Odp: Jaki jasny obiektyw do E520
Cytat:
Zamieszczone przez
TomP24
Czyżby wszyscy już zapomnieli o Sigmie 50/1.4 z bagnetem 4/3. To bardzo dobre szkło w cenie ZD 50/2. używaną trudno trafić, ale bywają.
W cenie ZD 50/2, to bym jednak brał ZD 50/2. Choćby dla robaków :) Sigma powinna być sporo tańsza.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
W cenie ZD 50/2, to bym jednak brał ZD 50/2. Choćby dla robaków :) Sigma powinna być sporo tańsza.
No tak, ale pytanie było o jasny, a 1.4 to nie 2.0, a cena prawie taka sama.
Kolega używa tej sigmy z C 5Dmk2 i jest naprawdę zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
TomP24
------------
Pewnie mu się udało z egzemplarzem... w systemie 4/3 to już nie ta rozdzielczość ... nie polecam
Cytat:
Zamieszczone przez
TomP24
Ok, ale portretówki są zwykle tańsze od nieco ciemniejszego makro. Fakt krycia pełnej klatki przez Sigmę jest raczej wadą niż zaletą, jest ryzyko konieczności maskownia.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ok, ale portretówki są zwykle tańsze od nieco ciemniejszego makro. Fakt krycia pełnej klatki przez Sigmę jest raczej wadą niż zaletą, jest ryzyko konieczności maskownia.
---
Popieram...
Cytat:
Zamieszczone przez
TomP24
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
------------
Pewnie mu się udało z egzemplarzem... w systemie 4/3 to już nie ta rozdzielczość ... nie polecam
Akurat to szklo pracuje baaardzo dynamicznie na innch proporcjach matryc i obrazek niekiepski generuje. Jeno w 4/3 siakos sie slimaczy:(
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
---
Popieram...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ok, nie będę się kłócił, bo nie miałem tego szkła w ręce, ale takowe było i jedynie o tym wspomniałem. Za to pod ZD 35 podpiszę się dwiema rancami, to jest naprawdę godne szkło i za niewielkie pieniądze.
a moze 40 150 mm starsza wersje
14 54mm tez fajnie , ale dla mnie to nie do portretu
albo 50mm OM
pzdr.
Panowie, dzięki, wprawdzie liczyłem na prostą odpowiedź a tu aż poszło...
Dzięki jednak za info.
W moim wypadku cena jest istatna więc najlepiej wychodzi chyba samyang 85mm f1,4?
Doczytałem ze do zdjęć portretowych to może być większa przesłaona poniżej 3.0, takie obiektywy na 4:3 powinny byc tańsze?
Wcale bym się nie zdzwił gdyby ZD35 miał ładniejszą głębię od tego Samyanga - a i AF (wolny bo wolny ale ... ) czasem się przydaje (w końcu wizjer w E-520 nie rozpieszcza ....)
Generalnie jak rozważasz manuale, to za cenę Samyanga miałbyś kilka fajnych i jasnych OM'ów + ZD35 - taki set byłby bardziej uniwersalny.
Poza tym 85mm x 2 dla małego obrazka to już się robi mała lornetka - w ciasnych pomieszczeniach mógłbyś mieć problem ze zrobieniem ładnego ujęcia.
Może lepiej zerknij na 35 F1.4 od Samyanga?