dzemski - a ja sądziłem, ze idea pomiaru TTL polega właśnie na tym by mierzyć ilość światła jaka wpada przez obiektyw niezależnie od tego od czego się odbiła. Jak dość to automatyka gasi lampę. Dla mnie to jest główny sens TTL.
Wersja do druku
Ni bardzo rozumiem po co przedbłysk, przecież podczas właściwego naświetlania można scałkować ilość światła. Tak w końcu kiedyś działało to przy analogach mierząc światło odbite od powierzchni filmu. :roll:
Dziwne, że robią się przepały. Przy obijaniu trzeba korygować moc lampy na plus. Ja w Olkach daję korekcję + 1,5 EV.
TTL dziala normalnie niezaleznie w ktora strone ustawia sie palnik ... warunkiem jest aby lampa wspolpracowala w TTl`u z danym body...
Przedblysk w TTL`u nie okresla odleglosci tylko prawidlowa ekspozycje sceny jako calosc zgodnie z ustawionym rodzajem pomiaru w body ...
Nie wiem jak w istrukcji do METZ`a 58 pisze ale w mojej instrukcji do METZ`a 48 pisze ze po odchyleniu palnika lampa nie informuje na LCD o zasiegu błysku a ze 58 teoretycznie lepsza wiec sobie nie wyobrazam ze jest inaczej.
A to ze lampa przeswietla moze wynikac z uszkodzenia jej wewnetrznej elektroniki lub "ucieczki" w nieznane kalibracji jej parametrow.
Pozdro
Zgadza się, na tym zasadza się idea ttl by można było majtać palnikiem w różne strony. Palnik na wprost to pozwala dobrac kąt rozsyłu do ogniskowej.
Dostałem w łapska tumaxa po stosunku z betonem i sobie obejrzałem bebechy i wiem już co w mim może być. Po odchyleniu lampy prawdopodobnie robi sie przerwa w obwodzie gaszenia lamp. Qufniany styk. :(
Jako, że na gwarancji to poleci do serwisu.
Pozdr.
Witam, mam problem, Tumax DPT386AFZ-OP w połączeniu z E30 nie chce błyskać w ustawieniu TTL, natomiast w ustawieniu M naświietla właściwie. Może ktoś wie w czym jest problem. Pozdrawiam