Robiłem prawie wyłącznie w RAW.Ja nie twierdzę że było zle tylko mam takie a nie inne preferencje.Przy idealnym oświetleniu te korekcje nie były z reguły potrzebne.Cytat:
Zamieszczone przez irek50
Wersja do druku
Robiłem prawie wyłącznie w RAW.Ja nie twierdzę że było zle tylko mam takie a nie inne preferencje.Przy idealnym oświetleniu te korekcje nie były z reguły potrzebne.Cytat:
Zamieszczone przez irek50
Fakt kolorki z OLKA są nie do pokonania , jak ktoś sie przyzwyczaił jak np. ja to już z żadnego sprzetu mi nie pasują. No z D200 są naprawde oki , nie mają nic wspólnego z oddawaniem barw np. przez D70 , tak subiektywnie mi się to widzi po ogladaniu fotek.
ale w sumie ten 30D to podobno taka porządnie poprawiona 20 stka - podobno porządnie , trzeba by pomacać , pofocić , choć dla mnie i tak najważniejsza jest ergonomia sprzetu no i cena !!!!
Są bardzo dobre ale nie przesadzaj.Cytat:
Zamieszczone przez robin102
robin102:
Nikon to jeszcze pół biedy, o ile kolorki nie zalatują padliną tak jak z 70-ki... kamuń z kolei ssie na polu podłączania do kompa. trzeba korzystać z ich softu albo kombinować z plugiem do Totala... śmieszne w sprzęcie za kilka(naście) tysięcy, że nie można sobie normalnie zrzucać po plikach.
Kurcze Panowie zaraz zarzucicie mi jakąś stronniczość.A czy Olympus to ma inaczej?Zdjęcia otwierane i korygowane przez Olympus Viewer oraz Studio sa inne niz np: z Ps.Moim zdanie soft Olympusa robi to znacznie lepiej.A Olympus Studio to ile kosztuje?/za darmo niestety nie ma/A do Ps-a też trzeba plugin bo nie otwiera raw-ów.Jak zrobisz w jpg to i Windowsie w przeglądarce możesz ogladac do woli/Nikon, Canon, Oly czy inne Pentaxy i Lejce a potem pisać że kolory i inne duperele nie takie.Moim zdaniem dobry sprzęt powinien mieć napisany dobry soft i basta!Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Wiele fotografów poleca bardziej Canona niż Nikona, wydaje mi sie ze jest to może kwestia tańszych szkieł w Canonie...Ostatnio byłem na takich tam pokazach i kreciło sie troche fotografów z gazet - na szyi Canony...Znajomy fotograf jak usłyszał, że kupiłem olka to powiedział :" Jeszcze dzisiaj wstaw go na allegro i zamieniaj na Canona".
Mi Oli pasuje pod każdym względem i jestem zadowolony. Bzdury o wolnej migawce itd zostawiam bez komentarza, rajdów nie foce.
Zagadka:Na jaki aparat kazałby Ci zmienić Olympusa gdyby miał na szyi Nikona???Na forum jest osoba co foci rajdy samochodowe E300.Poszukaj w galeriach...Cytat:
Zamieszczone przez sliwka
anwas:
chodziło mi, że kamuniów nie widać jako mobile disk - tylko o to. nie masz przy sobie sterów do kamunia, to możesz jedynie kombinować jakąś prowizorkę... na aparat nic nie wrzucisz, możesz tylko posysać fotki.
Kogoś, kto kupuje aparat za 12 kPLN stać na czytnik CF za 20 PLN, nie bez kozery powiem, że kupuje sobie "pińć" czytników, by nie latać do sklepu jak mu jeden zginie.Cytat:
Na aparat to chyba ciekawiej wrzucać przez obiektyw :mrgreen:Cytat: