Zimowa Banica. Styczeń 2013.
1133. Załącznik 110862
Wersja do druku
Zimowa Banica. Styczeń 2013.
1133. Załącznik 110862
Tym razem, coś mi kadr nie "leży". Chyba przeszkadzają mi te domki po lewej.
Może kwadrat, żeby pokazać ten skrzący się śnieg?
Załącznik 110864
Może dałoby się wyciągnąć z raw-a trochę cieni na kościółku? :roll:
No i sie doczekalem.To nie jest pierwsze.Poprzednio tez widzialem "lepsze".
Zaspiewam sobie piosenke-Rozowo mi tak sliwkowo rozowo mi.....:-P:-P:-P:-P:-P:-P:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrg reen:Załącznik 110865
Dobra, macie obaj rację :mrgreen:
Się kajam :-P
Jako, że naśniegu się wyłożyłem :oops: - więc teraz będzie letnia seria. Plus 25 dla Saboora :mrgreen:
Cmentarz wojenny nr. 78 w Ropicy Górnej (Ropicy Ruskiej) - stara nazwa Ropycia.
Pochowano na tym cmentarzu 165 żołnierzy rosyjskich i 122 żołnierzy austriackich. Projektantem nekropolii jest Hans Mayr.
Zresztą bardzo łatwo poznać taki charakterystyczny styl: Mayr projektował cmentarze otoczone kamiennym murek, z krzyżami żeliwnymi małymi lub dużymi ażurowymi.
Odczuwa się, ma się wrażenie budowli ciężkiej, nostalgicznej.
Dušan Jurkovič projektował inaczej. Jego nekropolie są lekkie, otoczone drewnianym płotkiem, główny monument pokryty gontem, a krzyże też drewniane. Takie odniesienie do konstrukcji cerkiewek. Oczywiście tylko w Beskidzie, bo znam Jego projekty z kamienia, i też cudowne.
Wspominałem kiedyś, że w czasach kiedy je budowano, cmentarze te lokalizowano na szczytach wzniesień. Te cmentarze się widziały. Dziś, po 100 latach różnie z tym jest. Drzewa pozarastały szczyty wzgórz, niekiedy trzeba dobrze szukać.
No dobra, więc zaczynamy wędrówkę przy nowym moście między Sękową a Ropicą Górną. Aby dojść do cmentarza, musimy przejść dwa wzgórza.
Idziemy :)
1134. Załącznik 111034
1135. Załącznik 111035
1136. Załącznik 111036
1137. Załącznik 111037
1138. Załącznik 111038
1139. Załącznik 111039
1140. Załącznik 111040
Sama natura i przepiękna okolica.
Boguś dawaj dalej.:grin:
Ależ dam, oczywiście :D
Cudna okolica. Ładnie ją pokazałeś.