Odświeżę nieco temat. Chcę kupić lampę fl-36 tylko pytanko takie: Na czym polega wspomaganie AF? Czy jest to coś jak w przypadku wbudowanej lampy tj. błyski czy może jakieś inne światło?
Wersja do druku
Odświeżę nieco temat. Chcę kupić lampę fl-36 tylko pytanko takie: Na czym polega wspomaganie AF? Czy jest to coś jak w przypadku wbudowanej lampy tj. błyski czy może jakieś inne światło?
Lampa swieci dodatkowa czerwonym swiatlem, by pomoc AF. Wspomaganie nie idzie z palnika, tylko z drugiej czesci lampy, nieruchomej.Cytat:
Zamieszczone przez marecki
Wspomaganie autofokusa przez lampę błyskową odbywa się za pomocą wbudowanej w nią lampki, rzutującej na gładki czy ciemny obiekt, czerwony, kontrastowy wzór, najczęściej pionowe linie.
Wzór trafia w środek kadru i na nim środkowe pole autofokusa aparatu ustawia ostrość.
Aparaty "z górnej pólki" na ogół wyposażone są w tę lampkę w korpusie.
Olki, niestety nie :/
Dziadek jest ;)Cytat:
Zamieszczone przez Woytec60
Kompakty też :mrgreen:
Na ile to jest skuteczne? Bo samo body z lampą wbudowaną pomimo tzw spawania tj. wspomgania af nie radzi sobie w ciemnych pomieszczeniach. Czy wspomaganie w fl-36 znacznie poprawia ustawianie af?
Poprawia bardzo wyraznie prace AF. Robilem taki test, ze stanalem w ciemnym korytarzu, bylo tam prawie ciemno, przed soba mialem szafe z raczka i z lampa probowalem wyostrzyc. Udalo sie prawie bezproblemowo. Troche zastanegos wiatla bylo, ale bardzo malo.Cytat:
Zamieszczone przez marecki
OK dzięki wielkie. To mi wystarczy. Myślę że po 1szym wezmę.
Pozdrawiam
To jest bardzo skuteczne.
Z blyskaniem wbudowana lampa nie ma co porównywać.
Praktycznie z pomieszczeniach nie zdarzyło mi się, zeby af się pomylił.
Nie pamiętam, jaki według instrukcji jest maksymalny zasięg a nie jestem w domu.
Wiele zależy też od obiektywu, jeśli jest bardzo ciemny to i wspomaganie nie pomoże.
Ja używałem z Zuiko 14-54 f/2.8-3.5 i 35 f/3.5.
Ja narazie mam KITowe szkiełka ale może kiedyś. Narazie nr 1 w kolejności jest lampa.