Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Olympus FE-210-tragedia niestety :(

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus FE-210-tragedia niestety :(

Jakoś tak się stało że zostałem posiadaczem tego aparatu, moj poprzedni to canon powershot A401 i Samsung digimax A-403 ( mam je dalej). Skusiło mnie to 7,1 mpix.
    Wymienionymi aparatami wykonałem dużo zdjęć w różnych warunkach i byłem z efektów zadowolony.
    Ale do rzeczy-czemu mój Olympus w trybie rozdzielczości 2048x1536 robi o wiele gorsze zdjęcia niż wspomniany Digimax A-403 w trybie 1600 x 1200?
    Problem polega na tym że na fotografiach wykonanych olympusem brak jest głębi i odwzorowania barw ( zieleń nie jest "soczysta", czerń szarawa, itp), , ale to by jeszcze przeżył, to bardzo irytujące jest to, że w zbliżeniach uwidacznia się nadzwyczaj wyraźna "pixelizacja" obrazu.
    Dokonałem prób, wykonałem kilka zdjęć różnych obiektów, w tych samych warunkach oboma aparatami, i przyrównałem je, tam gdzie w powiększeniu na zdjęciu z samsunga mogłem dostrzeć szczegóły ( np igły świerka) , na fotografii dokonanej olympusem widziałem....prostokąciki!
    Fotografowanie np przewodów elektrycznych uwiadacznia też ten mankament. Smaczku pikanterii dodaje fakt, że wspomniany smasung nie ma absolutnie zoomu optycznego...
    Może mi ktoś naświetli sprawę, w końcu firma z tradycjami a wypuściła gorszego kompakta od konkurenta, którego powinien deklasować pod każdym względem?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Może w Olku masz właśnie włączony ten nieszczęsny zoom cyfrowy? Piszesz że Samsung tej opcji nie ma więc może w Olympusie tego używasz?? A efekty zabawy z zoomem cyfrowym są oczywiste.
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Robię przeważnie jako fotografie automatyczne, zresztą jest taki "suwaczek" na ekranie, jeżeli przejdzie na czewone pole to wtedy ( tak mi się wydaje) aparat wkroczył w obszar zoomu cyfrowego.
    Samsung ma tylko zoom cyfrowy.
    Nie obraźcie się, ale załuję, że nie kupiłem czegoś ze stajni canona, zwłaszcza że była możliwość.....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nikt sie nie obrazi ale nie ma co od razu żałować. Poczekaj może ktoś miał już taki przypadek na forum i napisze, a jeśli nie to zadzwoń do serwisu i tam może coś powiedzą. Ewentualnie potem go wyślesz i jeśli to jakaś wada to naprawią.
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A najlepiej to pokaż fotki. I te z olympusa, i te z samsunga/canona
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Oglądałem porównanie sampli tutaj: porównanie
    i tragedii nie ma, być może masz coś nie tak z Twoim egzemplarzem ?

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    No i co by tu nie mówić (na podstawie kwiatków) Kodak rządzi.
    Pamiętam jak jakieś trzy, może cztery lata temu robiłem zdjęcia Kodakiem, nie pamiętam jakim modelem. Była promocja i firma w której pracowałem kupiła kilka Olympusów (nie pamiętam jaki model, w każdym razie mały z lekko wypukłym gripem). Takiej kaszany pod względem jakości zdjęć jak w tych Olkach jeszcze nie widziałem. Lustrzanki i owszem, od dawna są klasą same dla siebie. To chyba jedne z najbardziej oddających szczegóły aparatów dostępnych na rynku, w swojej cenie. Ale kompakty... największemu wrogowi bym nie polecił.

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ciekawe że firma, która jest w stanie stworzyć najmniejszą na świecie zaawansowaną lustrzankę (E410), ktorą na dodatek można zrobić świetne zdjęcie, nie jest w stanie dotrzymać tempa w kompaktowo-małpczanym peletonie. Przecież to spory kawałek rynku, myślę że stosunek ilości sprzedawanych nielustrzankowych aparatów w stosunku do tych z lustrem to minimum 9 do 1, a wiele osób zadowolonych z małpek kupuje później droższe modele tej samej firmy. To nie pierwsza opinia rozgoryczonego klienta jaką było mi usłyszeć, mam kumpla któremu poleciłem SP510 w zamian Canona A740 > teraz nawet na GG mnie zablokował Nie łam się, popróbuj, zapodaj efekty, zawsze można reklamować. Pozdro

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    matko...nastepny wieszczy koniec systemu i upadek kolosa... wezcie poszukajcie sobie watku na taki temat-juz jest, a tu albo pomozcie koledze (chociaz ten juz pewnie zapomnial gdzie pisal posta o pomoc, bo sie juz nie odzywa) albo proponuje szklanke wody zamiast takich "przemyslen"....

o, znalazlem...
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...-3-vt11521.htm
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Możesz mi powiedzieć gdzie obwieściłem koniec systemu ? Pisałem tylko o rozbieżności pomiędzy jakością zdjęć uzyskiwanych ze zminiaturyzowanych lustrzanek i kompaktów tej samej firmy, w żaden sposób nie umniejszając e-systemowi, w który ciągle inwestuje (i chyba tak szybko nie skończę ). Gdzie tam koniec Pozdro