Odp: exif - co nam po nim
Po cytacie wpisz taką małą literkę "R" w kółeczku.
Oznacza to cytat prawnie chroniony. :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Po cytacie wpisz taką małą literkę "R" w kółeczku.
Oznacza to cytat prawnie chroniony. :-D
Kombimowałem właśnie jak to tu na forum zrobić ale nie wyszło.....
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:49 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
ZaDośćUczyniłem
Noo, pojechałeś.....:shock:
Obecnie głównie zaglądam w EXIF z tego powodu o którym pisał helmuth
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jeżeli ktoś zupełnie początkujący, pyta Cię co poprawić w zdjęciu, które właśnie zrobił? EXIF dużo powie o tym jak zdjęcie było zrobione. Całkiem bez sensu będą rady typu "ustaw inaczej światło" albo "zmień przesłonę" jeżeli EXIF pokazuje, że zdjęcie było zrobione w trybie AUTO ;)
Często bywa, jednak, ze początkujący wstawia bez EXIF i sam sobie "szkodzi" w ten sposób. Sam ostatnio usuwam exif. Pstrykając manualnym obiektywem te informacje są uszczuplone (np. brak ogniskowej) czy wręcz nieprawdziwe (przysłona podawana przez FxIF ma wartość 0.0)
Ja napiszę tak. Wymóg EXIFu tylko w konkretnych przypadkach, np. DITL (wiadomo), czy jakis konkretny konkurs, czy zabawa, która wymusza trzymanie się reguł, ot choćby wybór zdjęć do kalendarza olkowego.
W innych przypadkach, istnienie takiego (EXIF) nie powinno być wymogiem. I tyle. Zdjęcie to zdjęcie.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tylko takie dyskusje pozwolą dokładnie poznać opinie za i przeciw wprowadzenia takiego wymogu :)
W pełni się zgadzam. Ja jak widzę ciekawą fotkę, to jak jest taka możliwość, zazwyczaj zaglądam do exifa.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ja napiszę tak. Wymóg EXIFu tylko w konkretnych przypadkach, np. DITL (wiadomo), czy jakis konkretny konkurs, czy zabawa, która wymusza trzymanie się reguł, ot choćby wybór zdjęć do kalendarza olkowego.
W innych przypadkach, istnienie takiego (EXIF) nie powinno być wymogiem. I tyle. Zdjęcie to zdjęcie.
T.
W pełni podzielam powyższą opinię.
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Ja jak widzę ciekawą fotkę, to jak jest taka możliwość, zazwyczaj zaglądam do exifa.
Pozdrawiam
Jak ja widzę ciekawą fotkę np. orła bielika, super makro oka ważki, czy podwodne rafy koralowej, zaglądanie w exif nic mi nie da i tak nie posiadam sprzętu, obiektywów aby takie zdjęcie wykonać. Nie przeczę całkowicie. W pewnych sytuacjach informacje z exif mogą być przydatne choć pewnie bardziej dla początkujących.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W pewnych sytuacjach informacje z exif mogą być przydatne choć pewnie bardziej dla początkujących.
Fotografuję ho,ho a może i dłużej i dalej się staram rozwijać.
Chylę czoła przed Tobą Mistrzu. Przepraszam za sarkazm.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jak ja widzę ciekawą fotkę np. orła bielika, super makro oka ważki, czy podwodne rafy koralowej, zaglądanie w exif nic mi nie da i tak nie posiadam sprzętu, obiektywów aby takie zdjęcie wykonać.
A skąd wiesz czym było robione, nie zaglądając do EXIF-a? :-P
Sakrazm był zbędny, nie jestem żadnym mistrzem. Pstrykam (fotografuje to za duże słowo) klilka lat. Nie musisz przepraszać, się nie gniewam. Co do przydatności exif to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A skąd wiesz czym było robione, nie zaglądając do EXIF-a? :-P
Raczej takie zdjęcia nie robi się obiektywem kitowym. Przecież to od razu widać (po jakości), że był użyty teleobiektyw i to raczej z tych droższych, czy obiektyw makro.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Pstrykam (fotografuje to za duże słowo) klilka lat. Co do przydatności exif to tylko moje zdanie.----
Do pstrykania -zgadzam się z Tobą. Natomiast jeżeli zaczniesz pogłębiać swoją wiedzę i umiejętności to przekonasz
się jak bardzo to jest potrzebne.
Pozdrawiam