Jeśli niczego nie schrzanisz w ustawieniach, to tak.
Wersja do druku
Po pierwsze: u mnie ekran z Fuji s6500 wydaje się przekłamywać kolory bardziej niż e-520, ale nie robiłem bezpośredniego porównania.
Po drugie: e-520 ma opcję kalibracji, trzeba zerknąć do instrukcji (i zwrócić uwagę, czy czasem nie są przypadkiem przestawione te ustawienia poza wartości domyślne) i ustawić sobie tak, żeby kolory były OK.
O jakiej kalibracji mówisz?
Można jeszcze ustawić temperaturę barwową. Ale nie skalibrować LCD! O DR już nie wspomnę. Zdjęcie np. czerwonego kwiatu wygląda na LCD jak duża czerwona plama. A na monitorze komputera jest OK. Poza tym, jak pisałem wcześniej zdjęcia *jpg z najniższą kompresją Fine-Super wyglądają na LCD gorzej niż te same ujęcia z kompresją Fine-Normal. I znowu te same zdjęcia oglądane w kompie mają "właściwą" jakość czyli Fine-Super jest wyraźniejsze. A to już nie wina samego wyświetlacza, raczej algorytmów przetwarzania obrazu w aparacie. Natomiast RAW-y po przeróbce w OM są OK. No ale czasem w terenie przydaje się bezpośrednie porównanie efektów. Nie będę przecież taszczył laptopa w góry:wink:
Wszystko OK. ale mnie nie chodzi o kolorystykę zrobionych zdjęć, bo tę mogę sobie dowolnie poustawiać, ale o podgląd tego zdjęcia na LCD, tutaj widzę zupełnie co innego niż po wyświetleniu tego zdjęcia na monitorze, czy jak pisałem na innym LCD, innego aparatu. Nie jest możliwe (przynajmniej ja nie mogę) ustawienie kolorystyki LCD w E-510 aby była bardziej naturalna. Zapytałem na forum, bo może mój egzemplarz ma jakiś feler, choć w poprzednim E-500 miałem ten sam problem.