W tym roku ma byc rozpoczety nowy projekt rewitalizacji dwoch waznych ulic w centrum miasta.
Wersja do druku
Relacja na tyle ciekawa, że zdecydowałem się na zakup biletów do Gruzji. Lecę 9-16 majai to dzięki właśnie Tobie Janie :) Na miejscu będę tydzień, więc muszę bardzo przemyśleć, gdzie się zatrzymać, którą część lepiej zwiedzić, itp..
Wciąż ciekawie :)
Kto wie, może też się kiedyś na Gruzję skuszę :D
Hehe po Twojej fotorelacji już nic nie pozostaje do dodania :) Poza tym w tym przypadku uczeń nie przerośnie mistrza :). Właśnie siedzę sobie i kombinuję jak zaplanować taką wyprawę na tydzień aby zobaczyć dużo fajnych miejsc i zrobić kilka ciekawych zdjęć a przy okazji nie zamęczyć mojego taty, który zdecydował się ze mną pojechać ale sił na wspinaczki górskie już mu chyba brak nieco.
weź poprawkę na to że w Gruzji odległości nie mierzy się w kilometrach ale w czasie który potrzebny jest by je pokonać. Z Kutaisi do Batumi jest jakieś (nie pamiętam dokładnie) 2 godziny jazdy marszrutką, ale busik potrafi wyjazd o godzinę opóźnić jeśli kompletu pasażerów nie ma. Do Mestii zaś jeździ tylko jeden bus dziennie, w godzinach porannych, trzeba miejscowych zapytać. W busach się targuj albo zapytaj postronne osoby o ceny, bo kierowca w trosce o Twoje poczucie wartości skasuje Cię podwójnie... dużo by można pisać...
Obowiązki testerskie i gorące dyskusje w wątkach sprzętowych zajęły mi trochę czasu ale pora wracać do Gruzji. A skoro już został ruszony temat rewitalizacji pokażę chyba najsłynniejszą gruzińską "odbudowę".
Być może P.T. Czytelnicy zauważyli na zdjęciu 279. podświetloną, górującą nad miastem świątynię.
293.
Załącznik 109258
To XI wieczna katedra Bagrati.
294.
Załącznik 109270
Katedra została w XVII wieku wysadzona w powietrze przez Turków. Z kompleksu świątynnego pozostały fragmenty murów, jakaś baszta.
295.
Załącznik 109260
296.
Załącznik 109261
297.
Załącznik 109259
Ruiny jakiegoś budynku (klasztoru? akademii?)
298.
Załącznik 109262
Zaintrygowało mnie wejście do tego budynku bo za futrynę drzwi zatknięte były pęki kwiatów
299.
Załącznik 109263
Może dla św. Jerzego którego obrazek wisiał ponad wejściem?
300.
Załącznik 109264
Jako się rzekło świątynia została zniszczona. W internecie z łatwością można znaleźć jej zdjęcia jako ruiny. Ale kilka lat temu, Saakaszvili, ubiegając się o reelekcję obiecał że ją odbuduje. Słowa dotrzymał ale zrobił to na sposób wielce oryginalny bo wspaniałe ornamenty kamieniarskie...
301.
Załącznik 109265
uzupełnił wstawkami ze szkła i stali
302.
Załącznik 109267
303.
Załącznik 109266
A całość nakrył malowaną na zieloną blachą...
304.
Załącznik 109268
Urzędnicy z UNESCO mieli widać inne ulubione kolory bo po renowacji katedra została skreślona z listy światowego dziedzictwa kultury na którą była wpisana razem z klasztorem Gelati.
Ocena sposobu odbudowy dzieli i Gruzinów i turystów... ale miejscowym służy... udało mi się nawet podpatrzeć parę młodą opuszczającą świątynie po uroczystości zaślubin
305.
Załącznik 109269