A nie wiesz przypadkiem jak to uruchomić? Mój nie chce. Mam Metza 58 AF-1. Ani E-PM1 ani E-M5 nie uruchamia czerwonej lampy w Metzu. Doświetlają swoimi pomarańczowymi diodami.
Wersja do druku
Trudno powiedzieć na ile Metz jest zgodny z E-M5 - sprawdzałem z różnymi lampami Olympusa i AF zawsze doświetlały.
Pen P3 niestety nie, ani tym bardziej PL1 - więc na taką funkcjonalność PM1 też bym nie liczył...
Odpowiadając na pytanie dropleta myliłem się co do kombinacji OM-D + FL-600R więc poprawiłem tamten post.
Owszem, OM-D+ FL 600r można tak ustawić, że biała dioda na lampie przejmuje funkcję tej małej pomarańczowej z aparatu (na lampie ustawienie Ill A i Led Light A).
No mam pod ręką OM-D i Fl-36 i w żaden sposób nie mogę jej do tego zmusić.
Niestety nie mam teraz Pena z lampką doświetlającą żeby sprawdzić czy z FL-600R z nim zachowa się analogicznie jak z OM-D.
test stabilizacji z mu-43.com (Olympus 75mm f/1.8, IBIS, mode 1).
\
Różnica w stabilizacji widoczna bez problemu.
Ciekawe czemu nawet przy czasie 1/100 zdjęcie jest już poruszone? Wydawałoby się, że to wystarczy przy ogniskowej 75.
Dziwny ten wynik. Po pierwsze przy E-PM2 dla czasów 1/100 i 1/50 wynik przy IBIS gorszy niż bez. Po drugie - właśnie wziąłem OM-D ustawiłem 75mm w m.ZD 14-150 (fajnie, że OM-D wyświetla ogniskową) i dla czasu 1/8s. na 5 zdjęć jedno jest troszkę dygnięte, 4 ostre jak żyletka. Jak oni to testowali? Jadąc wozem po kostce brukowej ;-) ?