Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Prosze o ocene ostrosci tego zdjecia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Prosze o ocene ostrosci tego zdjecia.

Mozliwe ze to nie ten dzial - ale gdzies ta fobia z ostroscia mnie przesladuje na wszystkich fotkach dlatego zdecydowalem sie zamiescic w tym dziale ten temat.

Zrobilem fotke boćkowi obiektywem 40-150. RAW. Wszystkie parametry zdjecia w aparacie ustawione na NORMAL. Prosze dokonac oceny ostrosci zdjecia. Czy Wy tez tak macie i teraz nalezy juz ja wyostrzyc na kompie? Prezentowana fotka jest CROPem bezposrednio zrobionym z RAWa zapisana w jpg (jesli chodzi o ostrosc to tak samo wyglada tiff bo juz porownywalem). Na tym i nie tylko tym forum ogladalem mnostwo fotek kwiatkow, czy ptaszkow pieknie ostrych. Kurcze nawet na twarzy widac bylo zmarszczki. Ja tego nie moge osiagnac - co jest grane. E1 uzytkuje od 2 miesiecy - moze to cos z aparatem... sam nie wiem.

Za wszelkie uwagi/sugestie z gory dziekuje.
    ...był Olek jest A6000

jacek2004
    Gość
    1. czym przetwarzasz RAW? wg mnie najlepsze efekty uzyskuje się z Olympus Studio w opcji High Function, RSE czasami potrafi dać kaszankę.
    2. słonko miałeś z lewej strony, lekko z przodu więc fotka jest robiona lekko pod słońce, zwiększenie kontrastu w PSsie lub przy konwersji z RAW poprawi to ujęcie. Osłona przeciw słoneczna była założona?
    3. białe pióra bociana są chyba nieco przepalone, jakby była krótsza ekspozycja to byłoby lepiej
    4. mi najbardziej ostre fotki wychodzą jak jest pochmurno lub słonko mam dokładnie za plecami, tu ostre południowe słońce spowodowało duze kontrasty, przepalone plecy bociana i ciemne podbrzusze. Naprawdę coraz częściej unikam robienia zdięć w południe, no chyba że jest pochmurno.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Prosze o ocene ostrosci tego zdjecia.

Do uwag, które wypunktował jacek2004 niewiele można dodać. Obiektyw 40-150mm ma słabsze parametry na pełnych 150mm. Należy w przyszłości stosować trochę krótszą ogniskową, (do 140mm) i przesłonę ok. f:8 lub jeszcze mniejszy otwór, co zwiększy GO całego obrazka. Letnie południowe godziny nie nadają się do focenia w pełnym słońcu. Takich kontrastów nie pomieści nawet E-1.
    Bociek w sumie jest ostry, ale można go jeszcze poprawić.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: Prosze o ocene ostrosci tego zdjecia.

Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Do uwag, które wypunktował jacek2004 niewiele można dodać. Obiektyw 40-150mm ma słabsze parametry na pełnych 150mm. Należy w przyszłości stosować trochę krótszą ogniskową, (do 140mm) i przesłonę ok. f:8 lub jeszcze mniejszy otwór, co zwiększy GO całego obrazka. Letnie południowe godziny nie nadają się do focenia w pełnym słońcu. Takich kontrastów nie pomieści nawet E-1.
    Bociek w sumie jest ostry, ale można go jeszcze poprawić.
    Nie ma potrzeby przymykania szkła, bo GO przy takim kadrze bedzie wystarczająca do kliknięcia boćka.
    Moje boje z boćkiem (chyba f/2.:
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

jacek2004
    Gość
    Starsznie nieciekawa, taka szarobura trawka na fotce powyżej, wg mnie dwa wołania z RAW i HDR a zielonośc zawita w trawie, bez uszczerbku dla boćka.

Bociek to mało strachliwe ptaszysko, najlepiej zapolować na nie wczesną jesienią w czasie orek na polach, można go ustrzelić z pojedyńczych metrów nawet za pomocą ZD 14-54

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Starsznie nieciekawa, taka szarobura trawka na fotce powyżej, wg mnie dwa wołania z RAW i HDR a zielonośc zawita w trawie, bez uszczerbku dla boćka.
    Tak wygląda stara trawa wiosną zanim urośnie nowa.
    HDRa nie da się zrobić z jednej ekspozycji.

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Tak wygląda stara trawa wiosną zanim urośnie nowa.
    HDRa nie da się zrobić z jednej ekspozycji.
    Nawet trawa wczesną wiosną nie ma takiego koloru, toż tam żadnej zieleni nie widać, i jest to najzwyczajniej w świecie kolor niedoświetlonej trawy. Nogi i dziub bociana też są raczej ciemno-buro-bordowe niż czerwone i nie mów mi że bociany też tak mają wczesną wiosną

Co do stwierdzenia, ze z jednego RAW nie można zrobić HDR to nie rozśmieszaj mnie Daj linka do RAW tego bociana - 5 minut przetwarzania i trawka będzie zielona jak boisko piłkarskie w swietle jupiterów.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RadioErewań w kwestii HDR z jednego RAW - tutaj przyzjanę rację Jackowi2004 jest to jak najbardziej wykonalne (wiem, sam robiłem )
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Nawet trawa wczesną wiosną nie ma takiego koloru, toż tam żadnej zieleni nie widać, i jest to najzwyczajniej w świecie kolor niedoświetlonej trawy.
    Gdybym nie wiedział, że jesteś dorosłym facetem, dał bym sobie rękę uciąć że jesteś dzieckiem Neostrady, wychowanym na przesaturowanych kolorkach.
    Może masz jakies problemy z kalibracją monitora?
    Co do stwierdzenia, ze z jednego RAW nie można zrobić HDR to nie rozśmieszaj mnie Daj linka do RAW tego bociana - 5 minut przetwarzania i trawka będzie zielona jak boisko piłkarskie w swietle jupiterów.
    Nie mam problemów z szopowaniem i gdybym uważał, że potrzeba tej fotce oczojebnej zieleni, to bym tak ją "namalował".
    Wracając do meritum, powtórzę, z jednego zdjęcia nie da się zrobić HDR. Może nie wiesz co akronim HDR znaczy i jak się tworzy pliki o dużym zakresie tonalnym? To odsyłam na moją stronę: http://www.fotosite.pl/index.php?title=HDR .

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    RadioErewań w kwestii HDR z jednego RAW - tutaj przyzjanę rację Jackowi2004 jest to jak najbardziej wykonalne (wiem, sam robiłem )
    Jezeli masz na myśli coś, co ja nazywam łączeniem forsowanych ekspozycji to fakt, że zrobić można, problem w tym, że z HDR ma to tyle wspólnego co motorynka z harleyem.