szanownej małżonki.
A w temacie: jak do ślubów i to jeszcze z GH3 to ja bym polował na SLRMagic 25mm f/.95
prawie żaden nie rozróżni oglądając "pacę fotografa", na swoim "ful-hd" 42 cali ;) - ewentualnie parę odbitek 15/21, do których wystarczy 5mpx
pisząc "ślubniak" ;) - chodziło mi o "spokojną" fotografię osób (studio-plener), pejzażyki itp, dla świadomego fotografa, który wie jak wykorzystać rozdzielczość, a nie bazując na własnej galerii na fb
chodziło mi o pokazanie, że bardzo często kupujemy coś na wyrost, bo lepsze da nam lepszy wynik, bez świadomości, że może być zupełnie na odwrót ;) -
wracając do tematu - PEN się sprawdza bardzo dobrze jako spacerowy kolega ;), wprost jak by był do "tego stworzony" :)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
...Co do zmiany obiektywów, recepta jest jedna, dwa body, do tego docelowo dążę, bo tak fotografowałem lustrzankami i zdawało to egzamin.
No to już będzie potrzebny pomocnik-tragarz.