Tymin Twoje foty są miodzio. mam nadzieję, że wyjdą mi chociaż podobne. możesz napisać coś więcej o ustawieniach? jaki tryb? jaki pomiar światła?
Wersja do druku
Tymin Twoje foty są miodzio. mam nadzieję, że wyjdą mi chociaż podobne. możesz napisać coś więcej o ustawieniach? jaki tryb? jaki pomiar światła?
Tryb pomiaru swiatla CW ustawienie ostrosci na twarz blokada AF/AE i przekadrowanie, lampa (fl50) na auto (zaden ttl) pionowo w sufit, zadne 45 stopni, tryb A przyslona okolo 3.5, i tu chyba moj blad powinienem ustawic M i krotszy czas, np 1/80 bo przy 1/30 ludziki czasami mi sie rozmazywaly, tlo ostre twarz lekko nieostra ;/ wiec moze lepiej tryb S z ktorego nigdy nie kozystalem wklepac staly czas i byc pewnym ostrosci... iso 800 dodatkowo wyciagane w ACR na +2ev czyli wypada iso 3200, na odbitkach 13x18 portra bardzo ok pod wzgledem szumu. a i jeszcze korekta na lampie +0,3 i na apracie +0,3, ale to i tak zamalo bylo, niby pomiar robilem na twarzy to i tak byly zaciemneCytat:
Zamieszczone przez rafrog
Dlaczego mialbys unikac lampy? Guuuuruuuu tak pisali? Lampa jest koniecznoscia. Przy ostrym sloncu zadne blendy wiele nie pomoga, zreszta kto je bedzie dzwigal? inny sposob to ustawic ludzi w cieniu.Cytat:
Zamieszczone przez rafrog
czesc.Ch.
nie nie chodziło o mi o unikanie lampy. tzn. w zasadzie chodziło bo boje sie przepalać lampą stroje dzieci. te stroje świeca jak kamizelki odblaskowe :)
chłopaki dzięki za rady. jutro mam jakąś uroczystość służbową z wizytą w kościele, więc popróbuje.