-
Kurczę, "żaba" ogranicza wielkość obrazów, wieć nie mogę zilustrować owej "pixelizacji".
Tutaj jakość zdjęć ( aparaty wyjęte z futerału, nic nie regulowane, automat)
-samsung
http://img264.imageshack.us/my.php?image=sam2ei3.jpg
i olek:
http://img176.imageshack.us/my.php?image=oly2hu8.jpg
No napewno każdy się zgodzi, że olympus niestety zrobił jakościowo gorszą fotografię, niż "bezobiektywowy" samsung.
Obraz wydaje się "przydymiony", jakby w jesiennej szarudze....
Dalej-kijem w plecy nalezy się konstrukorom za:
-brak rozdzielczości typowo monitorowych, na olympusie nie ustawimy rozdzielczości 1024 x 768 jak i 1600 na 1200 pix.
-zupełnie bezsensowne podejście do sprawy przeglądania zdjęć na aparacie-nie da się tak jak w innych że bez uruchamiania całego aparatu.
Tu musisz go włączyć, wysunie obiektyw, zacznie ładować lampę, a od Twojego refleksu zalezy w jakim czasie powodowany oszczędnością prądu przełączysz się na przeglądanie fotek w pamięci..
-
Czy możesz pokazać na jakimś cropie o co ci właściwie chodzi?
Pokazujesz dwa zdjęcia z różnych aparatów, jedno w większej rozdzielczości, drugie w mniejszej, z różnym balansem bieli i piszesz o jakiejś tragedii, tylko że ja dalej nie rozumiem o co ci chodzi.
-
To może powiecie Panowie, jak ustawić Olympusa, aby jakość fotek dorównywała choć temu samsungowi?
Już jestem skłonny przebolec te załamania (schodkowanie) krawędzi przy powiększeniach, ale oczekiwał bym większej dynamiki barw...
-
Boshhh, czego to ludzie wymagają od aparaciku za 300 zł, aż mnie śmiech bierze. Przecież FE210 to po 1 staroć (jest już od kilku miesięcy następca), po drugie najtańszy aparat Olympusa. Matryca 7Mpix w porównaniu z 4Mpix (samsung) to śmiech. Zrób taki prosty test. Zrób zdjęcie tego samego kadru obydwoma aparatami, a następnie pomniejsz zdjęcie z olka to rozdzielczości Samsunga w trybie bicubic z wyostrzaniem. I nie zmniejszaj sprzętowo tylko rób zdjęcia w pełnym rozmiarze matrycy. Jeżeli wtedy zdjęcia będą wyraźnie gorsze to ok. Jeszcze zobacz, czy przypadkiem w menu nie namieszałeś czegoś z ustawieniami kolorystyki (vivid, natural, portrait). Kolory zawsze mozna podciągnąć bądź odjąć.
Na 2 raz nie wymagaj zbyt wiele od sprzętu który ma słuzyć tylko to fotek na imprezkach i turystycznych. Jeśli uzywasz takiego aparatu do innych celów, to efekty są takie a nie inne.
Poza tym nie od dziś wiadomo, że optyka w kompaktach wyrabia co najwyżej 4Mpix. Dałeś się nabrać marketingowcom, to teraz płacz ;)
-
Nadal nie rozumiem o co chodzi. Ty Dzemski wiesz? Bo ja nie.
na czym polega ta mniejsza dynamika barw? I gdzie jest to schodkowanie, jeśli nadal nie zobaczyliśmy cropa?
-
ja bym chciał zobaczyć te same kadry z obydwu maszynek w full rozmiarze.
-
Wczoraj też próbowałem to wyciągnąć od kolegi ale dostaliśmy tylko kadry o minimalnej rozdzielczości.
-
Trochę wstawiłem się za kol. Elektritem, ale teraz to idę się piwa napić bo nie wytrzymam bez :) :twisted:
MZ:
1. jak porównujesz zdjęcia z różnych modeli to zrób je dokładnie z jednego miejsca, i na najbardziej zbliżonych ustawieniach
2. zapomnij o subiektywnej wyższości Samsunga dopóki nie nauczysz się obsługi ustawień nowego aparatu
3. sprawdź jak oba modele zachowują się pod światło
4. pamiętaj że stałoogniskowe obiektywy zawsze są ostrzejsze, ale za to mniej uniwersalne > coś za coś
5. wrzuć do porównania CROPA z dwóch aparatów, czyli wycinek tego samego miejsca kadru w powiększeniu równym 100%, najlepiej z dużym kontrastem, n.p. gałęzie drzew
6. Odkup mi piwo <żart> :)
Pozdrawiam !
-
Z klasy najtańszych kompakcików to moim zdaniem Olki są najlepsze. Z całego tego peletonu nic tak naprawde sie nie wyróżnia jeśli chodzi o jakość zdjęć. Tu ważniejszą sprawą jest niezawodność. Jeśli chodzi o to to Olympus jest tu najlepszy. Konkurencyjne A550 czy A560 nie są żadną rewelacją, podobnie nikony L10, L11 które dość często się psują o Kodakach to już nawet niewspomne. A co do samego feralnego egzemplarza fajnie by było jednak jakbyś pokazał zdjęcia wtedy można będzie więcej powiedzieć.
-
heh kupiłem fe 230 dla rodziców i jestem zadowolony. A co ważniejsze oni też.
Kolorki podbić sobie w ustawieniach i zdjęcia wychodzą ładne ;p