Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
Będzie Pani zadowolona :)
Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
TOKIN to Twoje słowa pen obok lustrzanki i z tym się zgadzam :)
---------- Post dodany o 23:11 ---------- Poprzedni post był o 23:06 ----------
Też tak myślę że będę zadowolona :) Klimaty na zdjęcia są a ja bez aparatu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Wyobraźcie sobie tydzień zwiedzania z Canonem mk II + 24-105 f4 L na szyi.
Na szyi to nie bardzo, ale na ramieniu sobie wyobrażam. Oczywiście pod warunkiem, że byłaby to podróż życia i jedyne, co by mnie interesowało, to przywieźć jak najlepsze zdjęcia. Bo na podróż typu "smażenie tyłka przy hotelowym basenie i wycieczki autokarowe do znanych i zatłoczonych atrakcji turystycznych" to nie wziąłbym nic, co nie mieści się do kieszeni.
A ja to bym chyba lepszych zdjęć wielgaśnym canonem nie zrobił.
A ja bym zrobił :) Ale zastanowiłbym się na pewno, czy faktycznie potrzebuję ładniejszego obrazka, czy może bardziej aparatu, o którym nie muszę ciągle myśleć, że mam go przy sobie.
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
A ja to bym chyba lepszych zdjęć wielgaśnym canonem nie zrobił.
Witam !
Wszystko jeszcze zalezy GDZIE i do JAKICH warunkow i jakich wymaganiach i do jakich POTRZEB
kierujesz dany sprzet.
Byc moze wystarczy maly kompakt do kieszeni aby uzyskac to co chcesz.
Przekonalem sie ostatnio, ze male aparaty kompaktowe coraz lepiej foca i niekoniecznie PEN bedzie najlepszym wyborem.
Ostatnio focilem jako... "niewidoczny fotograf" na cmentarzu spod... kurtki Canonem S95 i fotki byly w RAW-ach i JPG-ach robione.
Na podstawie RAW-ow zostal obrobiony material w TIFF pod odbitki 21x15 w 400 DPI a fotograf obslugujacy sprzet, ktory
wydawal mi odbitki powiedzial, ze wygladaja jak zrobione Canonem 5D.
Zdalem sobie sprawe, ze NA PAPIERZE nie zawsze widac czym fota byla zrobiona i wiele zdjec bedzie
porownywalna ze soba po mimo, uzywania taniego jak i drogiego sprzetu foto.
PEN jest kompromisem miedzy lustrzankami a malymi kompaktami i wiadomo, ze w swojej kategorii PEN wyprodukuje
takze material wysokiej jakosci i utrzyma lepsza jakosc od S95 jak i innych kompaktow a w wielu warunkach foty
wypadna nie gorzej niz z Canona 5D tak samo jak w wielu wypadkach jakosc bedzie gorsza od 5D a porownywalna bardziej do S95
jak i wielu niezlych kompaktow.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Na szyi to nie bardzo, ale na ramieniu sobie wyobrażam. Oczywiście pod warunkiem, że byłaby to podróż życia i jedyne, co by mnie interesowało, to przywieźć jak najlepsze zdjęcia. Bo na podróż typu "smażenie tyłka przy hotelowym basenie i wycieczki autokarowe do znanych i zatłoczonych atrakcji turystycznych" to nie wziąłbym nic, co nie mieści się do kieszeni.
Czytając to to raczej wątpię czy byłeś na jakiejkolwiek "egzotycznej wycieczce życia". Czasami jakość (mityczna z resztą) obrazka z dużej matrycy* nie jest najważniejsza, bardzo często ważne staje się:
- waga i gabaryty
- dyskrecja
- ryzyko utraty sprzętu (w sensie aprobaty utraty sprzętu, tani mniej boli)
*)
Tu
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=316
są dwa podobne obrazki, jeden z LX5, jeden z aps-c, kto chce niech powie, który jest który. Dzięki mityczności wielkiej matrycy, od razu wiadomo który jest który.
Cytat:
Ostatnio focilem jako... "niewidoczny fotograf" na cmentarzu spod... kurtki Canonem S95 i fotki byly w RAW-ach i JPG-ach robione.
Trpiciel Mira, Rycha, Zbycha ... :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Czasami jakość (mityczna z resztą) obrazka z dużej matrycy* nie jest najważniejsza, bardzo często ważne staje się:
- waga i gabaryty
- dyskrecja
- ryzyko utraty sprzętu (w sensie aprobaty utraty sprzętu, tani mniej boli)
Nie mam co do tego wątpliwości. Ale dobrze wiem, co bym ze sobą zabrał, gdybym jechał w egzotyczne miejsce FOTOGRAFOWAĆ, a co gdybym jechał tam smażyć się na plaży.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cześć, koniecpolska :)
Witam, właśnie zastanawiam się nad PEN'em. Głównie chodzi mi tutaj o model E-P1 bądź E-PL1. Nic nowszego bym nie chciał ponieważ będzie to mój pierwszy aparat z wymienną optyką. Zależy mi na małym aparacie. Aparatu będę używał głównie do fotek robionych okazjonalnie. Jestem typowym amatorem. Który z tych aparatów będzie lepszy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamol3
Głównie chodzi mi tutaj o model E-P1 bądź E-PL1. Nic nowszego bym nie chciał ponieważ będzie to mój pierwszy aparat z wymienną optyką. Zależy mi na małym aparacie.
Co to za wyznacznik, że jak jesteś początkujacy,t o masz brać starszy model? Zerknij na e-pm1