Obawiam się, że nie odstrzegasz na histogramie detali w światłach. Zapewniam cię, że to w światłach kryje się treść tej fotografii, faktura piór. To jest zdjęcie bociana nie trawnika. Zdjęcie bociana wykonane na godzinę przed zachodem słońca. Jak bym chciał udawać klimat południowego światła, to może bym mocniej ruszył krzywymi, ale nie chciałem. To jest moje zdjęcie, oddające to co wiedziałem i co całkiem skutecznie zarejestrował aparat. Nie siliłem się na disnejowską wersję brzydkiego kaczątka.Cytat:
Zamieszczone przez jacek2004
Wieś tańczy i śpiewa to nie jest to, co odpowiada mi najbardziej.Cytat:
Polecam Ci przycisk ignoruj, gdyż z kilku powodów ja nie mogę tego zrobić.Cytat:
I w ten sposób rodzą się legendy. To co opisujesz to nie jest HDR.Cytat:
ps. Akurat to zdjęcie odgrzebałem tylko w JPG. W osobnym wątku ogłaszam konkurs na wywołanie zdjęcia wykonanego kilkadziesiąt sekund później, w tych samych okolicznościach.
ps2. Zdjęcie bociana pokazałem bo, jest wykonane dłuższym obiektywem, na jaśniejszej przysłonie, co zaowocowało węższą strefą głębi ostrości. Jak widać, f/2.8 wystarczy by bociek złapał się w GO przy ogniskowej 300mm na matrycy 4/3, więc nie to jest problemem na zdjęciu autora wątku. Nie wiem czy zdjęcie jest ostre, jest wypalone w światłach z przewaloną saturacją i trudno ocenić cokolwiek więcej.
Poranki i popołudnia w czerwcu sprzyjają ciekawszej plastyce światła i łagodniejszym różnicom między blikiem i cieniem.