Ja szukałem:) - Trzeba mieć dużo szczęścia:)
Wersja do druku
Ja szukałem:) - Trzeba mieć dużo szczęścia:)
No i oczywiście w CE3 matóweczka z klinem :)
Spotmatic owszem jest legendą, ale jednak Chinon wydaje mi się fajniejszym aparatem
Nie posiada owszem SPOTa ty6lko pamięć ekspozycji, No i w "kicie" nie jest z Takumarami, jednak skoro szklarnie do M42 masz ja polecał bym ten.
Podstawowe pytanie pewnie jak przy wszystkich wyborach to takie - na czym Ci zależy ?
Dla mnie praca na preselekcji przysłony w tej chwili jest wielką wygodą.
Zależało mi na matówce z klinem, szerokim zakresie czasów w tym jakimś mechanicznym
i solidnej konstrukcji.
Nie złym rozwiązaniem - które też mogło by Cię zainteresować, a dla mnie nie ma wielkiego znaczenia jest wymienny pryuzmat w Praktice VLC. Robiąc z kominkiem i lupką ustawienie ostrości na matówce z klinem podczas słabego wręcz mizernego oświetlenia nie sprawialo mi żadnych problemów. To też mogło by mieć znaczenie.
Zenity chyba w ogólnym rozrachunku odradzam. Chociaż mam 12 XP w którym wymieniłem sobie matówkę na matówkę z klinem. Po tym zabigu aparat przez pewnien czas był moim oczkiem w głowie :)
w załączniku mój Chinon z Winderem, który kupiłem na ebayu od jakiegoś Anglika za kilka funtów :) Tak więc mam analoga na M42, z gripem i seryjnymi zdjęciami. Myślę ze swego czasu był to szczyt marzeń w PRL z resztą pewnie nie dostępny u nas w ogóle:)
pozdrawiam
Dobas
P.S. Okazji kupna jest sporo jeśli masz czas.
Choćby tutaj do kupienia był Ce3, Pentacon i Pancolar w którym do przeczyszczenia listki przysłony... za 128 PLN :)
Albo
A to na prawdę świetny aparat.sama puszka, zeszła za 150 PLN wraz z lampą
A jak będzie z lampą? czy zwykła lampa do np. Praktici podejdzie pod E-System?
Podejdzie.
Są wątki - poszukaj "stara lampa" "napięcie na stopce" itp itd...
W poniedziałek dzwoniłem do serwisu Olympusa i tam człowiek mi powiedział że "NA PEWNO WSZYSTKIE LUSTRZANKI E systemu wytrzymują napięcie na stopce do 200 V" - ja na wszelki wypadek starał bym się dobrać takie które dają kilka wolt, lepiej chyba dmuchać na zimne niż zepsuć a potem, słyszeć że to Twoja wina :)
Tak więc zapinasz taką lampę uprzednio upewniwszy się czy napięcie nie jest wyższe.
Zapinasz i działasz...
W moim wątku - "NAPIĘCIE NA STOPCE - STARA LAMPA" masz link do tabelki gdzie cuzamen są zebrane pomierzone napięcia w lampach
pozdro ! :)
dobas
P.S. Jeszcez raz link do tabelki
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
OM-2 można kupić poniżej 400zł bez problemu na allegro. OM-1 też. OM-3 i OM-4 są wyraźnie droższe, a OM-3 jest rzadki i osiąga bardzo wysokie ceny.Cytat:
Zamieszczone przez ksb
Syd Barrett, jeśli rzeczywiście masz dużo dobrych szkieł pod M42 to kup body na M42. Jak już masz taką komfortową sytuację ze szkłami, to nie ma sensu, byś teraz latał i szukał zestawu szkieł do OM-a. Jakie masz szkiełka na M42?
Pzdr
suchar też tak uważam, Olympusy wyglądają świetnie ale nie mam do nich żadnego szkiełka. Pod m42 nawet jak czegoś nie mam to mogę pożyczyć od znajomych.
Ze swoich mam Takumara 50/1.4, Seers 200/3.5, zapomniałem jakiej firmy 80-200/3.5-4.5, pożyczony ale dożywotnio;) Pentacon 29/2.8, pożyczony Soligor 400/6.3, standardowy 50/2.8 od Praktici i 35/2.8 - chyba Pentacon.. po za tym pierścienie makro, telekonwerter.. być może coś pominąłem ale z grubsza było by tego tyle :-)
Prawie na pewno kupię Praktice TL 1000 ze względu na 2 szkiełka oraz lampę, którą będę mógł się pobawić na cyfrze. e-330 w porównaniu chociażby z takim 400d to wymięka :(
Co uważacie o TL-1000? wiem tyle, że w stosunku np do MTL-5 nie ma samowyzwalacza (cóż za tragedia ;) ) oraz jest od niego starszy...
Najwyżej go później sprzedam ale cena wydaje mi się ok.
edit kupiłem Praktice PLC-2 z 2 szkiełkami
Kontrowersyjne twierdzenie. Może pod względem szumów na wysokich czułościach, ale w pozostałych aspektach jest wręcz odwrotnie.Cytat:
Zamieszczone przez Syd Barrett
Sprostuję, bo widzę, że mnie źle zrozumiałeś - pod względem zdjęć z lampą 400d przewyższa e-330. Szybciej się ładuje i robi większe serie a przede wszystkim szybko łapie ostrość.Cytat:
Zamieszczone przez kapir
Szumy na iso 800 zbliżone, przy innych czułościach - nie wiem.
Kto szybko kupuje - dwa razy kupuje. Kupiłeś, więc nie ma co porównywać. Wybrałeś jedną z gorszych opcji i nie sądzę byś był zadowolony z zakupu, chociaż cena jest atrakcyjna i na pewno nic nie stracisz.Cytat:
Zamieszczone przez Syd Barrett
Różnice między PLC2, a MTL5 są dość znaczne. O ile wygląd jest podobny, to jednak MTL5 jest najnowszą generacją serii L. Zewnętrznie jedynie miękka wykładzina i drugie gniazdo synchronizacji z lampami błyskowymi w MTL5 zwracają uwagę. Środek jest całkowicie zmieniony.
Soczewki okularu są ze szkła z warstwami odblaskowymi (plastik w PLC2), przebudowany system celowniczy z 90% polem widzenia (80%- PLC2), znaczna poprawa wytłumienia pracy lustra, matówki z trójpolowym system ustawiania ostrości i poziomym klinem dalmierczym (brak w PLC2), przycisk podglądu głębi ostrości, łatwo dostępna bateria zasilająca 1,5V (niedostępna i droga 4,5V bateria w PLC2) - to główne różnice. Jedyną przewagą PLC2 jest pomiar naświetlenia przy otwartej przysłonie, jednak wszystkie obiektywy muszą być typu "electric". Precyzja pomiaru z wychylną igłą w celowniku nie jest rewelacyjna w obydwu modelach.
Jedyne warte używania obecnie modele Praktic to B200 i BC1, ze wskazaniem na nowszą BC1, posiadającą informacje w celowniku o gotowości lampy błyskowej. Wielkość i waga porównywalne z OM Olympusa, a parametry lepsze niż u innych uznanych producentów. Zgrabna metalowa obudowa. Doskonale czytelne i bogate informacje w wizjerze o wybieranych czasach i przysłonie. Matówka z klinem ustawionym pod kątem 45 stopni. Możliwość pracy z preselekcją przysłon i automatyką czasów od 1/1000s do 40s. Manualne ustawienia od 1/1000s do 1s + B. Wybieralne ISO od 12 do 3200 z pełną korekcją +-2EV. Precyzyjny system pomiarowy i łatwa do kupienia bateria 6V. Samowyzwalacz, podgląd głębi ostrości, blokada spustu, stabilne połączenie ze statywem, ...
Bagnet PB nie jest zbyt popularny, ale obiektywy w zakresie 28-135mm są dzięki temu tanie, a resztę można uzupełnić M/42 po zastosowaniu fabrycznego pierścienia redukcyjnego.
Dla tolerujących plastik mogę jeszcze zaproponować BX20, ale pomimo dodatkowych możliwości z pomiarem błysku TTL, ten model jest bardzo awaryjny. Szczególnie szybko pada dzwignia naciągu filmu i migawki, bo oprócz plastikowej obudowy zastosowano również plastikowe tryby.
Nie polecam natomiast modeli BCA lub starszej wersji B100. W tych modelach brakuje manualnych ustawień, więc wielbiciele manuala nie mają tu czego szukać.
Pozdrawiam.
Mając stajnię szkieł na M42 na pewno nie wchodził bym w bagnet B
PLC ma jedną świetną rzecz a mianowicie obiektywy ELECTRIC, czyli nawet gdy ustawiasz przysłonę 22 patrzysz sobie dziurą 1.8 a TTL mierzy tak jak by było 22 !!
Świetna sprawa !!
Bateria - żaden problem z 4,5V 3 pastylki 1,5V jedna za drugą włożone w rurkę po długopisie ;) działa bezproblemowo... :)
Brak matówki z klinem moze doskwierac, A i tak bym bał Chinona :)
Jednak Praktica PLC nie jest takim zlym wyborem
Swoją drogą dorjan, robiłem wszystkimi MTLkam na 5 kończąc i VLC oraz PLC
i powiem Ci że zdecydowanie wolę wersje LC. irytuje mnie dodatkowa wajcha którą musisz nacisnąć jak chcesz przymknąć przysłone, czy zmierzyć światło.
Dla mnie to idiotyzm. Każdy normalny aparat działa tak, że naciskasz spust do połowy i mierzysz światło.KAŻDY poczynając od Zenita a kończąc na OLYMPUSIE E3.
Aparaty serii MTL to jakieś chore udziwnienia...
Mimo iż MTLka tak jak piszesz jest najmłodszym dzieckiem Praktiki ale zdecydowanie wolę i preferuję VLC lub PLC. Najlepiej w wersji 3 z wymiennym pryzmatem, czyli VLC3.
Oczywiście to kwestia gustu ;)
pozdrawiam