kiedys zdażyło mi sie robic zdjęcie nia śniegu w pełnym słońcu... na wyswietlaczu nie widziałem nic. mój kolega z 5dmk2 też nic nie widział
kiedyś tez robiłem zdjęcie na plaży w pełnym słońcu było podobnie
histogram uzywć należy histogramu
Wersja do druku
Bawiłem się niedawno 50D z wspomnianym Tamronem w jakimś Saturnie. Jeśli chodzi o puchę, nie miałem większych zastrzeżeń, choć przyzwyczajony jestem do E-3, lepiej mi w garści leży. Natomiast sam zestaw, jeśli mowa o pracy AF, chodził dość powolnie, przynajmniej takie miałem wrażenie.
W każdym razie, to akurat nie usatysfakcjonowało mnie. Wypadałoby jednak pobawić się dłużej, żeby wyrobić sobie bardziej miarodajną opinię.
Faktycznie była nawet przychylna,ale niezbyt rzetelna.Zresztą zwróć uwagę jak traktowane są inne systemy.Zazwyczaj każdy testowany aparat (canon,nikon ) otrzymuje rekomendację redakcji,za wyjątkiem aparatów olympusa ( jedyny wyjątek to E-3 ).Przeczytaj recenzję E-620.Recenzja w DFV jest zupełnie inna niż w dpreview.
Porównanie E-620 z Canonem 500D jest trochę nie na miejscu.W końcu Canon ma 15,1 mp.Szumy w E-620 są według dpreview,mniejsze niż w E-30.
Dwucyfrowe modele Canona fajne są, w tym 50D też jak sądzę, chociaż dłużej obcowałem z 30D i 40D. E-30 też, ale to jednak inna puszka, ma swoje zalety, których nie ma Canon, podobnie jak i wady. Nie brałbym jednak pod uwagę samej puszki, liczą się szkła. Tu jest pytanie jakie obiektywy masz, ew. jakie chcesz mieć. Porównaj oba systemy pod tym kątem i skonfrontuj z zasobnością kieszeni. ;-)
Szczerze mówiąc, to nie zauważyłem.
Już pisałem, że w każdym czasopiśmie i w każdym portalu recenzje będę zupełnie inne, bo kryteria ocen są bardzo różne, tak samo jak procedury testowe. Dlatego najlepsze są testy nie takie, gdzie jest wykres, tabelka i ocena punktowa, lecz takie, gdzie jest porównanie zdjęć (które można sobie pobrać w całości, a nie jakieś skrawki niewiadomego pochodzenia).
No to co?
Nie znalazłem tam takiego stwierdzenia. Gdzie to piszą?
Tak żeby namieszać deczko, ale zupełnie szczerze. Gdybym miał teraz zmieniać to brałbym 50D z Tamronem, do tego bym sobie dorzucił Sigmę 50-150/2.8 (bardzo fajnie chodzi z tą puchą), dla urozmaicenia stałka (też pewnie Sigma) i styka w zupełności.
Przeczytaj końcową opinię.Nawet ocena jakości zdjęć jest wyższa niż w przypadku E-30.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I tu niestety olympus przegrywa.Nie chodzi o jakość,bo obiektywy Zuiko są doskonałe.Ale o cenę i różnorodność.Canon dysonuje znacznie szerszym wyborem.Szczególnie tańszych obiektywów stałoogniskowych.Olympus chyba ostatnio odpuścił sobie system 4/3 na rzecz micro 4/3.
Ta ocena jest relatywna. Odnosi się do oceny za jakość zdjęć, jaką uzyskała konkurencja, którą dla E-620 są puszki z najniższego segmentu. E-30 z klei został porównany do aparatów z wyższej półki, więc punktów ma mniej, mimo że jakość jest taka sama.
Mówiłem, nie licz punktów, tylko obejrzyj zdjęcia. Polecam rawy z imaging-resource.
No nie wiem.Przeczytaj sam koniec:"
When we reviewed the Olympus E-30, we said it was the best Four Thirds DSLR yet - it didn't hold on to that crown for long. The E-620 crams most of the E-30's feature set into a much smaller, much less expensive package that competes more convincingly with its peers than any Four Thirds camera we've yet seen."
Jeśli chodzi zaś o rawy,to te zrobione w dziennym świetle są całkiem znośne.Ale zrobione na parkingu,pokazują już dość wysoki poziom szumów.