Pytanie może dość banalne, ale czym wyczyścić szkło obiektywu kiedy niechcący dotknę spoconym paluchem, spadnie kropla wody czy osiądzie kurz ?....
Pytanie może dość banalne, ale czym wyczyścić szkło obiektywu kiedy niechcący dotknę spoconym paluchem, spadnie kropla wody czy osiądzie kurz ?....
Jak nosisz gacie i podkoszulek bawelniany to chuchnac i gaciami lub podkoszulkiem.Chyba,ze nosisz z krempliny to one sie nie nadaja.Czysta bawelniana szmatka -nic weiecej Ci na takie przypadki nie potrza.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
W dobie skąpych gaci całe szczęście, że podkoszulki są przyzwoite..![]()
Powinien powstać osobny wątek - czy stringi nadają się dla fotografa
A co do czyszczenia - wersja doraźna to kawałek bawełny, druga wersja to szmatka z mikrofibry do czyszczenia optyki - można dostać za frajer u optyków (mikrofibra mikrofibrze nie jest równa - mi najlepiej szkła czyści taka licha, cienka). Wersja wypasiona to lens pen czy jak to ustrojstwo się zwie - na allegro są takie niby-długopisy, z ruchomą końcówką.
Mikrofibra, bo jak zalozysz inny podkoszulek to nie wyczyscisz![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Niektóre szkła z powłokami przeciwodblaskowymi (i filtry też) wyjątkowo ciężko się czyści z odcisków palców i innych zabrudzeń. Polecam do tego płyn Chemax-3 dostępny w każdym porządnym sklepie z okularami/optyku. Najmniejsze opakowanie (parę ml) kosztuje kilka złotych i starcza na bardzo długo.
chuchniecie + koszulka :P
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ja mam mikrofibrę do optyki. Koszulką nie czyszczę, bo po pierwsze nie noszęa po drugie, to przepocona (za przeproszeniem) nie nadaje się zbytnio
A zakup mikrofibry nie jest ani trudny, ani drogi, a i w plecaku bądź torbie się zmieści
Acha, zapomniałem dodać, że chuchnięcie stosuję jak najbardziej... No, chyba że mam "syndrom dnia poprzedniego", to się czasami zastanawiam czy aby chuchnięciem plastików sobie nie stopię...![]()
"Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson
a co z alkoholem izopropylowym bo nie wiem.. mętlik reklamowy i inny mi namieszał...
(mam takie chusteczki nasączone właśnie tym alkocholem)
więc ?