Hmm, o taki kurz chodzi... No czasem przetre obiektyw, jasne, ale jakiejs wielkiej warstwy kurzu to nie zauwazylam ;) Pojedyncze pylki sa, jasne.
Wersja do druku
Hmm, o taki kurz chodzi... No czasem przetre obiektyw, jasne, ale jakiejs wielkiej warstwy kurzu to nie zauwazylam ;) Pojedyncze pylki sa, jasne.
Szmatka do okularów kupiona u optyka (mikrofibra), ale częściej używam podkoszulka. Optykę czyszczę bardzo rzadko (głownie 7-14 z kropel deszczu).
Bawełniane koszulki rządzą :)
ja używam majtek :twisted: ;)
bawełnianych oczywiście
Jeszcze mi sie nie zdarzyło, aby chuchnięcie i dobra microfibra nie wystarczyły. Jednak zgadzam sie z opinią, że microfibra microfibrze nierówna. Mam 2 rodzaje. Jedna jest dobra, a druga genialna. Niestety obie były gadżetami reklamowymi - nie mam więc zupełnie info jakiej są marki, jaki producent. Ale dbam strasznie o tą lepszą bo cuda wyprawia na szkłach.
Ktotek pytał o pranie. Ja piore recznie w letniej wodzie i mydle. Zawsze staram sie bardzo dokładnie wypłukać. Wykręcam, naciągam, suszę - i prawie jak nówka ;)
Czy zasada chuch + koszulka/mikrofibra obowiązuje również w przypadku ZD8mm? ;)
Jasne, a jakie miłe w dotyku wypukłości :wink:
Izopropanol nic nie rozpuszcza i bardzo dobrze usuwa brud z optyki i nie pozostawia smug bo szybko odparowuje. Jest neutralny dla tworzyw sztucznych. Używam czasem i nic się nie dzieje złego.
@ Dog_master - obiektyw się kurzy :mrgreen: - przynajmniej mi i to nie dlatego, że leży w torbie ;)
Pozdrawiam