Pamiętaj potem by podzielić się wrażeniami i co ważne, pokazać jakieś fotki.
Wersja do druku
Będę pamiętał :) jeśli pogoda tylko pozwoli to ruszę w teren ze sprzętem. Chcę wypróbować również tryb kamery oraz zrobić test ISO bo się tyle naczytałem o przekłamaniach itp że muszę sam sprawdzić jak to jest i jaki efekt jest końcowy w porównaniu do lustra. Postaram się wszystko opisać :)
odpuść sobie testy ISO i porównywania do lustra. Zrób zdjęcia jakie lubisz i jakie chcesz robić. Jak aparat się nada i nie będzie Ci w tym przeszkadzał to go po prostu kup :)
Sugerujesz że może coś wyjść ;) tak z ciekawości zrobię tylko. Olympus ma dużo lepszą stabilizacje co daje i tak iso niższe w większości przypadków ;)
Zrobię dokładnie zdjęcia jakie lubię i pod tym kątem ocenie czy dla mnie jest ok :)
ja wiem co wyjdzie :) opisałem to nawet na forum :)
Chyba nawet to czytałem ;) tak czy siak jeszcze lustro z kitem mi zostało (pozostałe szkła sprzedałem) wiec jakieś porównania na pewno się pojawią.
Szukam małego aparatu i sporo jestem w stanie wybaczyć.
Żeby było jasne mam mieć radość z focenia i to jest na pierwszym miejscu.
Zrobiłem ten tyest iso miedzy a550 vs em5 mark II te same kąty plus przesłona i iso w każdym przypadku czas w olku x2 wiec niby iso 800 w sony to 1600 w olympusie. Ale zdjęcia z olka jakby jaśniejsze plus ziarno nie jest złe. Zdjęcia robiłem ze statywu a jak się robi z ręki to pomaga stabilizacja lepsza troche niż w sony.
Wiec nie skreślamy olka tylko testujemy dalej bo fajny aparat.
Powodzenia! Niech zwycięży lepszy! Już gdzieś było o tych różnicach ISO. Tak się zastanawiam na ile w tym może mieć znaczenie precyzja światła obiektywów?
Nigdy nie myślałem że precyzja świtała w obiektywach jest różna ale może faktycznie. Dużą różnica jest na niekorzyść olka bo 1EV ale szumy w miarę przyjemne więc ok w porównaniu do mojej starej alphy a550
a tu 45 1.8 przycięte bez obórki z doskoku zrobione em5 markii ;)
oraz film 300mm z reki
https://www.youtube.com/watch?v=JGK2...ature=youtu.be
Dla przykładu film również 300mm(600ff) bez stabilizacji.
https://www.youtube.com/watch?v=fa0DjwA2AFI