Ja to wymienilem w ramach mojego wymarzonego nastepcy E1, a ty napisales "Poczekaj do tego nowego Olka i sie zdecydujesz", wiec mialem nadzieje... Chyba nieslusznie niestety :/
Ale stabilizacja i LV pachnie?... :)
Wersja do druku
Ja to wymienilem w ramach mojego wymarzonego nastepcy E1, a ty napisales "Poczekaj do tego nowego Olka i sie zdecydujesz", wiec mialem nadzieje... Chyba nieslusznie niestety :/
Ale stabilizacja i LV pachnie?... :)
Nie wiem co to będzie za kryształek, więc trudno zgadywać jak będzie szumieć. Jakby za 6 miesięcy o tym gadać, to będzie pewnie więcej wiadomych jak niewiadomych.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Pozdrawiam
Uuu 6 miesiecy? To kiedy to cudo ma wyjsc? Oby warte bylo ceny czekania...Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Zapewne wcześniej też coś zobaczymy. W końcu 8 marca zaczyna się PMA 2007. Najlepszy czas na pokazywanie nowych aparatów (a tych będzie pewnie więcej jak 1 w nadchodzącym roku).
Suchar, tak czytam te Twoje przejścia z koszykówką i dochodzę do kilku wniosków.
- jak masz ciemno na sali (jarzeniówki nie są takie jasne na jakie wyglądają), to nie ma zmiłuj się, musisz mieć jaśniejszy obiektyw,
- co i tak nie gwarantuje powodzenia bo może okazać się, że mając 1600 i f2 na szkle i tak masz czasy na poziomie 1/60 - 1/80
- więc nie ma mocnych na taką ciemnicę, nie przeskoczysz takich warunków
Ja bym próbował kilku rzeczy osobno albo jednocześnie:
- raw i
- pomiar punktowy lub,
- na stałe ustawił czas powiedzmy 1/120-1/200 przy jak najmniejszym możliwym iso 800? i
- monopod (RE już wyjaśnił działanie monopodu) lub
- zastosował lampę błyskową jeśli to było możliwe...
Michu, czy Ty przypadkiem, nie ostrzysz sobie apetytu na nowe zabawki z piaskownicy kol. Olka!?? :D
Z RAW jest taki problem, ze sie troche dlugo zapisuje... :/ Probowalem, ale zrezygnowalem, bo zapis trwal zdecydowanie za dlugo, a w koszykowce ponowienie akcji to bardzo czesta sprawa. Moja FL36 ma zasieg blysku do 85mm wiec raczej nic to nie da... Probowalem, co powodowalo tylko niedoswietlenie zdjecia, bo aparat ustawialm krotszy czas myslac, ze lampa doswietli. Przejde sie w wolnej chwili do sklepu i obejrze jakis monopod, moze rzeczywsicie to jest rozwiazanie. Pomiaru punktowego nie probowalem.
Co do jasnosci w hali to tez sie troche zdziwilem, bo wydawalo mi sie, ze nie az bedzie takich problemow, w koncu jasno jest... blady, mozesz miec racje, ze nawet jasniejszy obiektyw nie pomoze. Np. taki ZD 50-200 ze swiatlem 3,5 na dlugim koncu. W porownaniu do 5,6 w mojej Sigmie, moze to nie byc wystarczajaca zmiana... Trzeba by sprawdzic.
ostatnio robiłem zdjęcia na turnieju tańca (ciemno jak w d...) ale ktoś pomyślał i zmontował dwie lampy studyjne - jedna waliła w sufit druga na parkiet - ustawił sobie pod własny punkt siedzenia. Jeżeli to są jakieś mniejsze zawody to może załatw sobie doświetlenie - wyjdzie taniej niż hiper jasne obiektywy :D a i zastosowanie znajdą większe :D
Zakupy tu proponowane - to są kosmiczne kwoty jak na potrzeby domowego focenia.. a jeżeli faktycznie chcesz się zająć sportowymi zdjęciami z hali - to na starcie w tej chwili potrzeba by zacząć od puszki dającej wysokie iso..
Jeżeli chodzi o jasność i głębie - kolega dostaje zadowalające efekty nikkorem 80-200 2.8 i teraz są dwie możliwości albo 50-200 ze światełkiem 2.8-3.5 wystarczy - albo taniej będzie zmienić system na tamtego nikkora niż w olku coś jaśniejszego załatwić.. (ja skłaniam się do opcji 50-200 :D - ale mam też inne powody i hala nie jest mi aż tak bliska).
Po nowym roku pojadę na jakiś mecz i zobaczę co można wydusić z 50-200 :D
Prawda o Olympusie i foceniu sportu jest smutna - nasz system nie bardzo się do tego nadaje. Bo po pierwsze - wysokie szumy, po drugie - niezbyt szybki AF, po trzecie - mała szybkostrzelność, po czwarte - brak stabilizowanych obiektywów.
Bez względu na cokolwiek, nie zamierzam zmieniać systemu. I nie chodzi tylko o te 11 szkieł z bagnetem K. Po prostu wystarcza mi na razie DL (dlatego nie do końca rozumiem Wasze ustyskiwania na brak puszek). Poza tym będąc z systemem, gdy było już z nim (na pierwszy rzut oka) bardzo źle i wszyscy wróżyli mu upadek, świadczy raczej o tym, że nie jestem zmienny w przekonaniach.Cytat:
Zamieszczone przez blady
A to, że tu zaglądam świadczy o sympatii dla Olka i zapewne skończy się na tym, że w końcu zdecyduje się na C5050 lub C8080.
Pamiętam jak dziś, jak bardzo podobał mi się E10...
Upsss... mały OT się zrobił...