Odp: Olympus 12mm vs 9-18
Też się zastanawiałem nad zakupem dodatkowo 12/2 . Ale przemysliwując na chłodno :) , stwierdziłem , że w moim przypadku , czyli totalnego amatora , zuiko 12/2 to będzie przerost formy nad treścią . Zakupiłem M. 9-18 i jestem z niego bardzo ale to bardzo zadowolony . I tak zazwyczaj przymykam dlatego ostrość jak dla mnie jest wystarczająca. A do ciemnych jaskiń mam i kopalń mam panasa 20 1.7, moze i nie tak szeroko , ale ile właśnie robi się takich zdjęć . Weź-9-18 , i w trakcie użytkowania zobaczysz czy Ci wystarcza, jak nie to pewnie sprzedasz bez większych strat (mówie o OJ)
---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post był o 09:55 ----------
Aaaa i czasem nie kupuj starego 9-18 , testowałem niedawno na E-PL3 zuiko 9-18 4/3 i nowego M. 9-18 , i staruszek wymiękł jeśli chodzi o ostrość.
Cytat:
Zamieszczone przez
Roberto73
Też się zastanawiałem nad zakupem dodatkowo 12/2 . Ale przemysliwując na chłodno :) , stwierdziłem , że w moim przypadku , czyli totalnego amatora , zuiko 12/2 to będzie przerost formy nad treścią . Zakupiłem M. 9-18 i jestem z niego bardzo ale to bardzo zadowolony . I tak zazwyczaj przymykam dlatego ostrość jak dla mnie jest wystarczająca. A do ciemnych jaskiń mam i kopalń mam panasa 20 1.7, moze i nie tak szeroko , ale ile właśnie robi się takich zdjęć . Weź-9-18 , i w trakcie użytkowania zobaczysz czy Ci wystarcza, jak nie to pewnie sprzedasz bez większych strat (mówie o OJ)
---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post był o 09:55 ----------
Aaaa i czasem nie kupuj starego 9-18 , testowałem niedawno na E-PL3 zuiko 9-18 4/3 i nowego M. 9-18 , i staruszek wymiękł jeśli chodzi o ostrość.
Chyba się ci trafił się uszkodzony egzemplarz. Jedyną różnicą jest moim zdaniem mniejsza beczka na ZD.
Robiłeś identyczne ujęcia, bo ja tak.
12ka może byc nieodzowna dla kogoś kto lubi zapuszczać sie w miejskie zakamarki nocna pora. Aby móc uwiecznić życie nocne jakiejs metropolii to trzeba powaznie rozważyć ten obiektyw. Oczywiście 20/1,7 też sie na pewno sprawdzi ale 12ka poszerzy mozliwości.
Do nocnych zdjęć z ręki EP3 jest za bardzo szumiący przy wyższym ISO - nawet z tak jasnym obiektywem jak 45-tka. Z OMD pewnie byłoby lepiej.
20ka jest jaśniejsza... może jednak 9-18 + 20 ?
20stka jest poza kręgiem zainteresowań, nie chcę użerać się z wolnym AF:)
Wciąż mam nadzieję, że Olek pokaże jasne 20 - 25mm na photokinie.
Juz nie jest aż taki wolny - nie przesadzaj. Mam 20 i nie narzekam.
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
20stka jest poza kręgiem zainteresowań, nie chcę użerać się z wolnym AF:)
Wciąż mam nadzieję, że Olek pokaże jasne 20 - 25mm na photokinie.
No proszę, a dla mnie to prawie idealny obiektyw, najbardziej uniwersalny. Nadaje się i w dzień i wieczorem i na tyle mały, że można go spokojnie z aparatem do kieszeni schować. Ale zgodze się z Toba, też wolałbym coś od Olka tylko musiał by to być naleśnik.
W Arkadii mają tego panasa, będę miał chwilę to podejdę z body i obadam AF względem swojej 45-tki. Z rozmów z użytkownikami wynika, że niestety nie ma co porównywać.
Ideał to to nie jest, winietę ma dużą:
http://www.photozone.de/olympus--fou..._20_17?start=1
vs 12mm (nie wspominając, że 12mm jest bez porównania trudniej zrobić):
http://www.photozone.de/olympus--fou...ly12f2?start=1