I dokładnie o to chodzi - o dobranie sprzetu do swoich potrzeb :) Nie ma jednego, genialnego, najlepszego dla wszystkich. Ja np. lubię portrety i od Pentaxa odstraszyła mnie cena 77/1,8.
Wersja do druku
Witam !
Pentax K-5 to znacznie lepsza pucha od E-5.
1.Wieksza rozdzielczosc matrycy
2.Bardzo szeroki DR
3.Nizsze szumy na wysokim iso
4.Wyciaga 7kl /s
5.Nizsza cena od E-5
6.Zapis RAW-ow w *.DNG
7.Filmy FULL-HD
8.Zdjecia HDR
O czym tutaj dyskutowac... Placisz mniej a masz znacznie wiecej ;)
Szkla do pentaxow sa dostepne wystarczy sie rozejrzec...
Popytaj sie w tej kwestii ludzi z grupy Pentaxa http://pentax.org.pl/
Mozesz wejsc tez w system Nikona i wziasc D7000 i dobrac to tego szkla.
Nie pakuj sie w E-5.... Szkoda kasy.
Pozdrawiam
Za cenę E-5 można kupić K-5 + DA 70/2.4 + DA 35/2.4 i później dozbierać np. na DA 15/4.
Z zoomów gdybym musiał w stosunku cena/jakość chyba najlepiej wypada Tamron 17-50/2.8,
ale mnie Pentax lepiej kojarzy się z dobrymi stałkami, zresztą każdy ma inne potrzeby...
Własnie miałem okazję popstrykać K5, i przyznam ze to dobry aparat, ma dobra ergonomię i sprawia wrażenie solidnego. Jednak porównując go do mojej E3 , nie sprawiał wrażenia dużo lepszego , w kilku elementach wręcz gorszego.Szumy rzeczywiście mniejsze na wyższych iso, ale za to słabsza kolorystyka moim zdaniem, myślę ze to porównywalny aparat z e5 , tyle że sporo tańszy.
witam, miałem taki sam dylemat jak ty E5 czy K5. po bliższym zapoznaniu się z E5 uznałem że nie ma sensu płacić tyle kasy za ten aparat, rzeczywiście jest nieco lepszy od e3 ale nie na tyle aby pozostać w olkowym systemie. zdecydowałem się na K5/DA16-50,2.8+DA35,2.4 i jestem bardzo zadowolony, rewelacyjna jakość zdjęć, tam gdzie e3 jechała na lampie K5 dawała rade bez. Natomiast musisz uważać przy zakupie puszki gronkowiec już nie straszny, ja miałem przygodę z walniętym AF w puszce ogromny bf niezależnie jakie szkło było zapięte( testowane z 10 różnymi szkłami) ale nie ma co panikować masz 10 dni na zwrot. skierowali mnie do hurtowni żebym sobie wybrał puszkę na 17szt 2 miały walnięty AF
Są też zapowiedzi rozpoczęcie prac nad E-7, nie sądzę by mocno różnił się w cenie od dzisiejszego E- 5, za rok dwa będzie w sprzedaży, moze warto poczekać?
Jak natomiast jesteś zdecydowany na szybką zmianę i wystarcza Ci tylko jeden obiektyw do body, to hulaj dusza...
Najważniejsza będzie przyjemność zmiany i płynące z tego faktu emocje.
Pozdrawiam AP.
Dzizaz, co wy macie z tymi kolorami.
Naczytali sie bzdur w internecie i teraz klepia na lewo i prawo.
Przy Raw'ach male ma to znaczenie, bo sobie robisz z nim co chcesz i jak chcesz.
Liczyt sie to co wypluje sama matryca i po czesci soft w puszce, a tutaj akurat K5 leje E5.
Reszta zostala juz powiedziane, nie ma presji na AF to K5 bedzie w tym wypadku lepszym wyborem.
p.s. No chyba, ze chodzilo o kolorystyke puszki, to wtedy juz jest indywidualna sprawa, ale rozowy jest na topie ostatnio;)
pozdro
Jako uzytkownic e-3 polece e-5 :) zostań z nami Olympusami :P