masz niestety rację, w E-P2 wiele razy już się pomyliłem.
Niemniej to już od dłuższego czasu standard w tej grupie :-(
Wersja do druku
Może nie będzie źle. Trzeba by to złapać, ale wydaje mi się, że spust jest w naturalnym miejscu dla palca, a włącznik będzie wtedy pod zgięciem, trudniejszy do wciśnięcia przypadkiem. Wiecie, co mam na myśli.
Mnie intryguje AF. Jakoś nie wierzę w tę prędkość lepszą niż w E-5. Może z jakąś jasną szeroką stałką... Dla mnie będzie dobrze jak przynajmniej zoptymalizowana część szkieł z 4/3 będzie ostrzyć jak na E-620, czy 520.
Dzisiaj chyba ja będę robił za niewiernego Tomasza...
spoko, ale ekw. 28-112mm z xz-1 jest jednak trochę wygodniejszym i tańszym wyjściem
Korpus wielkości xz-1 byłby dla mnie za kurduplowaty by podpiąć coś więcej niż KITa lub naleśnika.
Używałem parę razy akurat k-x i jakoś nigdy nie pomyliło mi się, więc przesadzasz.
Jednym z powodów mojego zakupu E-pl1 a nie e-pl2 była właśnie rolka w tym drugim.
W nowych PEN'ach nowy procek obrazu ma dwa rdzenie, co powinno zaowocować lepszą dynamiką i lepszymi fotkami na wysokich czułościach.
Jak donoszą źródła 43R, jakość obrazu na poziomie E-5 lub minimalnie lepsza :)
No nic. Z zapowiadanych szkiełek brakuje jeszcze tylko plotek dotyczących rybiego oka...
fajnie by było gdyby było i było... tańsze niż świetnie wykonana wersja ZD...
Ja bym tam wolał po prostu nową matrycę zamiast nowych rdzeni procesora,
no chyba że fotografia jest już bardziej działem informatyków, a nie fizyków.
Przesunęli NEX-7 na październik, wtedy mamy ujrzeć GF1 "w pro", jeśli razem z nim nie będzie anonsu 12-50/2.8 OIS, można być pewnym, że będzie on kitem do GH3 (czyżbyś wreszcie dostał 24-70L II/IS pod Rebela? ;)) czytaj luty 2012, napis HD, trudno dostępny i na samym końcu ;) ... drogi.
BTW. 14/2.5; 20/1.7; 45/1.8 - też drogie?
Zależy co dla kogo oznacza drogi i tani. Dla mnie 1600zł za 20/1.7 to drogo (zwłaszcza w porównaniu do sony i nikona gdzie coś jakotako porównywalnego tj. 35/1.8 kosztują ok. 800zł). Ale jestem ciekawy ceny 45/1.8 w Polsce. Bo wygląda, że może być ciekawie.
tak się zastanawiam czy nie zamienić klamotów na to małe, ale już całkiem nie wiem o co chodzi...
potrzebuje skuteczny af
ultra wide coś koło 14mm ff
następnie portret jakieś 100mm na ff o małej głębi około f2.2 na ff
i zoom na co dzień i co można na dzisiaj kupić w m4/3 za ok 8 koła?
geo, ciężko będzie... Kup jakiegoś mikrusa na wypróbowanie i sprawdź sam. Stawiam na to, że D700 się jednak nie pozbędziesz (co najwyżej nieco przekonfigurujesz szklarnię). Za to E-400 będziesz mógł śmiało opchnąć na forumowej giełdzie :)
Panas 7-14,
tylko manuale np 50 1.4 albo 55 1.2,
kit na codzien jest dobry
przechodzac z FF poczatkowo mozesz sie zawiesc....
pozdrawiam serdecznie
Janek
Panas G1 (odchylany LCD do tak szerokiego kata) + 7-14mm.
Oba wymagania spelnione.
Do tego CV Nokton 50mm f/1.1 (EVF juz masz).
Warunek spelniony. Ostrzenie na EVF czesto dokladniejsze niz jakikolwiek AF.
Czy za 8k? Nie wiem, policz sam, nie musisz wszystkiego nowego brac, ale wydaje mi sie, ze Ci jeszcze zostanie. Gdybys chcial znalezc Noktona ciut taniej, niz srednio na rynku, daj znac na priv.
Z dedykacją dla kolegi gietrzy: link
PS Wróżbici mówią coś o nowych lampie zewnętrznej i wizjerze.
Koniec czerwca zapowiada się coraz ciekawiej.
Dzięki Iwo za pamięć :)
puszka: NIE; dużo kozackich szkieł nadciąga.
lampa: tak, ALE tylko z kółkiem do szybkiego FEC w Manualu, plus guzik na synchro z krótkimi czasami (1/160+), palnik w górę; jeśli z patentem od Sony lub lepszym! - w końcu to OLY ;), to bez dwóch zdań ląduje na mojej liście zakupów.
EVF: nawet VF-2 chyba odpadnie, wolę przerzucić kaskę na... kozackie szkła :) póki co nie mam żadnych Voitków.
BTW. A tak w ogóle to OLY szaleje :mrgreen:
Ciekawe tylko czy ten evf to nie będzie przez przypadek żywcem wyjęty z G1, no i który PEN będzie z tym chodził, ale co by nie mówić to rozwijają system. Gadżety do wyboru do koloru wg uznania, jedno szkło SHG i budżetówka na rok. Dla mnie bomba.
Palnik musi być ruchomy w dwóch płaszczyznach. W przeciwnym razie nie widzę sensu w istnieniu takiej lampy.
Budżetowa czyli 230kpix, a więc taki sam jak u Panasa, co może oznaczać, że Olek od nich odkupił je i wsadził we własny fraczek :twisted:Cytat:
Marek zwróć uwagę na liczbę punktów/pikseli w tym wizjerze, żeby nie wyszło tak, że VF-2 mógł wyjść taniej. To ma być (wg plotek) budżetowa wersja VF-2.
"Rumorsy" są pewne, że E-P3 będzie miało opcjonalny grip w dwóch wersjach (może kolorystycznych?). Coraz bliżej E-620 w m4/3... mam nadzieję.
AF ma być najszybszy ze wszystkich bezlusterkowców... Oby się poprawiło ze szkłami 4/3.
Dotykowy OLED.
Za tydzień się okaże, co będzie:esystem:
Ciekawa dyskusja komentarzach (w pigułce):
- w gripie automagiczny konwerter PENa w aparat 4/3 po PDAF oczywiście; grip pasuje tylko do E-P3 :sad:
- AF powinien być szybszy ze wszystkimi szkłami mZD
- ma mieć diodę wspomagającą AF
- AF ma być szybszy ze szkłami 4/3; tu może być coś na rzeczy; dlaczego nie dali mZD 50/2 macro tylko 45/1.8 :)
Ciekawe czy poprawili czy popsuli swoje atuty (AWB, silnik jpg i fajne h-iso)
Oby nie oznaczało to kolejnego rodzaju akumulatora a będzie dobrze.
Lepiej późno niż wcale, chociaż sam nie narzekam na jej brak, bo 14-54mmII prawie nigdy nie gubi się.
Ja tam bym wolał i tak mZD 50mm/2 ze względu na to macro właśnie i byle by poprawili AF.
ZD 50mm do najszybszych nie należy, więc jak by nie poprawili AF w PENach szkło wolnym pozostanie.
Inną kwestią jest to, że na dziś dzień mamy do makrofotografii z m43 tylko i wyłącznie drogie 45mm 2,8 OIS
a z dużego 4/3 tylko 35mm i 50mm (Sigma się wycofała z 105 i 150mm), więc kategoria makro kuleje...
Oly w roadmapie m43 na 2011 wskazał że latem ma wyjść makro w okolicach 50mm, zobaczymy...
To chyba za dużo komiksów:wink: Może nie jestem superbohaterem i mam za mało lotny umysł, ale jak to by miało wyglądać? Pokraczna, skomplikowana konstrukcja mocowana śrubą od spodu, a konwerter w magiczny sposób się wkręci, bo będzie na... Już wiem! To będzie jak zbroja Iron mana! Wyciągasz z kieszeni czerwono złoty niby akumulatorek, wtykasz w korpus E-P3 i nagle "tryk-tryk-tryk"... E-7!!:esystem:
Ma być nowy kit zoom, albo i dwa. Poprawiona prędkość AF.
Trochę to wkurzające. To już trzecia wersja. Dobrze, że Oly nie wypuścił do tej pory szkieł z wyższej półki, bo jakby z co drugim korpusem miały pojawiać się nowe wersje, to by się ludzie pochlastali:wink:
Trochę denerwujące, ale pociesza mnie myśl, że dzięki temu jak/jeśli kupię następne body z KITem,
to będę się cieszył, że nie przepłaciłem 500zł za e-pl2 z drugą wersją, bo będę miał trzecią :cool:
Może nawet nie wypuszczać jak dla mnie skoro takie ma problemy z wypuszczeniem nowego od podstaw obiektywu, byle się w końcu ogarnął i dopracował AF ZD 14-54mmII, 50-200mm SWD, no i oczywiście 12-60mm, 70-300mm, czy 50mm a będzie już fajnie.
Trochę pewnie można przyspieszyć, żeby obiektyw jechał przez zakres z pełną prędkością i tylko miał opóźnienie przy doostrzeniu i na początku ostrzenia zanim się zorientuje w którą stronę jechać.
Skoro Oly kombinuje z własną matrycą, to mogliby dać 11 punktów do detekcji fazy jak to zrobił Fuji w kompaktach i po kłopocie.
Zgoda, ale teraz widać jak inżynierowie Olympusa to robią. Trzecia wersja kita dla m4/3. Pewnie 14-54II może ostrzyć jak pierwszy kit pod m4/3.