-
Hej Robin, Robert i Moog,
Dobra, naumiejcie mnie jak to zrobić to zamieszczę te zdjęcia, naprawdę warto popatrzeć i porównać. Oba w tych samych warunkach, ze statywu, z pilotem. Oba w trybie "auto" z flashem auto, w pokoju z światłem żarowym. I to mnie trochę przeraża, bo myslałem... no ale może mi wytłumaczycie po co tą żabę sie je :shock: Ale może to mój brak umiejętności, albo rzeczywiście obiektyw (oczywiście mówię o E500 - robiłem z 14/45 ale spróbuję jeszcze z 40/150 - innych narazie nie mam).
czekam na instrukcje 8)
Pozdrawiam
Witek
-
Witeks masz fotki na dysku zmniejsz je do max 1mb i wejdź http://imageshack.us/ wybierz przeglądaj i naciśnij host it. Potem pojawi sie reszta, będziesz wiedział
-
Hej Moog,
wysłałem na tego linka co podałeś (choć nie wiem czy skutecznie) jedno się nazywa C750UZ a drugie E500. C750UZ jest w oryginalnym rozmiarze, jak wyszło z aparatu natomiast E500 musiałem zmniejszać ok. 1,5 razy i trochę cudowałem w FotoDraw. Narazie jeszcze sam nie wiem jakie tego będą efekty, bo nigdy nie korzystałem z tej strony (czy rejestrować się trzeba przed wysłaniem, czy to nie jest konieczne?).
Jak się okaże że zdjęcia tam sam to podam pliki z wszystkimi danymi).
pozdrawiam
Witek
-
Ale tu biadolenia na temat ostrości zdjęć. Coś mi się widzi, że mylicie ostrość z przeostrzeniem.
Już myślałem, że dowiem się o osłonie lcd na e-500 a tu taka sprawa.
Nie dostrzegam problemu ostrości zdjęć u Olympusa. Może problem występuje w KM, ale wiele osób pisze tam o miękkich zdjęciach podobno za sprawą AntiShake.
A wogóle post jest o osłonie
-
Cholera nie potrafię się jeszcze tym posługiwać evil:
Nie wiem czy dobrze podałem/skopiowałem linki ?? do obu zdjęć oops:
:
http://img448.imageshack.us/img448/8607/c750uz5ep.jpg :
pomóżcie
pozdrawiam
Witek
Jeronimo: zamienilem IMG na URL - za szerokie zdjecia
-
Chyba dałem ciała, przepraszam
Witek :oops:
A ty MaBri masz rację, miało być o osłonie ale nie uważasz, że ostrość też ma znaczenie, poza tym, to sprawa międzyolkowa no nie ?
Mieliśmy zacząć nowy temat ale ten się jakoś sam pociągnął.
Witek
-
witeks - zaraz admin ci wywali tę fotkę.
A tak na marginesie - o so chodzi?
-
No pewnie, że wywali i będzie miał rację. Dlatego przepraszałem od razu bo pierwszy raz skorzystałem z tej strony gdzie się zamieszcza zdjęcia i zamiast podać linki :evil: psiakrew podałem zdjęcia. I jeszcze raz PT Pana Admina upraszam o łaskawość i wybaczenie.
A chodzi o to, że istnieje moim zdaniem duża różnica w ostrości zdjęć (oczywiście chodzi mi o konkretne obiekty - stąd te kryształy ametystu - a nie np. o krajobrazy) pomiędzy tym Olkiem, którym się dotąd posługiwałem C750UZ (i który uważam za rewelacyjny aparat) i tym, którym teraz się posługuję czyli E500 i to na niekorzyść tego ostatniego. I chodzi mi o to, czy to jest chrakterystyczna cecha lustrzanek, czy tylko "ten typ tak ma" to znaczy e500, czy też może to sprawa obiektywu albo też (czego nie wykluczam przy swoim małym doświadczeniu a w lustrzankach żadnym) ja po prostu nie umiem czegos prawidłowo nastawić.
Stąd ta dziwna dyskusja, która zaczęła się od osłony a poszła gdzie indziej bo jak widać temat jest jednak interesujący. Tylko słuszna oczywiście uwaga, że nie pod tym hasłem.
Pozdrawiam
Witek
-
Sprawa normalna , dojdziesz do wprawy, aprat się dotrze , Twoje oko zrozumie różnice i będzei OKi . Takie tanie sprzęciki jak Uzi 750 i mój stary 765 po prostu w swoim sofcie wewnętrznym wyostrzają na maxa zdjęcia. Softy lustrzanek tego nie robią.
-
Jeronimo, dziękuję za interwencję, sam się przeraziłem uzyskanym "efektem" :D
Robin, trochę mnie podniosłeś na duchu, ale powiedz mi dlaczego tak jest?
Poza tym chciałem zmienić z menu sharpness na +2 i udało mi się tylko w "Auto" i "własnych" trybach. Czy należy rozmumieć, że w programach tematycznych, (np. Portret: sharpness = -1) są to wielkości zaszyte na sztywno ? Czy to znaczy, że jak masz lustrzankę to naucz się chłopie, ustaw swoje programy, dobierz swoje obiektywy i tak należy rozumieć swobodę fotografowania ? A jak chcesz korzystać z programu tematycznego to pstrykaj jak producent uważa i na drzewo ?
Krótko mówiąc, na czy polega przewaga lustrzanki nad dobrym kompaktem (bo uważam Uziego750 za świetny sprzęt). :?
Pozdrawiam i jak mi odpowiesz to odczepiam się od tego tematu !
Witek