Pierwsze dwa wygladaja jak robione pod bardzo, ale to bardz-bardzo ostre swiatlo.
Wersja do druku
Pierwsze dwa wygladaja jak robione pod bardzo, ale to bardz-bardzo ostre swiatlo.
No nie zaprzeczę, że pod słońce były. Cóż, porobię więcej zdjęć, zaprzyjaźnię się z nim bardziej i zobaczymy co to będzie. Aczkolwiek odkąd go podpiąłem do body to go nie odpinam :D
Pod tak ostre światło obniż ekspozycję.
A co do "wypalonego" paska - ostre słońce, duża rozpiętość tonalna, matryca sobie nie poradziła i tyle, szkło zapewne tu nie ma nic do rzeczy. Poza tym, u mnie jest tam po prostu żółty kolor, bez przepału... Może monitor? ;)
Witam. ;]
w sumie to tak. czaje się na coś takiego jak wątek cały... ale też mi po głowie zoom chodzi... no i znalazłem takie cudo. Sigma 18-50/2.8 EX DC MACRO. może ktoś coś więcej powiedzieć, czy warto, jak jakościowo w porównaniu do zuiko 50mm, jak rysuje, jakie światełko. czy w ogóle ktoś ma styczność.
pozdr.
Tak na szybko to przeczytaj te watki:
- co lepsze do makro
- Sigma 18-50 f/3.5-5.6 DC
- SIGMA 18-50..2.8 & zuiko 14-54
- ZD 50/2 czy Sigma 18-50/2.8 (do makro)
Na przyszłość masz dość użyteczną funkcje szukaj.
Pozdrawiam
:esystem:
Udało mi się wyłapać przykład aberacji:
Tu fota całościowa
http://stryku.na1.pl/kadik215.jpg
A tu crop 100%:
http://stryku.na1.pl/aberacje.jpg
Może mam zbyt wielkie wymagania, ale tyle się samych superlatyw naczytałem wcześniej na temat właściwości optycznych tego szkła... :P
No jasne, że po to żeby foty robić. Tylko tak jak mówię, miałem zakodowane w głowie przekonanie o jego nieskazitelności... A teraz wiem, że muszę nauczyć się dobrze wykorzystywać jego zalety, których jest wiele. ;)
zonkinho - ja "zakochałem" się w ZD 50 od pierwszego podpięcia i uczcucie trwa nadal. Nie wiem jakie masz oczekiwania jakościowe ale dla mnie jest git - z pewnością najlepsze szkło jakie miałem - daje obrazy żywe, ostre, czyste - od "pełnej dziury". Ładnie rozmywa tło - co w systemie 4/3 jest dużym walorem. "Testów" nie robiłem tylko zdjęcia, ale te które czytałem w podsumowaniu stwierdzały, że to szkło optycznie jest bardzo dobre, żeby nie napisać - znakomite. Doświadczeń dużych nie mam ale kilka stałek konkurencji zaliczyłem. NP. nikonowski 50/1.4 rozczarował mnie, inne też były słabsze od owego Zuiko. Porównując ze wszystkimi zoomami, które miałem Zuiko róznież je dystansuje ale to normalne - w końcu stałoogniskowy obiektyw...
Takie moje odczucia...
nabyłem to szkiełko niedawno. Jedną rzecz muszę powiedzieć (bo zalety chyba już wszyscy wymienili po kilka razy ;).
Jeżeli chodzi o AF jeżdżący po całym zakresie, sposób jest prosty (przynajmniej u mnie działa jak na razie w 100%). Przy słabych warunkach przełączenie pomiaru na ESP powoduje, że ostrzenie jest łatwe, szybkie i przyjemne nawet przy C-AF. Sprawdzałem już organoleptycznie kilkakrotnie, efekt zawsze ten sam. Przy punktowym lub ważonym, jazda bez trzymanki, z ESP w tych samych warunkach - zero problemu.
Tak więc w zasadzie dla mnie to szkiełko nie ma wad :] I odkąd je mam, jest u mnie szkłem podstawowym.