Szkoda, że nie numerujesz, ale dla mnie "jeszcze jedno ze zlotu" bardzo udane, krajobraz z kwitnącym rzepakiem cieszy oko - kiedyś nad Biebrzą tak kwitły kaczeńce.
Wersja do druku
Szkoda, że nie numerujesz, ale dla mnie "jeszcze jedno ze zlotu" bardzo udane, krajobraz z kwitnącym rzepakiem cieszy oko - kiedyś nad Biebrzą tak kwitły kaczeńce.
Reminiscencje z bożocielnego weekendu pod hasłem London calling :)
Pałac Kensington, przed nim statua królowej Wiktorii.
Załącznik 262057
Drzwi pałacu Buckingham
Załącznik 262056
Big Ben
Załącznik 262055
Parlament widziany z mostu Westminster
Załącznik 262054
Londyńskie City widziane z Tamizy
Załącznik 262053
Tower Bridge
Załącznik 262051
Z pespektywy piętrusa :)
Załącznik 262052
Królewskie Obserwatorium w Greenwich
Załącznik 262050
Na ulicach dzielnicy Nothing Hill
Załącznik 262049
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Londyn częśc druga
British Museum czyli Muzeum Grabieży Imperium Brytyjskiego
Załącznik 262066
Kamień z Rosetty -dzięki niemu poznaliśmy egipskie hieroglify
Załącznik 262065
Płaskorzeźby starożytnej Asyrii
Załącznik 262064
Tower of London- najstarsza częśc budowana od Wilhelma Zdobywcy ( XI w), tzw White Tower
Załącznik 262068
i tamtejsze kruki, strzegące zamku.
Załącznik 262062
z wystawy insygniów królewskich- absolutnie nielegalne, prawie zaczęli strzelać.
Załącznik 262067
Na dziedzińcu. Pan bardzo zajmująco opowiadał, fajniej niż audioguide.
Załącznik 262063
Kensington Church
Załącznik 262060
słupek ograniczający wjazd
Załącznik 262061
Twierdza Wisłoujście
Załącznik 262195
Przedwczorajsza pełnia. Pełny kadr, 100-400 + MC 20 @800mm
Niestety mój statyw SLIK klęknął przy stabilizowaniu tego zestawu.
Efekt.. taki sobie.
Załącznik 263654
Dla porównania zdjęcie z zeszłego roku na 400 mm
Zeszłoroczne mz lepiej wyszło, a robiłeś 19 sierpnia jak był blisko Ziemii?
Ja specjalnie pojechałem na Wyspę Sobieszewską.
nie , nie mogłem
mój Benro z głowicą kulową , niby delikatniejszy, dał radę
OM-1 + 100-400 @400 + MC20 z HiResa 80 MP
Załącznik 263690
Dzisiejsze spotkanie z panią łosiową na Wyspie Sobieszewskiej. Niestety **** ze mnie nie fotograf...
Załącznik 263710
Załącznik 263709
Załącznik 263707
Załącznik 263708
Załącznik 263706
Trzecie najlepsze, tyle razy na wyspie i ani razu nie widziałem.
Ogrom i ciężar kopuły z pierwszej foty jest tak sugestywny, że aż wciska do piwnicy... :)
Nie jestem na bieżąco, ale co się stało ze ścianą za Pietą. Remont jakiś czy co?
Cały Rzym to jest obecnie Wielki Remont. W bazylice remont, Most Sw Anioła w remoncie, koło Colosseum kopią trzecią linię metra w Chiesa St Luigi gdzie jest tryptyk Caravaggia - akurat ta kaplica w remoncie więc nawet nie wchodziliśmy. Masakracja.
Chrystus spod dłuta Michała Anioła ( kościół St Maria Spora Minerwa)
I kopuła Panteonu, dla mnie obiekt absolutnie doskonały
20/1.4 jest świetny.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ba014f2de7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8b0d06170a.jpg
To jeszcze kilka zdjęć z weekendowego szwendania się po Rzymie. Wrzutka "zabytkowa"
Załącznik 264716
Załącznik 264715
Załącznik 264714
Załącznik 264713
Załącznik 264712
Załącznik 264711
Załącznik 264710
Załącznik 264707
Załącznik 264709
Załącznik 264708
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
ciąg dalszy
Załącznik 264725
Załącznik 264718
Załącznik 264724
Załącznik 264723
Załącznik 264717
Załącznik 264721
Załącznik 264722
Załącznik 264720
Załącznik 264719
Wrzutka imponująca. Jest co podziwiać. Widać że wyjazd był fotograficznie dobrze wykorzystany.
20-ka się sprawdziła
Doceniam, jak sprawnie OM-1 pomógł wgryźć się w temat Kaplicy Sykstyńskiej. Fotka pokazuje jakim mistrzem był Michał Anioł, jaką miał szaloną wyobraźnię, rozmach, i niesamowity talent plastyczny.
Cała seria rzymska bardzo udana, uprzystępnią coś wyjątkowego, co legło u podstaw sztuki (nie tylko malarstwo).
TJ
Dzięki za wszystkie dobre słowa :)
po chwili namysłu zabrałem OM-1 do spółki z 12/2.0, 20/1.4 i Sigme 56/1.4 . Jeden z kolegów na grupie stwiedził że 56ki nie wyjme z torby i .. prawie miał rację - chyba tylko rozetę zrobiłem 56 mm.
chyba po raz pierwszy nie zabrałem żadnego zooma. i jego brak odczułem może że dwa razy.
ogniskowa 20 bardzo mi pasuje obiektyw jest świetny.
jedyny mankament to bardzo szeroki pierścień manualnego ostrzenia utrudniający zakładanie/ zdejmowanie obiektywu.
Ja nieskromnie powiem że robie lepsze zdjęcia - kompozycyjnie, tematycznie i technicznie niż kilka lat temu gdy zaczynałem prezentować tu zdjęcia.Cytat:
Doceniam, jak sprawnie OM-1 pomógł wgryźć się w temat Kaplicy Sykstyńskiej. Fotka pokazuje jakim mistrzem był Michał Anioł, jaką miał szaloną wyobraźnię, rozmach, i niesamowity talent plastyczny.
Cała seria rzymska bardzo udana, uprzystępnią coś wyjątkowego, co legło u podstaw sztuki (nie tylko malarstwo).
ale to jak bardzo technika pomaga to jest niewyobrażalne.
obecne zestawy mają lepsze wizjery, szybciej ostrzą, przewidywalnie dobierają ekspozycję.
natomiast w postprodukcji to jest przepaść.
w E30 używalne ISO kończyło się gdzieś na 800.
dzisiaj- rzeźba "Refugees" (Rzym_023) jest zrobiona na ISO6400.
Szybkie odszumienie w LR z użyciem AI i .. obrazek jest bardzo przyzwoity.
Ośmielony postaram sie wrzucić jakieś nieśmiałe przykłady streetu. To własnie brakowało mi czasem długości.
[QUOTE=Koriolan;1445534]Dzięki za wszystkie dobre słowa :)
po chwili namysłu zabrałem OM-1 do spółki z 12/2.0, 20/1.4 i Sigme 56/1.4 . Jeden z kolegów na grupie stwiedził że 56ki nie wyjme z torby i .. prawie miał rację - chyba tylko rozetę zrobiłem 56 mm.
chyba po raz pierwszy nie zabrałem żadnego zooma. i jego brak odczułem może że dwa razy.
ogniskowa 20 bardzo mi pasuje obiektyw jest świetny.
jedyny mankament to bardzo szeroki pierścień manualnego ostrzenia utrudniający zakładanie/ zdejmowanie obiektywu.
Ja nieskromnie powiem że robie lepsze zdjęcia - kompozycyjnie, tematycznie i technicznie."
Ja kiedyś byłem zainteresowany tym, jakich ogniskowych używam najczęściej, np. przy fotografowaniu miasta.
Żmudna robota. Pozbierałem dane z exifów moich zdjęć zoomami i okazało się, ze około 80- 85 %, to są ogniskowe 18 - 23 mm (statystycznie, dla APS-C). Nie spodziewałem się takiej gęstej koncentracji (statystycznie) na krótkich ogniskowych.
TJ
w Lightroomie zalatwia to wtyczka
w Bibliotece zaznaczyłem katalog " różne zdjęcia 2024"
i otrzymałem
Załącznik 264749
Anonsowana porcja mojego "strit foto". Nie bijcie.
Załącznik 264748
Załącznik 264747
Załącznik 264740
Załącznik 264746
Załącznik 264741
Załącznik 264742
Załącznik 264743
Załącznik 264744
Załącznik 264745
Mam wrażenie że przeceniasz technikę. Gdyby tak było, to przed pięćdziesięciu laty nikt nie miałby prawa robić dobrych czy ciekawych zdjęć.
A wysyp wszelakiego "dobra fotograficznego" nastąpiłby w ostatnich czasach. Mam co do tego wątpliwości.
Mz decydującym czynnikiem jest wielokrotne powtarzanie procesu twórczego, które rozwija wrażliwość i poczucie piękna.
Najkrócej pisząc "trening czyni mistrza" .
Czym więcej fotografujesz i edytujesz zdjęcia, tym sprawniej i doskonalej poruszasz się w tej przestrzeni.
Cała reszta jest tylko małą przystawką, albo złudzeniem. :)
To nie tak
rozwój techniki spowodował że główną rolą fotografa jest samo znalezienie (lub zaaranżowanie) momentu w czasie i przestrzeni, który jest wart utrwalenia w postaci fotografii.
Bo kwestie techniczne rozwiązuje sprzet- 90% zdjęc będzie poprawnych w trybie auto.
Zobacz jak bardzo rewolucyjną techniką jest focus stacking w macro, rozpoznawanie i śledzenie obiektu przez ukłąd AF oraz szybkostrzelność w fotografii np przyrodniczej, czy HDR i HiRes w fotografii krajobrazowej.
o postprodukcji to nawet nie ma co mowić.
to wszystko spowodowało że dobrych zdjęć jest więcej. Albo inaczej- znacznie mniej jest zdjęc ewidentnie złych technicznie.
Ależ zawsze tak było że główną rolą jest fotograf.
Czy zdjęcie nie HDR czy nie Hires nie może być "dobre"?
Utożsamiasz poprawne technicznie zdjęcie z dobrym zdjęciem. A ja mam wrażenie że to jednak nie to samo.
Owszem poprawna naświetlenie i dobra edycja są ważne w ogólnym kontekście, ale jednak chyba nie do końca.
Wszystko zależy od tego co fotografujemy i jaki jest nasz zamiar. Ważne żeby to był NASZ zamiar, a nie coś
co wypluje najnowsza puszka od O, P, N, czy C...
Rozbudzone oczekiwania przez nowe technologie napędzają owczy pęd do fotografowania wszystkiego według zasady trenera Górskiego.
Czyli na aferę. Zróbmy to zdjęcie, najlepiej serią 15 zdjęć na sekundę, a w domciu zobaczymy co da się z tego czegoś, za pomocą super hiper
softu wyciągnąć. :)
Cała ta zabawa zabija sens i frajdę z obcowania z fotografią. Nakręca ego i ambicje ponad miarę.
A gdzie w tym wszystkim zadowolenie i spokój ducha? :)
A przecież proces twórczy polega na czymś zupełnie innym...
Ps.
Zdjęcia tak zwane przyrodnicze nie istnieją od dziś. Robiono je manualnymi aparatami. Ciekawe jak to możliwe?
To nie w ilości siła, ale w pomyśle i wykonaniu.
Co focus stackings nie wypowiem się, bo odbieram to trochę jak renderowane koszmarki przypominające wypociny "plastkowej inelygenciji" :)
Trochę sobie pomarudziłem, a teraz wypadałoby coś zrobić... :lol:
Ale... jakim nakładem sił je robiono kiedyś a jakim się robi obecnie? Przypominam sobie książkę 'Bezkrwawe łowy' w której Włodzimierz Puchalski opisywał jak robił zdjęcia ptaków już nie pamiętam w którym roku ale było to na przełomie lat 40-tych i 50-tych ubiegłego wieku. Dziś dzięki postępowi technicznemu w wielu sytuacjach zrobienie podobnych zdjęć jest znacznie prostsze, wymaga dużo mniej wysiłku i znacznie mniejszego doświadczenia.
Wszystko zależy jak się go używa. Ogromną większość zdjęć owadów wykonuję bez stackowania, ale w niektórych sytuacjach bez stackowania dobrego zdjęcia zrobić się nie da.
Otóż to
Technika odciążyła bardzo fotografa od nieustannego jednoczesnego czuwania nad wszystkimi parametrami ekspozycji, dała mu od ręki możliwość wyboru czułości, balansu bieli, korekcji ekspozycji, bracketingów wszelkich, zoomowania, dała lepszą technikę optyczną obiektywów, lepsza ich ostrość, automatyczne ustawianie ostrości, rozpoznawanie obiektów, łatwiejsze kadrowanie (w kolorach), dała możliwość wykonywania niemal nieskończonej ilości prób, uwolniła go od uciążliwości chemii, wywoływania, utrwalania, suszenia, umożliwiła niemal natychmiastową wstępną kontrolę i analizę wyników, nie jak dawniej bywało - w kilka dni po sesji, kontrolę w komfortowych warunkach, na dużym formacie, w ustawialnych dowolnie kolorach, kadrach, korekcjach zniekształceń, itp. Dzięki tym udogodnieniom fotograf ma łatwiej, może się skupić bardziej na estetycznych aspektach fotografowania, na analizie czynników wpływających na jakość zdjęcia, na kadrowaniu, które dzisiaj jest o niebo szybsze, wygodniejsze, itd. Z tych powodów powstaje więcej dobrych zdjęć niż kiedyś.
TJ.
Z dzisiejszego spaceru. Telefonem, tele X10, crop + Galaxy Enhanced. Cuda panie.
Pierwszy plik po obróbce jpg, drugi to jpg z aparatu.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e912f2e229.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...acd911b575.jpg
Dzisiejsze "safari" w Parku Oliwskim
Załącznik 264922
Załącznik 264921
Załącznik 264920
Załącznik 264919
Załącznik 264918
Załącznik 264917
Załącznik 264916
Załącznik 264915
Załącznik 264914
Załącznik 264913
Życzę dobrego światełka w Nowym Roku
Załącznik 265544
Załącznik 265545
Załącznik 265546
Załącznik 265547
Załącznik 265548
Załącznik 265549
Z dzisiejszego "strzelania do kaczek" w Świbnie. Ziiimno było :)
Załącznik 266017
Załącznik 266018
Załącznik 266019
Załącznik 266020
Załącznik 266021
Piękne te lodówki. U mnie w okolicach Łodzi z kaczek tylko krzyżówki ostatnio spotykam.
Wejście do Muzeum Apartheidu w Johannesburgu https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6bea2b1311.jpg
Nasz tour po RPA to nie tylko ekscytujące spotkania z ludźmi i przyrodą,ale czasem też wizyta w miejscach o których istnieniu.. lepiej nie wiedzieć.
Byliśmy w ośrodku dla szympansów,gdzie dobrzy ludzie usiłują naprawić krzywdy wyrządzone tym najbliższym nam kuzynom przez .. no złych ludzi.
Przebywające tam zwierzęta nigdy nie wrócą do natury.
Były obiektem testów kosmetyków, tresury w cyrkach czy kaprysów bardzo bogatych ludzi - ich historie są naprawdę wstrząsające.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...40d0466034.jpg
Bardzo ładna pozycja modela ale niestety front focus trochę psuje efekt. A co do kwestii moralnych - zastanawiam się czy czasem wśród zwierząt nie powinno funkcjonować słowo 'zczłowieczenie' dla określenia najgorszych podłości.
Sprawdzę inny kadr ale to już na monitorze. To było bardzo smutne miejsce..
Pozdrowienia z drogi do Cape Town https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...cbac0b80cf.jpg
Widzę ze nie tylko egzotyki ale i pięknych widoków można pozazdrościć:-)
Widoki... z Góry Stołowej... Losowy pstryk z komórki..https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c197293bb7.jpg
Prawie na końcu świata
Załącznik 266268
Załącznik 266267
Dopiero zauważenie na ostatnim zdjęciu domku na wysuniętym cypelku pozwala na właściwe ocenienie skali. Gdyby nie domek wydawać by się mogło że ta zielonkawa skała to tylko niewielki kamień.
Dodam tylko, że na ostatnich zdjęciach masz ok 19 wyświetleń, z Rzymu było od 62 do 101.
Więc nie narzekaj tylko dawaj :mrgreen:
Komentarze to inna sprawa, ale jak chcesz... ostatnie spieprzyłeś tym polarem :-P