Odp: Leica 25/1.4 do mikrusów
No to przyjechała do mnie.
Pierwsze wrażenie:
- z E-M5 trzyma się świetnie, nawet jedną ręką
- jest bardzo solidnie zrobiona
- przesłona cicha, AF bardzo szybki
- bokeh na 1,4 bajkowy
- ostrość przy 1,4 mniej więcej taka sama jak na 5,6 w kicie 12-50 (czyli w jego najlepszym ustawieniu). Na 2,8 miażdży kita zarówno w środku jak i na brzegach.
- szkoda, że filtr nie jest 52, mam w tej średnicy ND8, który powinien być standardowym wyposażeniem. Trzeba będzie kupić coś fi 46, albo redukcję.
- fajnie, że w zestawie jest osłona p/s
Pozdrawiam
Tomek
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
Pierwsze wrażenie:
- bokeh na 1,4 bajkowy
- ostrość przy 1,4 mniej więcej taka sama jak na 5,6 w kicie 12-50 (czyli w jego najlepszym ustawieniu). Na 2,8 miażdży kita zarówno w środku jak i na brzegach.
- szkoda, że filtr nie jest 52, mam w tej średnicy ND8, który powinien być standardowym wyposażeniem. Trzeba będzie kupić coś fi 46, albo redukcję.
Pozdrawiam
Tomek
Panasonic dodaje oslone i woreczek do wiekszosci szkiel - niestety Olympus oszczedza nawet w wypadku najdrozszych. Jesli chodzi o 25/1.4 to w porownaniu do 20/1.7 zdecydowanie lepiej sie zachowuje przy ostrzeniu na nieskonczonosc. Nalesnik czesto sie gubi a 25tka praktycznie zawsze trafia
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
Pierwsze wrażenie:
- bokeh na 1,4 bajkowy
Pozdrawiam
Tomek
Z jakim bokehem porównujesz?
Bokeh porównuję z Oly 45/1,8 i z 50/1,8 G Nikona.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
Pierwsze wrażenie:
- bokeh na 1,4 bajkowy
Pozdrawiam
Tomek
Mam podobne spostrzeżenia. Obraz żyleta.
2 tygodnie temu zapiąłem to cudo i chyba już zostanie na stałe.
Filtr ND niezbędny przy foceniu na 1.4 w słoneczny dzień. Zastanawiam się, czemu w puszkach m43 nie ma ISO 50 albo chociaż ISO 100.
Sam zamiast ND, używam polarka Marumi CPL DHG 46 mm slim i 1/4000 miewam już stosunkowo rzadko. Najczęściej migawka oscyluje miedzy 1/640 a 1/2000.
Kolega Gietrzy podrzucił namiar na Fadera ND i wkrótce będę go mieć.
Szukam jeszcze jakiegoś filtra połówkowego szarego na fi 46mm. Na razie znalazłem tylko jeden Massa, firma o której nigdy nie słyszałem.
Toś mnie trochę zmartwił, bo w tym zestawieniu najbardziej aksamitny powinien mieć Olek, jako jedyna portretówka.
Nie mówię, że w Olym jest brzydki, ale w Leice podoba mi się bardziej. Jest jakiś taki mniej techniczny, bardziej plastyczny. W połączeniu z winietą na 1,4 efekt jest przyjemny dla oka. Oczywiście Canon 85/1.2 to nie jest, ale za to ostrością na pełnej dziurze rozkłada go na łopatki.
Pozdrawiam
Tomek
Mnie interesują portrety, a tam ostrość na pełnej dziurze nie jest bezdyskusyjnym priorytetem. Gładki bokeh nim jest. C 85/1,2 jest genialny optycznie, ale ma jedną dużą wadę, ktoś musi go nosić... :( dlatego liczę na portretowego Olka do mania zawsze przy sobie i chodzi mi po głowie 45/1,8 + tańsza wersja bebechów z OM-D w jakimś prostym korpusie.
Na początku czerwca miałem jednocześnie w ręku 5dmkIII z 85/1,2 i mój OMD z 45/1,8.
Poza tym, że obydwa mają migawkę, tych zestawów absolutnie nie da się porównać.
Różnią się wszystkim: wielkością, ciężarem, ostrością na pełnej dziurze, bokehem, aberacjami, szybkością autofokusa czy mityczną plastyką obrazka.
Dla mnie bardzo istotne są wymiary i waga, miałem już D700 z 85/1,4D i był dla mnie stanowczo za duży. Natomiast jeśli miałoby to być narzędzie pracy, bez dwóch zdań wybrałbym którąś pełną klatkę.
Pozdrawiam
Tomek
Pełną już mam, teraz właśnie szukam czegoś do mania przy sobie, jak pełna leży na półce :)