-
I właśnie w takich sytuacjach płaczę, że nie mam UZ:( A mógłbyś zrobić jeszcze jeden test? Spróbować zrobić zdjęcie z bliska z tych 3 cm w trybie super-macro ale z soczewką? Wiem, każdy zaraz powie, że z soczewkami to się w trybie super-macro nie robi zdjęć, ale nie wiem czy ktoś próbował, a mnie ciekawi jakie są tego efekty...
-
Dla Twojego spokoju sprobowalem. I zgodnie z oczekiwaniami - zero roznicy.
Soczewka ma zmniejszac f przy zoomie i to robi bardzo dobrze.
-
Z drugiej serii najlepsze według kolejności to 2 i 1. Drugie wiadomo za "uchwycenie" w locie, natomiast pierwsze za kadr i kolory.
Można jeszcze?
-
Mozna jeszcze, ale tym razem co innego (ale obiecuje, ze makra jeszcze beda).
Nie widzialem w serwisie zadnych zdjec motoryzacyjnych, a ze ostatnio zostalem zaproszony na jazde probna pewnym pieknym, slicznym, cudownym samochodem z klasa i stylem to prezentuje jego fotki. Nie mialem zbyt wielkiej mozliwosci ustawienia auta. Po prostu podjechalismy w jedno miejsce i postawilem auto na srodku malego parkingu i tak go obfocilem.
Jestem ciekaw Waszych opinii, gdyz wlasciwie nie wiedzialem jak sie zabrac za przedstawienie auta na fotkach.
To Alfa Romeo GT, 2.0 JTS, Selespeed, 165KM@6400, 206Nm@3250
1.
2.
3.
4.
5.
-
Samochod wypas - jak to wloskie Alfy. Co do technicznej strony zdjec to najlepsze dla mnie kadry to dwa ostatnie. Przy tego typu fotkach bardzo sprzydaje sie szeroki kat obiektywy (np 24-28mm ewentualnie rybie oko).
Mam pare zdjec samochodow, ale nie prezentuja sie one tak dostojnie - ot jedne z pierwszych moich zdjec.
-
Lubię zdjęcia samochodów robione z tyłu z żabią perspektywą.
Dlatego to przed ostatnie mi się bardzo podoba. Odbicie słońca całkiem ciekawe.
-
Myslalem, ze znajdzie sie troche wiecej fanow motoryzacji.
Jako, ze ostatnio nie mam czasu na wyjazdy w celach focenia, a chcialem cos swojego wrzucic, to wygrzebalem cos z "szuflady".
"Zachod inaczej" - widok jaki mam ze swojego balkonu. Mam nadzieje, ze zdjecie nie jest zbut banalne.
Exposure time [s]: 1/125
Exposure program: Aperture priority
Exposure bias [EV]: 0,0
F-Number: F3,2
Focal length [mm]: 27,9
ISO value: 64
White balance: Auto
Moze tym razem bedzie troche wiecej komentarzy. Zapraszam do oceny.
-
Fajne jest, ale z balansem bieli bym powalczył - podejrzewam, że chmury były czerwone.
Jutro przytargam swój komin, też mam taki za oknem :)
-
A mi sie podoba i wcale nie uwazam ze to banalne zdjecie - bo jak tak, to wiekszosc zdjeci np. zachodow bylaby banalna. Mi kolorystyka sie podoba i nie mialbym nic do zarzucenia moze tylko IMO wiecej komina bym chcial, tzn zeby jego szczyt byl wyzej, ale wtedy mozliwe ze poza kominem bylby juz jakis dach
-
@dooomin
Hmmm... Nie pamietam jakie byly chmury.Podejrzewam, ze wlasnie takie, bo mnie czerwone nie kreca, tylko wlasnie takie "plonace". Ale faktem jest ze 99% przypadkow jade na automatycznym WB - musze troszke pocwiczyc z recznymi ustawieniami.
@vodnik
Jest tak jak napisales - centymetr nizej jest juz dach.
BTW. wg mnie wiekszosc zachodow slonca jest banalna... ale co z tego, skoro ladnie wyglada ;)