Odp: Dylemat: E30 czy E620
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
E-30 w takim układzie doradzam. (...) szumi ładnie, tak jak należy, bez kolorowych pionowych pasów.
E-30 też potrafi uraczyć bandingiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie w takim stopniu jak E-3, zdecydowanie nie w takim stopniu.
Ja aktualnie focę E-510 ale zmieniając wybrałbym E-30 zamiast E-620.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeszcze mi się nie zdarzyło. Może nie każdy egzemplarz i może w niektórych warunkach.
Współczuję producentom - jak nie banding to mora i zawsze znajdziesz kogoś niezadowolonego.
W jakich warunkach zdarzał się w twoim aparacie banding?
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
W jakich warunkach zdarzał się w twoim aparacie banding?
W każdych warunkach, gdzie trzeba było wyciągać cienie. Nawet sama gradacja ustawiona na auto mogła spowodować banding już na iso 200. Dla tych matryc to norma.
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Czy OLYMPUS E-30 jest tylko MADE IN CHINA ?
Ponawiam pytanie i czy E-3 to tylko MADE IN JAPAN.
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
A czy to ma jakies znaczenie???
IMHO nie.
T.
---------- Post dodany o 14:08 ---------- Poprzedni post był o 14:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W każdych warunkach, gdzie trzeba było wyciągać cienie. Nawet sama gradacja ustawiona na auto mogła spowodować banding już na iso 200. Dla tych matryc to norma.
No tak, ale nie przesadzajmy. To trzeba niezle ciagnac zeby banding na ISO200 wyszedl :P Wiele razy ciagne z cieni i poki co na takim ISO bandingu nie widzialem.
Natomiast fakt, ze przy okolicy ISO 1250-1600 mozna sie go dopatrzyc, choc nie jest to to co mozna bylo obserwowac w E-3 czy w E-520, z ktorymi to mialem przez dluzszy czas mozliwosc sie pobawic.
Tomek
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No tak, ale nie przesadzajmy. To trzeba niezle ciagnac zeby banding na ISO200 wyszedl :P
Wcale nie trzeba się tak bardzo starać.
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Z tego co wiem (i mam) E-3 to Made In China, chyba nie ma japońskiej wersji (choć mogę się mylić)....
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wcale nie trzeba się tak bardzo starać.
No to z calym szacunkiem dla weterana z ponad 4000 postow i w ogole, ale ja ciagnac na ISO200 z cieni nigdy bandingu na E-30 nie widzialem.
Moze nie musialm az tak. Ale jesli Ty to robiles.. to.. no coz.. takie zdjecie to raczej nie bylo dobrze naswietlone.
Az zrobilem probe. Pierwsze zdjecie normalnie jak z puszki, drugie +2EV. Poza szumam i ciapkami ja tam na cieniach bandingu nie widze.
Załącznik 53948
Tomek