Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: e-30 vs. 50d

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e-30 vs. 50d

Witam.Od dłuższego czasu używam E-510 i noszę się z zamiarem przesiadki na coś nowszego.W grę wchodzi E-30 lub coś z innego systemu ( Canon 50D,Nikon D90 lub Pentax K7 ). Czytając recenzję w optyczne.pl przyznam,że E-30 wypada strasznie blado.Wynika z niej,że to totalna pomyłka.Czytałem inne recenzję i bywają one różne.Od bardzo dobrych,do bardzo złych.Dziwią mnie też rozbieżności w opisie specyfikacji.W teście jaki ukazał się DFV nr.2/2009 podano,że wizjer E-30 oparty jest na lustrach.W innych testach podaje się,że oparty jest na pryzmacie.Jaka jest prawda ?
    Dużą wadą E-30 są też jego bardzo wysokie szumy.Podobno AF w porównaniu do tego w canonie 50D,nie jest zbyt szybki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez act Zobacz posta
    Czytając recenzję w optyczne.pl przyznam,że E-30 wypada strasznie blado.Wynika z niej,że to totalna pomyłka.
    Jeśli jest kilka "obiektywnych" testów, a w każdym z nich wyniki są zupełnie różne, to znaczy, że nie są to obiektywne testy (ewentualnie przeprowadzone nieudolnie lub testowany aparat był zepsuty). Lepiej mieć do niech bardzo ograniczone zaufanie i próbować wyrobić sobie opinię samemu na podstawie udostępnionych w sieci zdjęć oraz opinii użytkowników.

W teście jaki ukazał się DFV nr.2/2009 podano,że wizjer E-30 oparty jest na lustrach.W innych testach podaje się,że oparty jest na pryzmacie.Jaka jest prawda ?
    Ma pryzmat. Widać go nawet na stronie z testem aparatu na imaging-resource:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30/E30A.HTM

Dużą wadą E-30 są też jego bardzo wysokie szumy.
    Szumy akurat są najniższe ze wszystkich dotychczasowych puszek w systemie.

Podobno AF w porównaniu do tego w canonie 50D,nie jest zbyt szybki.
    AF jest bardzo szybki, żywcem wzięty z E-3 (11 punktów podwójnie krzyżowych - w żadnym innym aparacie nie znajdziesz takiego wypasu). Nie sądzę, aby odbiegał od tego z 50D.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czyli redaktorzy DFV po raz kolejny wykazali się niechęcią do aparatów olympusa ( albo swoją niekompetencją ).Można odnieść wrażenie,że dla DFV jedyny słuszny system to ten canona.Faktycznie,z obiektywami SWD autofokus E-30 jest szybki,ale z normalnym napędem nie ma tak dużej różnicy jak w serii E-5xx.
    Szumy może są niższe niż w poprzednich modelach,ale w porównaniu do konkurencji chyba raczej nie.Muszę przyznać,że jestem w kropce i trudno doszukać mi się jakiś istotnych plusów na rzecz E-30.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Skoro nie umiesz doszukać się plusów to weź ten model, w którym znajdujesz ich najwięcej. Nikt Cie tu nie będzie przekonywał do tego czy innego modelu aparatu. Każdy powinien dobierać sprzęt do własnych potrzeb i preferencji.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Czyli redaktorzy DFV po raz kolejny wykazali się niechęcią do aparatów olympusa ( albo swoją niekompetencją ).Można odnieść wrażenie,że dla DFV jedyny słuszny system to ten canona.Faktycznie,z obiektywami SWD autofokus E-30 jest szybki,ale z normalnym napędem nie ma tak dużej różnicy jak w serii E-5xx.
    Szumy może są niższe niż w poprzednich modelach,ale w porównaniu do konkurencji chyba raczej nie.Muszę przyznać,że jestem w kropce i trudno doszukać mi się jakiś istotnych plusów na rzecz E-30.

AF w e-3/e-30 śmiga, czy to z SWD czy bez.
    ale jak Ci nie pasuje i uważasz, że canon ma lepiej... to nikt CIe tu nie trzyma.
    Tylko jeszcze powiedz co chcesz podpiąć do olka, a co do canona? I jakie przeznaczenie aparatu...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czy wszyscy tutaj od razu tak ostro reagują jak NightCrawler ? Nie jestem ani zapalonym fanem canona,ale też nie jestem zapatrzony ślepo w olympusa.Używam E-510 już dwa lata i wiem,że nie jest to ani zły aparat ani tez idealny.To samo może dotyczyć E-30.Podoba mi się w nim uchylny ekran LCD,ale brak mi uszczelnień korpusu,jakie ma canon.Jeśli chodzi o "szkła",to na początek do E-30 rozważam zakup 14-54 II.W przypadku canona Tamron AF SP 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF).
    Przeznaczenie to fotografia krajobrazowa i przyrodnicza.

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    act

Jak podoba Ci się uchylny ekran i szczelność to dlaczego nie e-3?
    zZz

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Skoro krajobrazy i przyroda (z krótkich zoomów wnioskuję że raczej nie ptaszki itp. płochliwe stworzonka w ciemnym lesie...), to brałbym Olka. Tutaj bardziej się przyda ciut większa GO na analogicznych przysłonach (ostrość całego "landszaftu" przy znośnym do utrzymania bez statywu czasie - choć do zastąpienia wyższym ISO w Canonie, he he) oraz obrotowy ekran (lepiej będzie go obrócić niż czołgać się po trawie na przykład) niż mniejsze szumy na wysokich czułościach i AF. Za Canonem to jak dla mnie przemawiają do Twoich celów uszczelnienia.

Ale to tylko moje skromne zdanie. Najlepiej weź do ręki lub wypożycz (jeśli masz możliwość) na dzień lub kilka zestawy jakie Ci się wydają optymalne (E-30+ZD14-54 i 50D+Tamron) i na tej podstawie podejmij decyzję, co Ci lepiej leży.

Dodatkowo jeżeli cena ma znaczenie to proponuję E-30, w każdym razie do końca promocji na lampkę/grip gratis! Potem kryterium ceny przestaje IMHO wpływać na taką decyzję.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Za Canonem to jak dla mnie przemawiają do Twoich celów uszczelnienia.
    hmm czy przypadkiem uszczelnienia w canonie, to nie taka ściema jak w poprzednim modelu, gdzie uszczelniana była klapka na kartę?

Poza tym co Ci z uszczelnionego body jak tamron nie jest szczelny... Szlag trafia komfort psychiczny (tak samo jak w połączeniu e-30 + zd14-45 :P)

Moominek ma rację - pobaw się oboma zestawami. (zamawiając na odległość masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyn)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ze względu na cenę.Wciąż jest za wysoka.Różnica prawie 1300 zł. za uszczelniony korpus i trochę większy wizjer,to zdecydowanie za dużo.Tańszy jest pentax k-7.Poza tym zakres dynamiki E-3 jest mniejszy niż ten w E-30.
    Owszem,50D ma bardziej uszczelniony korpus.Lepszej jakości jest też ekran LCD ( większa rozdzielczość ).
    Ostatnio edytowane przez act ; 18.02.10 o 19:44

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów