Odp: Promocja na GF5 -200zł lub G5 -300zł
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To nie tak się liczy. 2 EV różnicy to 4-krotnie wyższy zapas DR. To przepaść.
Dzięki za sprostowanie ,zawsze to liczyłem liniowo nie logarytmicznie. Na moje oko jest świetniej, o tyle świetnie , że zacząłem się ostatnio zastanawiać co kolejnego przebudować na IR zamiast kolejnego EPL-1, z powodu wszechobecnych po konwersji przepałów.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
odpowiem tak,
robiłem rok temu zdjęcia na kuligu E-P1. I trzeba było kombinować bo albo śnieg był spalony, albo na sierści koni nic nie było widać. W tym roku, zdjęcia na takim samym kuligu moim OMD robiła siostra (ja nie mogłem pojechać) i jest i śnieg i refleksy barwne na sierści koni.
Być może siostra, która o fotografii ma niewielkie pojęcie, jest lepszym fotografem bo nie kombinuje... ale jest też możliwe że wyższa dynamika z OMD jej trochę pomogła :)
Na to odpowiem tak. Siostra najpewniej robiła w trybie auto. Sam się już nie raz złapałem na tym, że robiąc zdjęcie w pokoju gdzie w tle jest jasne okno, automatyka aparatu lepiej sobie radzi ode mnie:).
no właśnie niekoniecznie. Dając siostrze aparat ustawiłem go w tryb "P" i Auto-ISO. Ja robiłem na stałym ISO i też w trybie "P" czasem w "A". Eksperymentowałem też z korekcją ekspozycji...
Różnica w DR pomiędzy obydwoma aparatami jest wyraźna. I tyle dodam, że warto, przy wyborze aparatu, patrzeć na ten parametr.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dzięki za sprostowanie ,zawsze to liczyłem liniowo nie logarytmicznie. Na moje oko jest świetniej, o tyle świetnie , że zacząłem się ostatnio zastanawiać co kolejnego przebudować na IR zamiast kolejnego EPL-1, z powodu wszechobecnych po konwersji przepałów.
Wykładniczo :)
Po prostu każdy bit jest parą, czyli podnosisz 2^x - jak x rośnie dwukrotnie to wynik czterokrotnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To nie tak się liczy. 2 EV różnicy to 4-krotnie wyższy zapas DR. To przepaść.
Tej przepaści jakoś nie zauważam. Być może dlatego, że moje oko nie rejestruje aż takiej rozpiętości tonalnej.
Być może dlatego, że staram się unikać (wiem nie zawsze jest to możliwe) scen tak bardzo kontrastowych, ewentualnie wspomagam się filtrami (szara połówka, polaryzacyjny). Różne źródła różnie podają ale maksymalnie nasze oko jest w stanie zarejestrować rozpiętość tonalną 14EV. Pewnie aparat z taką zdolnością matrycy byłby idealny bo rejestrowałby (teoretycznie powinien) to co widzieliśmy.
Jakbyśmy poszli dalej z postępem i matryca miałaby parametr DR dajmy na to 16 lub więcej. Czy zdjęcie będzie wyglądało naturalnie? Czy będzie się podobało? Wszak zarejestruje więcej niż widzieliśmy. To chyba byłby taki HDR za jednym pstryknięciem. To już takie dywagacje...
plus zmiana punktu ostrości po zrobieniu zdjęcia jak w Lytro :)
Już dzisiaj da się ogarnąć HDR z pojedynczego zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tej przepaści jakoś nie zauważam.
Podciągnij cienie, to zauważysz.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Podciągnij cienie, to zauważysz.
Idę na łatwiznę i staram się na wstępie mieć w miarę dobrze wykonane zdjęcie pod względem ekspozycji. Jak pisałem wcześniej filtry pomagają.
Nie mam potrzeby dużo wyciągać z cieni, także degradacji jakowejś nie zauważam. Inaczej bym suwakiem w LR dalej nie jechał.
PS.
Taka dygresja...
Do pięknego zdjęcia przy pochmurnym niebie, czy mgle wystarczy matryca o rozpiętości tonalnej 6 EV, to jest dopiero przepaść do 12 EV, a zdjęcie bajka. Może startować w powaznych konkursach.
PS2
Jeszcze jedno pytanie w związku z tą rozpiętoscią tonalną do epicure. Czy np. do takiego efektu:
https://galeria.olympusclub.pl/album...P6130072wb.jpg
potrzebne jest to 12 EV. Jeśli nie to ile w/g Ciebie.
andtor2 - zrobisz jak chcesz, każdy sam podejmuje decyzje i sam określa czy 6eV mu wystarczy czy jednak wolałby 8eV... To też kwestia kasy którą trzeba wyłożyć za każde 0,5eV ponad normę, niestety, zależność nie jest liniowa...
A w drugą stronę patrząc - z "surówki" 8eV w obróbce zrobisz bez problemu 6... w drugą stronę będzie ciężko
1 załącznik(ów)
Jeśli miałbym się czepiać... właśnie Ci tych Ev zabrakło na tym zdjęciu.
Załącznik 79791
W cieniach i światłach masz właśnie braki w zakresie tonalnym.